Smartfon do 1500zł

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Podepnę się do tematu bo też szukam czegoś za ok. 1500 zł. Moje wymagania są takie:
- telefon ma być dostępny w Polsce
- ekran nie większy niż 5.5" (są w ogóle większe telefony?)
- sensowna wydajność aby za rok czy dwa jeszcze jakoś działał
- dual sim
- osobny slot na kartę SD (a nie np. zamiast jednej karty sim)
- obsługa NFC
- obsługa LTE

Widziałem wiele ciekawych telefonów, ale w każdym czegoś brakowało. Głównie był to brak karty SD. Bywały też takie kwiatki jak slot na kartę sim był jednocześnie slotem na kartę SD. Na razie jedyny telefon spełniający wszystkie warunki jaki znalazłem to Asus Zenfone 2. Jednak widziałem opinie, że ma dość niską jasność ekranu i przy dużym nasłonecznieniu mało co widać.
kisi

Post autor: kisi »

rafalzaq, sam się zastanawiam nad czymś takim. Aktualnie wiele telefonów albo nie posiada karty pamięci, albo NFC. Generalnie w moim kręgu zainteresowań są:
- XIAOMI REDMI NOTE 2 PRIME 2GB 32GB około 1000zł (brak slotu karty pamięci ale 32GB wystarczy mi i chyba brak NFC) ekran 5.5" w rankingach wydajności plasuje się w pierwszej piątce
- HONOR 7 - około 1700zł (brak NFC, albo dual SIM albo karta pamięci) wydajny, metalowa ramka, tylko czy warto dopłacać prawie 700zł w stosunku do XIAOMI...
- XIAOMI MI4c - w cenie REDMI NOTE 2 PRIME...

Generalnie z jednej strony się boję poręczności 5.5" (jeśli masz tylko spodnie to ciężko to upchać do kieszeni jeansów i jeszcze wygodnie chodzić) ale siedząc na kibelku fajnie przeglądać net, poczte czytać. Ta generacja fonów już zapewnia wystarczającą wygodę serfowania i obsługi poczty, bankowania.

Co do Zenfone2 generalnie niezłe opinie, nie przejmowałbym się jednak czytelnością w słońcu bowiem jak będzie ci bateria siadała a będziesz w górach to i tak ściemnisz ekran więc w słońcu to jedynie traktując telefon jako nawigację ale wtedy jest zasilany. Generalnie ważne dla mnie jest aby nie grzał się mocno kiedy ma służyć jako nawigacja w samochodzie bo aktualnie mój NEXUS 4 potrafi się wyłączyć.
kisi

Wczoraj zdecydowałem się i kupiłem XIAOMI REDMI NOTE 2 PRIME. Za parę dni coś będę mógł o nim napisać.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Kupowałeś w Polsce czy w Chinach?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Za parę dni to raczej nie w Chinach :)
michal1

Post autor: michal1 »

Manekinen, chyba że wysyłka kurierem. :)
kisi

Kupiłem w PL, wysyłka z PL razem z paragonem :)
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Kupiłem tego Zenfona 2 bo akurat był w promocji 200 zł taniej. Pierwsze wrażenie to ogólnie szok i niedowierzanie, że telefon może tak płynnie działać. No ale wcześniej miałem starego Samsunga Galaxy Ace 2 (z androidem 2.3.x).
Telefon posiada parę opcji co do wyświetlacza (odcienie, kolory itd. ), więc może nie będzie w słońcu tak źle jak piszą. Niestety nie działa mój chiński kabel MHL. Ponoć w ogóle nie ma obsługi MHL.
kisi

A ja kupiłem tego Redmi Note 2 Prime. Mam go 4 dzień. Jestem zadowolony. Warunkiem zadowolenia było przejście na ORM MIUI PL bo oryginalny nich go koń kopnie. Telefon przy moim używaniu wytrzymać powinien 2 dni (powinien bo pewność będę miał po kilku tygodniach jak wyjdzie powtarzalność)
kisi

Używam kika dni. Jest naprawdę ok. Poprzednio miałem NEXUSa 4 i do niego mogę go porównać.
- jest szybszy
- mniej się grzeje, Nexus przy nawigacji w aucie potrafił mi się wyłączyć z przegrzania
- można włożyć kartę SD
- naprawdę dobry wyświetlacz, zarówno większy jak i wyższa rozdzielczość - spokojnie można serfować po necie jak i czytać pocztę
- wytrzymuje na pewno 1.5 dnia przy takim samym użytkowaniu do przy Nexusie 4, ale można rozładować w około 6 godzin przy necie albo grając
- system MIUI naprawdę się sprawdza, szybki, dużo możliwości konfigurowania różnych ciekawych i przydatnych rzeczy
- fajny szybki aparat - szybkostrzelny, ostrość w gorszych warunkach dłużej łapie (ale nie odstaje od Nexusa 4), jakościowo te fotki są niezłe - od lustrzanki oczywiście gorsze ale jak na telefon mocny dobry. Mały tryb manualny (ISO, przysłona)

Minusy:
- brak ładowania bezprzewodowego - jest wygodne bo po prostu kładziesz telefon
- brak NFC - rzadko bo rzadko ale są sytuacje kiedy się przydaje
- bądź co bądź delikatna obudowa, łatwo i szybko może trzeszczeć zwłaszcza jeśli będzie trzymany w spodniach, ale nie czarujmy się to już prawie tablet i trzeba o tym pamiętać a wtedy nie będzie problemu.

Generalnie polecam do tego jeszcze ta cena, kupiłem taniej niż za Nexusa 3 lata temu. Choć muszę przyznać iż Nexus 4 wciąż jest dobrym wyborem. Dałem go żonie. Zainstalowałem Lolipopa i jest to wciąż telefon na czasie z aktualnym softem do tego można kupić nówkę do 400zł.
Awatar użytkownika
pietros

Ja już prawie zdecydowałem się na MI4C (już pojawiła się polska wersja MIUI), jednak jeszcze poczekam kilka dni, bo w ostatnim czasie kupiło go sporo osób i pojawia się dużo opinii.

Z największych minusów jak na razie:
- USB typu C
- brak radia - na wielu stronach można znaleźć informację o posiadaniu radia FM
- jeden z użytkowników trafił egzemplarz z wadliwym aparatem
kisi

pietros pisze: Z największych minusów jak na razie:
- USB typu C
Czemu to wada ? Symetryczne fajne złącze.
Awatar użytkownika
pietros

Przy tak małej popularności to na razie jeszcze wada. I nie zanosi się aby stało się to standardem wśród innych producentów w najbliższym czasie. Przejście na typ C powinno być w jakiś sposób uregulowane, że np. wszystkie telefony od stycznia 2016 muszą mieć ten typ złącza.
W tej chwili cały czas będzie trzeba mieć przy sobie przejściówkę.
gramacz

Post autor: gramacz »

Poczytaj sobie o Lenovo ZUK Z1, Solidny, wydajny i z ogromną bateria
Awatar użytkownika
pietros

... i wielkości przeciętnej deski do krojenia. Zdecydowanie odpada.
ODPOWIEDZ