Problem z paypal - przewalutowanie

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
max4max

Problem z paypal - przewalutowanie

Post autor: max4max »

Witajcie.
Może mi podpowiecie jak ustawić w paypal, by nie przeliczał mi kwoty w dolarach na złotówki, jeśli mam podpiętą kartę dolarową.
Niestety nawet jak zmieniłem walutę na rachunku ( którego nie mam podpiętego) na dolary to nadal przelicza z dolarów na złotówki, co powoduje, że jestem obciążany co najmniej o 10% więcej niż bezpośrednio w dolarach :sad:
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Musisz ustawić USD jako walutę domyślną.
Tutaj poruszałem temat: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... c&start=15
gramacz

Post autor: gramacz »

Podpinasz kartę do PP i ustawiasz $ jako walutę podstawową. tu masz obrazkową instrukcję http://telchina.pl/paypal-platnosc-w-do ... t1165.html
max4max

gramacz pisze:Podpinasz kartę do PP i ustawiasz $ jako walutę podstawową. tu masz obrazkową instrukcję http://telchina.pl/paypal-platnosc-w-do ... t1165.html
Mam tak ustawione, waluta jako podstawowa usd i nadal przewalutowywuje mi, a nie bierze usd z karty.
Obrazek
Awatar użytkownika
piciex

Karta podstawowa w USD.
Waluta podstawowa USD.
Przy pierwszej płatności zaznacz, że karta ma być obciążona w walucie z faktury sprzepadającego (USD). Będziesz to miał gdzieś na karcie płatności, ale nie na stronie mobilnej. Potem już samo będzie wiedziało, kiedy ma wybierać USD, a kiedy PLN.
max4max

max4max pisze: Karta podstawowa w USD.
Gdzie to konkretnie się ustawia?
piciex pisze:Waluta podstawowa USD.
To jak widać jest ustawione.
piciex pisze:Przy pierwszej płatności zaznacz, że karta ma być obciążona w walucie z faktury sprzepadającego (USD). Będziesz to miał gdzieś na karcie płatności, ale nie na stronie mobilnej.
Były już 4 płatność z jd.com i nigdzie nie było nic na temat ustawień w jakiej walucie.
Oczywiście na stronie jd waluta to usd.

Problem nadal nierozwiązany. :sad:
Awatar użytkownika
piciex

I nie robisz tego na tablecie, komórce, czy innym urządzeniu mobilnym, bądź aplikacji?
duzyx

Post autor: duzyx »

Może to coś pomoże:
Zaloguj się na konto, (na PC bo nie wiem jak wygląda wersja mobilna), u góry po prawej masz "trybik" kliknij w niego. Następnie na dole "Preferencje płatności" i obok kliknij edytuj.

Zobacz tam czy masz zaznaczone "Wybierz źródło finansowania płatności przy realizacji transakcji" Taka fajka niebieska powinna być.

Poniżej: "Wybierz preferowaną formę opłacania wstępnie zatwierdzonych płatności." kliknij.

Otworzy się okno i kliknij na:
Ustaw dostępne źródła finansowania płatności.

Powinna pokazać się lista z kartami, i obok nazwy i nr karty po lewej stronie powinna być zaznaczona fajeczka. Sprawdź też obok karty będzie opcja: Opcje przeliczania

Masz tam dwie opcje do wyboru, którą masz zaznaczoną ?

U mnie jest pierwsza tj: Procedura systemu PayPal przeliczenia waluty z zastosowaniem waluty mojej karty.
max4max

piciex pisze:I nie robisz tego na tablecie, komórce, czy innym urządzeniu mobilnym, bądź aplikacji?
Nie na kompie, na 2 różnych kompach w zasadzie.
duzyx pisze:Może to coś pomoże:
Zaloguj się na konto, (na PC bo nie wiem jak wygląda wersja mobilna), u góry po prawej masz "trybik" kliknij w niego. Następnie na dole "Preferencje płatności" i obok kliknij edytuj.
Masz screena wyżej, jak wyglądają u mnie na koncie ustawienia, nigdzie nie ma tych "Preferencji płatności".
Gdyby to było takie łatwe, to nie pisałbym tematu ;)
duzyx

Ja mam nową wersję PP, dlatego u mnie wygląda to tak jak napisałem, na screenie widziałem że masz starą wersję, a nie masz możliwości przełączenia/ przejścia w nową wersję ?

Co screena, tu gdzie jest Moje wstępne zatwierdzanie płatności jak klikniesz "zaktualizuj" nie ma żadnych dodatkowych opcji ?
max4max

duzyx,
Ja mam nową wersję, starą mam po kliknięciu na dole strony.
Już daję screena z nowej.
Obrazek
i tu jak kliknę na "poprzednia wersja" to jest ta starsza, bo ponoć więcej ustawień jest w niej.
Po kliknięciu w "edytuj"
Obrazek
I to z ptaszkiem jest nieaktywne, czyli "Wybierz źródło finansowania itd. ..."
Problem pewnie w tym leży, ale dlaczego nie da się tego zmienić?
duzyx

ok, no to tu jest dobrze, ja mam tak samo, teraz kliknij " wstępne zatwierdzanie płatności "

Otworzy się nowe okno. Tam w niebieskiej tabelce po prawej będzie: Ustaw dostępne źródła finansowania płatności.

I zobacz czy masz tam na liście kartę USD.
max4max

duzyx,
Dzięki wielkie :)
W końcu po paru klikach dotarłem do odpowiedniej opcji.

Dla potomnych:
Po : " wstępne zatwierdzanie płatności "
trzeba kliknąć w "Ustaw dostępne źródła finansowania płatności" i potem w "Opcje przeliczania" a potem zaznaczyć:
"Proszę obciążyć mój rachunek w walucie wykazanej na fakturze wystawionej przez sprzedającego.
Kurs wymiany zastosowany do transakcji nie będzie mi znany do czasu otrzymania wyciągu z mojej karty od jej wystawcy. Przyjmuję do wiadomości, że wybierając tę opcję zgadzam się na to, aby wystawca mojej karty określił kurs wymiany dla tej transakcji oraz że kurs ten i inne opłaty pobierane przy przeliczaniu waluty nie będą mi znane do czasu otrzymania wyciągu z mojej karty od jej wystawcy.

Wybierz jedną z powyższych opcji, a następnie kliknij przycisk Prześlij, aby zakończyć procedurę przeliczenia waluty."
Ostatnio zmieniony wtorek 10 lis 2015, 22:04 przez max4max, łącznie zmieniany 2 razy.
duzyx

ok, i masz kartę na liście i obok karty po lewej był znaczek "fajeczka"?
Awatar użytkownika
piciex

Jak miałem ten sam problem rok temu to droga do jego rozwiązania wyglądała nieco inaczej. PayPal co jakiś czas zmienia wygląd strony i wtedy nie idzie się połapać gdzie czego szukać, ale w końcu im nie jest na rękę, żebyśmy sobie używali kart dolarowych. :razz:
Pamiętaj tylko, że jak masz teraz jako główną kartę tą w USD to musisz uważać, aby z listy wybrać inną płacąc np. na Banggood w złotówkach.
Miłych zakupów. :mrgreen:
ODPOWIEDZ