Zasilacz z ogniw 18650 ??
Wszystkie ogniwa li-ion ładujemy ładowarkami do li-ion, obojętnie w jakiej są obudowie i w jakim kształcie. Kwestia podłączenia / dopasowania w ładowarce.
A w ten koszyk wewnętrzny nie wejdą dwa płaskie ogniwa li-ion takie jak w komórkach? Pojemność będą miały większą niż 14500, a może i przetwornicę da się upchnąć
A w ten koszyk wewnętrzny nie wejdą dwa płaskie ogniwa li-ion takie jak w komórkach? Pojemność będą miały większą niż 14500, a może i przetwornicę da się upchnąć
Jest to pomysł! O tym nie pomyślałem... Mam nawet 2 zapasowe do Samsunga S3 - muszę zrobić przymiarkę a jak trzeba to może coś powycinać... Rozumiem że połączone szeregowo? Tylko jak je potem ładować? Mam ładowarkę zewnętrzną do takich wynalazków tylko trzeba by sensownie wymyślić ich połączenie tak by można wyjmować je do ładowania. Pomysły ciekawe ale trudne dla mnie w realizacji. Coś czuję, że chyba się skończy na aku żelowym 6V/4,5Ah podpinanym przez jakiś kabelek.
Ładowanie li-ion co do zasady jest takie samo, ale prąd ładowania (początkowy, maksymalny) dobrze ustalić na poziomie maksimum 0,5C (czyli np. 400mA dla 14500).
Jeśli upewnisz się, że:
a) masa wyjścia przetwornicy połączona jest z masą (minusem) napięcia wejściowego
b) poszczególne połączenia między bateriami w koszyku urządzenia nie są podłączone do urządzenia (a tylko te końcowe - minus i plus)
to ognwa można włożyć zamiast 2-3 baterii (poczynając on minusa), a wyjście przetwornicy tam, gdzie oryginalnie wypada plus ostatniej baterii.
Jeśli upewnisz się, że:
a) masa wyjścia przetwornicy połączona jest z masą (minusem) napięcia wejściowego
b) poszczególne połączenia między bateriami w koszyku urządzenia nie są podłączone do urządzenia (a tylko te końcowe - minus i plus)
to ognwa można włożyć zamiast 2-3 baterii (poczynając on minusa), a wyjście przetwornicy tam, gdzie oryginalnie wypada plus ostatniej baterii.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Może ja czegoś nie rozumiem, ale przecież różnica w wielkości AAA i AA jest znacząca i nie ma szans by w miejsce AAA zmieściły się 14500
Połączenie w środku jest takie http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/8e2281f1664fb06b
Połączenie w środku jest takie http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/8e2281f1664fb06b
No to 10440.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=928
Ale tu już nie poszalejesz z pojemnością ogniw. Najlepiej zrobić tak jak proponował Manekinen, czyli ogniwa od komórki.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=928
Ale tu już nie poszalejesz z pojemnością ogniw. Najlepiej zrobić tak jak proponował Manekinen, czyli ogniwa od komórki.
I nie działa to przy 5V? Wtedy wystarczy jedno ogniwo (które bajecznie łatwo będzie ładować) i elektronika z powerbanku. U1 to prawdopodobnie stabilizator, na 5V nie może raczej być bo na paluszkach nie dał by rady tyle utrzymać, więc podejrzewam 3.3V, a to powinno działać przy 5V spokojnie. Tylko że przed stabilizatorem jest jeszcze dodatkowy obwód którym chyba mierzone jest napięcie baterii, żeby urządzenie mogło sobie piszczeć żeby je wymienić. Więc tutaj może być problem.
Wywal ten koszyk całkiem, bez niego też będzie szczelne? Koszyka nie niszcz, może będzie trzeba jeszcze wrócić do paluszków. Wtedy do środka pomieścisz sobie ogniwka i przetwornicę jak chcesz. Tylko odizoluj od płytki. Do wyboru masz pojedyncze ogniwo które można łatwo ładować (wyciągając albo domontowując moduł TP4056), ale potrzebna będzie przetwornica step-up/boost z regulacją (bo na 6V raczej nie ma). Druga opcja to dwa ogniwa szeregowo ze step-down, ale już nie naładujesz tego za pomocą TP4056, trzeba będzie je wyciągać, rozłączać, i ładować osobno. Trzecia opcja to ingerencja w elektronikę bo podejrzewam że to spokojnie może chodzić na jednym ogniwie, aaaale to trzeba mieć troszkę sprzętu i wiedzy.
Z pomocą kolegów z forum elektroda chyba znalazłem sensowne rozwiązanie mojego problemu czyli taki pakiet który powinien się zmieścić w środku po dokonanych pomiarach miejsca i do tego ładowarka
Dziękuję wszystkim za chęć pomocy!!
Dziękuję wszystkim za chęć pomocy!!
W sumie masz chyba rację. Cztery aku AAA dadzą mi więcej pojemności bo 3200 mAh czyli o 1100 mAh więcej niż proponowany pakiet co powinno się przełożyć na dłuższą pracę nawet z podświetleniem ekranu odbiornika. Czasami jest tak, że człowiek niepotrzebnie kombinuje jak koń pod górę, a rozwiązanie jest banalnie proste...i leży tuż za rogiem
Które z tych byłyby najlepsze bo jak widzę są różne. To samo kurcze z ładowarkami Badż tu mądry i wybieraj... Mam BC-700 ale w niej chyba nie naładuję AAA bo to inny rozmiar aku.
Ładuję w niej AA.
Które z tych byłyby najlepsze bo jak widzę są różne. To samo kurcze z ładowarkami Badż tu mądry i wybieraj... Mam BC-700 ale w niej chyba nie naładuję AAA bo to inny rozmiar aku.
Ładuję w niej AA.
Cztery akumulatory AAA ni-mh połączone szeregowo dadzą Ci pojemność 800mAh i napięcie 4,8v, ale po naładowaniu to napięcie będzie trochę wyższe.
Ten pakiet podany przez Ciebie był złożony z ogniw AA, czyli nie zmieścił by Ci do tego urządzenia.
A akumulatory te LINK
W BC-700 bez problemu naładujesz AA i AAA, więc wybór akumulatorów AAA będzie najprostszy.
Ten pakiet podany przez Ciebie był złożony z ogniw AA, czyli nie zmieścił by Ci do tego urządzenia.
A akumulatory te LINK
W BC-700 bez problemu naładujesz AA i AAA, więc wybór akumulatorów AAA będzie najprostszy.
Czyli i pojemność i napięcie za niskie jak dla mnie. Ten pakiet biorąc pod uwagę wymiary po demontażu koszyczka na AAA i przesunięciu kondensatora jak na fotce spokojnie się zmieści bo sprawdzałem. No i jest to 6V jakie potrzebuje i pojemność jednak 2100mAh a nie 800mAh Będzie to na pewno droższe rozwiązanie bo do tego jeszcze ładowarka gniazdo do ładowania i wtyk do ładowarki ale jednak dające większą pojemność i brak konieczności podbijania napięcia do wymaganych 6V.