Budowa pakietu 18650
Budowa pakietu 18650
Witam, chciał bym się dowiedzieć czy istnieje możliwość zrobić nowy pakiet 4x18650 ze starego, ponieważ stary już trzyma kilkadziesiąt minut. Chodzi mi czy da się go rozebrać wymontować stare akumulatory i zastąpić je nowymi ? tylko elektronikę zostawić. Zaoszczędził bym sporo i miał bym wtedy pakiet o pewnej pojemności, tylko czy przejdzie taka podmianka ? Mógł bym rozciąć ten pakiet i zobaczyć jak to wygląda, ale wolę się najpierw zapytać czy takie coś da radę zrobić ? bo na krótki wypad jeszcze wystarcza i nie chcę niszczyć bez sensu.
Ostatnio zmieniony czwartek 12 lis 2015, 21:59 przez sebaxgh, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Nie powinno być problemu. Trudność będzie zależeć od rodzaju pakietu.
Ja mam pakiet, który jest po prostu pojemnikiem na 4-ry akumulatory, ale są też takie zawierające zgrzewane ogniwa.
Oczywiście ma to sens.
Pozdrawiam
Nie powinno być problemu. Trudność będzie zależeć od rodzaju pakietu.
Ja mam pakiet, który jest po prostu pojemnikiem na 4-ry akumulatory, ale są też takie zawierające zgrzewane ogniwa.
Oczywiście ma to sens.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
U mnie jest coś takiego - Klik
Więc zgrzewane i może nie być tak łatwo. Zamówioną mam już nową lampkę z aku, ale fajnie by było jak by się ten pakiet dało reanimować.
Więc zgrzewane i może nie być tak łatwo. Zamówioną mam już nową lampkę z aku, ale fajnie by było jak by się ten pakiet dało reanimować.
Mam akku i zgrzewarkę, mogę zrobić Ci pakiet.
Jeżeli potrafisz to elektronikę byś sam przylutował do gotowego packa.
Możesz też prosić kolegę tu http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0 o pakiecik 2S2P.
Jeżeli potrafisz to elektronikę byś sam przylutował do gotowego packa.
Możesz też prosić kolegę tu http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0 o pakiecik 2S2P.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Nie chciał bym zbytnio powiększać, ew. max do 6 bo nieporęczne dla mnie by to było. Rozważam też zakup takiego pojemnika Klik nie dość że 2w1 to jeszcze można kupić z forum 8-12 tanich akumulatorków i łatwo i szybko zmieniać, ale czytałem że też w takim pakiecie wypadało by raz na jakiś czas ładować osobno każdą, a ładowarki typowo pod 18650 nie mam.
Jednak wracam jeszcze po poradę co do ładowarki, po przeczytaniu kilku tematów mój faworyt to Liitokala Lii - 500. Czy jednak będzie coś lepszego w podobnej cenie ? Nie ukrywam, że fajnie by było jak by miała pomiar pojemności ogniw. (potrzebuje tylko do ogniw 18650)
Jeśli jednak Liitokala Lii - 500 jest najlepszą propozycją to macie jakieś sprawdzone źródło/sprzedawcę ?
Jeśli jednak Liitokala Lii - 500 jest najlepszą propozycją to macie jakieś sprawdzone źródło/sprzedawcę ?
Rozmontowałem ten pakiet i z jednej strony wszystkie akumulatory były połączone blaszkami, a z drugiej był taki układ () i połączone tylko po 2 tymi blaszkami B+ i B-, a kabelek z połączonych biegunów z drugiej strony był wlutowany tam gdzie jest "com".
Akumulatory już osobno ładują się w Lii 500 i zobaczymy co z nich wyjdzie.
Zastanawiam się czy w takim pakiecie to muszą być tak ciasno i na krótko zgrzane te akusy ? Bo najchętniej kupił bym 2 koszyczki na 2x18650 skleił je ze sobą i kabelkami połączył ten układ, żebym mógł łatwo wymienić akumulatorki, spokojnie można tak zrobić ?
Akumulatory już osobno ładują się w Lii 500 i zobaczymy co z nich wyjdzie.
Zastanawiam się czy w takim pakiecie to muszą być tak ciasno i na krótko zgrzane te akusy ? Bo najchętniej kupił bym 2 koszyczki na 2x18650 skleił je ze sobą i kabelkami połączył ten układ, żebym mógł łatwo wymienić akumulatorki, spokojnie można tak zrobić ?