DAC USB asynchroniczny. Gdzie , co i jak ?

....nie pasujące gdzie indziej...
Pykacz .

Post autor: Pykacz . »

Jimmy pisze:Co zamierzacie słuchać na tych DAC'ach? Jakie macie źródło dźwięku i na czym będziecie słuchać? SACD? DVDAudio? Czy mp3?
Ja potrzebuję DACa tylko po to by "wypuścić" sygnał z komputera (mam tylko wyjście USB) na sprzęt (końcówka mocy +przedwzmacniacz lub bezpośrednio do DATa (Sony 60ES i Tascam DA-302). W komputerze nie mam napędu CD (CD-eka też nie mam tylko magnetofony w tym z zapisem helikalnym no i 14szt CC :twisted: ) i chciałbym kupić co jakiś czas trochę muzyki przez internet i móc to z dysku puścić na wzmacniacz lub nagrać na DAT lub video różne bo U-matic , video8 , Betamax , VHS i S-VHS + Sony PCM 701ES i wtedy już bez udziału komputera słuchać .
Generalnie nie słuchałem jeszcze nic poza 44,1 16bit i 48kHz z DATa więc myślę że to by było ok .Chyba że jest między tym co mam a 96kHz duża (zauważalna , słyszalna różnica) to wtedy taki DAC 96kHz 24bit byłby ok.
Ostatnio zmieniony środa 11 lis 2015, 13:45 przez Pykacz ., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

A skoro w temacie jesteśmy to może kojarzy ktoś jakiś DAC bezprzewodowy? Chciałbym przesyłać audio z laptopa (WIFI lub BT) do stolika rtv na wejście analogowe wzmaka. Nie chce mi się wstawać i żonglować CD, odtwarzanie FLAC z laptopa jest bardzo wygodne, tyle że po 1sze pod nogami wala się kabel, po 2gie karta dźwiękowa laptopa ssie, i to samo odpalone z CD gra duuuużo czyściej. Mile widziana niekosmiczna cena i w miarę niskie opóźnienia (mały bufor).
Pykacz .

Post autor: Pykacz . »

Przyłączam się do pytania przedmówcy jako że wciąż jestem przed zakupem .
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Jimmy pisze: Igi taki dac do Twojego sprzętu to jakbyś do mercedesa taboret wsadził zamiast fotela kierowcy :)
Też myślałem o lampizacji ale na razie odpuściłem.
Rotel też pewnie daje radę w końcu to dualmono tylko w jakiej kondycji ma kondensatory?. Ja akurat wole skandynawska technologie ...
No już nie przesadzajmy :).
Co do rotela to mam 2 sztuki - jeden 100% oryginał drugi już naprawiany przeze mnie na zamiennikach bo oryginalne podzespoły są praktycznie nie do dostania.

Oba kupiłem z upalonymi końcówkami mocy ale w jednym poszły tylko tranzystory sterujące które są jeszcze bez problemu dostępne. W drugim poszły końcowe i sterujące - tu musiałem końcowe wymienić na obecnie produkowane odpowiedniki sankena.
Co do kondensatorów wydaje się że są ok ale mam w planach wymianę wszystkich w torze audio w tym naprawianym wzmaku (z nowymi tr końcowymi) :)
Awatar użytkownika
Jimmy

Post autor: Jimmy »

Pykacz . pisze:Ja potrzebuję DACa tylko po to by "wypuścić" sygnał z komputera (mam tylko wyjście USB) na sprzęt (końcówka mocy +przedwzmacniacz lub bezpośrednio do DATa
To Tobie wystarczy "adapter" USB > coaxial

np tanie lub drogie ;)
ODPOWIEDZ