Latarka do 60 zł
Pamiętajmy również że powerbank nie będzie efektywnym zasilaniem do latarki. Moim zdaniem gra nie warta świeczki. Może nie z portem USB, ale z wejściem na ładowarkę poleca na forum kilka osób tą latarkę:
http://www.tmart.com/Ultrafire-6810-Sam ... 73964.html
http://www.tmart.com/Ultrafire-6810-Sam ... 73964.html
Eeee, ale dlaczego miałby być efektywnym zasilaniem? Wyciągasz ogniwo z powerbanku, wkładasz do latarki, a to rozładowane z latarki do powerbanku do ładowania i po problemie . Jak masz tylko latarkę z funkcją ładowarki, to musisz trzymać zapasowy akumulator naładowany żeby w razie czego był. No i nie możesz drugiego ładować w trakcie jak używasz pierwszego.Ebola pisze:Pamiętajmy również że powerbank nie będzie efektywnym zasilaniem do latarki. Moim zdaniem gra nie warta świeczki.
To ofc nie ma znaczenia jak masz 1 akumulator, ale jak masz 2 to już ma i wygodniej mieć wtedy osobne urządzenie. A powerbank zawsze można używać jako powerbank właśnie - jak się pojedzie gdzieś dalej, gdzie może braknąć prądu w telefonie(o co nietrudno jeżeli się go używa np jako nawigacji na rowerze, zresztą połowa smartfonów ma problem 1 dzień wytrzymać przy normalnym użytkowaniu), a jest ryzyko ze nie będzie możliwości naładowania.
Jak dla mnie zestaw z powerbankiem, to lepsze rozwiązanie . Choć sam kupiłem na prezenty dwie te latarki z ładowarką do nich wpinaną. Nie mam pewności, czy obdarowani mają przejściówki z kontaktów na USB i kable USB-microUSB, szczególnie, że ani jeden ani drugi smartfonów, ani tabletów nie mają, więc pewnie czegoś takiego u nich nie znajdę.
Ostatnio zmieniony piątek 13 lis 2015, 00:17 przez Kanghoy, łącznie zmieniany 1 raz.
No tak, ale po co ładować powerbankiem latarkę, skoro można przełożyć ogniwa? Przy okazji powerbank może się przydać żeby podładować coś innego i przynajmniej mamy bezpieczniejsze zapasowe ogniwo, niż jak goni ot tak sobie niezabezpieczone niczym w kieszeni - komuś z forumowiczów już się zwarło luźne ogniwo z jakąś monetą wrzuconą do kieszeni i skutki były poważne.
Same plusy z tego powerbanka jako ładowarki widzę .
Same plusy z tego powerbanka jako ładowarki widzę .
Mi nie chodzi o podmianę akumulatora, tylko o zasilanie latarki z PB. Właśnie takie zasilanie z latarki nie jest efektywne bo:
-PB musi podnieść napięcie do 5V, a potem sterownik latarki je obniżyć. Da to nam sprawność pi razy drzwi 70%
-PB na jedno ogniwo przeważnie dają prąd ok: 1A, a to za mało jak dla mnie.
Kanghoy, A żeby podmienić ogniwo z PB do latarki to w latarce nie musisz mieć portu USB prawda? Czy to ja źle interpretuję wymaganie autora? Jeśli tak to przepraszam, późna pora i sami wiecie
-PB musi podnieść napięcie do 5V, a potem sterownik latarki je obniżyć. Da to nam sprawność pi razy drzwi 70%
-PB na jedno ogniwo przeważnie dają prąd ok: 1A, a to za mało jak dla mnie.
Kanghoy, A żeby podmienić ogniwo z PB do latarki to w latarce nie musisz mieć portu USB prawda? Czy to ja źle interpretuję wymaganie autora? Jeśli tak to przepraszam, późna pora i sami wiecie
Ostatnio zmieniony piątek 13 lis 2015, 00:25 przez Ebola, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak w ogóle to pewnie obaj prowadzimy akademicką dysputę - bo ta latarka, którą wrzucił sama w sobie jest powerbankiem dla innych urządzeń i pewnie nawet nie o to chodziło co wypisywaliśmy, tylko o zasilanie innych urządzeń Z latarki, którą się ładuje przez wpięcie ładowarki/zasilacza . Cóż pora mi też nie służy.
Pierwszy raz widzę taką konstrukcje na oczy .
Pierwszy raz widzę taką konstrukcje na oczy .
-