Witam wszystkich !
Jak większość z Was mam problem z battery holder-em do aku 18650... szperając w necie trafiłem na ciekawe rozwiązanie, niestety dobre rozwiązania mają jakieś minusy - w tym wypadku cena
Pozdrawiam
Marek
Battery HOLDER
P.S. Może ma ktoś dostęp do frezarki 3D, chętnie zrobię projekt w kadzie za usługę
Zasobniki na 18650
Mam frezarkę 2,5D )
Generalnie obrabiam w 2D, mogę dodać krzywizny w płaszczyźnie całego projektu w osi x opartą na 4 punktach i w osi Y też 4 punkty, ale chyba to 2,5D się nie przyda.
Mogę trzaskać koszyki ale z elementów 2D - klejąc to z wyfrezowanych elementów ewentualnie można wykorzystać elementy z prętów plexi - choć PCV twarde byłoby bardziej odpowiednie.
Aktualnie nie mam akusów 18650 - ale są w drodze, powiedz tylko na ile szt chcesz taki koszyk, jaką średnicę rurki masz w krótą to wciskasz, oraz jak rozwiązać sprawę blaszek - blacha z puszek po coli? mogę też coś pofrezować.
Generalnie obrabiam w 2D, mogę dodać krzywizny w płaszczyźnie całego projektu w osi x opartą na 4 punktach i w osi Y też 4 punkty, ale chyba to 2,5D się nie przyda.
Mogę trzaskać koszyki ale z elementów 2D - klejąc to z wyfrezowanych elementów ewentualnie można wykorzystać elementy z prętów plexi - choć PCV twarde byłoby bardziej odpowiednie.
Aktualnie nie mam akusów 18650 - ale są w drodze, powiedz tylko na ile szt chcesz taki koszyk, jaką średnicę rurki masz w krótą to wciskasz, oraz jak rozwiązać sprawę blaszek - blacha z puszek po coli? mogę też coś pofrezować.
Wstępny plan jest taki:
Wykonać zasobnik na 3 akusy, zamiast blaszek, sprężynki z zasobnika na baterie AAA.
Plan:
1. Wykonanie prototypu
2. Na jego podstawie wykonanie formy z silikonu (trój dzielnej)
3. Teraz można odlewać dowolne ilości zasobników
Tyle o zasobniku...
Pora na obudowę, do tego chciał bym zastosować rozwiązanie dość proste, a mianowicie:
1. Wykonać wzór zasobnika z załadowanymi aku + elektronika (wskaźnik poziomu naładowania)
2. Rurę PCV zatkać z jednej strony, podgrzać, włożyć formę i odessać trochę powietrza... Trzeba oczywiście przewidzieć miejsce późniejszego cięcia
3. zaklejamy pozostałe otwory na końcach, z wcześniejszym wyprowadzeniem kabli...
Wszystkie połączenia powinny być szczelne, dzięki podciśnieniowemu formowaniu.
Oczywiście PLAN jest dość zgrubny i wymaga dopracowania szczegółów.
O frezarce 3D myślałem w kontekście wykonania prototypu i form do kształtowania na ciepło.
Wykonać zasobnik na 3 akusy, zamiast blaszek, sprężynki z zasobnika na baterie AAA.
Plan:
1. Wykonanie prototypu
2. Na jego podstawie wykonanie formy z silikonu (trój dzielnej)
3. Teraz można odlewać dowolne ilości zasobników
Tyle o zasobniku...
Pora na obudowę, do tego chciał bym zastosować rozwiązanie dość proste, a mianowicie:
1. Wykonać wzór zasobnika z załadowanymi aku + elektronika (wskaźnik poziomu naładowania)
2. Rurę PCV zatkać z jednej strony, podgrzać, włożyć formę i odessać trochę powietrza... Trzeba oczywiście przewidzieć miejsce późniejszego cięcia
3. zaklejamy pozostałe otwory na końcach, z wcześniejszym wyprowadzeniem kabli...
Wszystkie połączenia powinny być szczelne, dzięki podciśnieniowemu formowaniu.
Oczywiście PLAN jest dość zgrubny i wymaga dopracowania szczegółów.
O frezarce 3D myślałem w kontekście wykonania prototypu i form do kształtowania na ciepło.
Wykonal ktos moze jakis wstepny projekt tego koszyka w AutoCadzie? Kolega z drugim kolega akurat tworza cos na frezarkach i mogliby spojrzec czy da rade wyfrezowac taki prototyp.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU