Tecline US-21 aka US-15G, czyli US-15 z "goodmanem"

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
ptja

Tecline US-21 aka US-15G, czyli US-15 z "goodmanem"

Post autor: ptja »

Kupiłem w Tecline używaną tytułową latarkę nurkową z zamiarem zmiany kanistra i wykorzystania głowicy.
Danych technicznych podawanych przez Scubatech nie będę przytaczał, bo są IMHO "chłytem maketingowym" (np. 1500 lm z pojedynczej XM-L zasilanej z 4 baterii R14), ale podam najważniejsze cechy konstrukcyjne:
- zasilanie 4x szeregowo C/R14 w podłużnym kanistrze. Chińskie "odpowiedniki" dopuszczają też 3x 26650, ale nie mam pewności, że tu można podac 3S.
- jedna dioda XM-L
- reflektor SMO o wymiarach fi 41,5 x 30,1mm, otwór na diodę fi 10mm
- szybka fi 44,5 x 3,8mm
- przewód ma średnicę 6,7mm, a gwinty przepustów - 12mm (chyba M12x1,5?)
- driver w "zakrętce" kanistra, wsunięty na miejsce i dokręcony najpierw aluminiowym pierścieniem, a następnie pierścieniem z tworzywa z mosiężnym "kołkiem" dostarczającym prąd z plusa baterii do drivera.
- włącznik magnetyczny (bez otworu), prawdopodobnie trzynóżkowy element "483A" to hallotron

Demontaż latarki jest "intuicyjny": odkręca się tam, gdzie dwie dziurki, moletowane albo 6-8-kąt, a driver można wypchnąć po odkręceniu przepustu.

Element w 8-nóżkowej obudowie nie ma oznaczeń, ale to pewnie procesor. Niestety elementy po drugiej stronie płytki są zalane masą.

Zaryzykowałem: podpiąłem latarkę do zasilacza i pokręciłem potencjometrem.
Przy 5V prąd wynosi 1,44A, a powyżej tego napięcia prąd maleje, utrzymując moc ok. 6,9-7W. Poniżej 5V moc maleje.
Napięcie maksymalne, do jakiego doszedłem to 12,6V (3S).

Pomiar napięcia na stykach drivera, a więc wpływ przewodów wyeliminowałem.

Wygląda na to, że XM-L dostaje ze 2-2,3A, czyli współczynnik marketingolumenowy wynosi ok. 2 :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony środa 28 maja 2014, 12:47 przez ptja, łącznie zmieniany 1 raz.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Jagmin

Post autor: Jagmin »

Zrealizowałeś swój zamiar zmodowania tego światełka?
Napisz, co zrobiłeś. Recenzja jest bardzo interesująca.
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

A to nie jest czasem reflektor SMO? Przynajmniej tak wygląda na zdjęciu.

Pozdrawiam
ptja

Post autor: ptja »

Moje młyny mielą powoli :)
Jeszcze nie modyfikowałem nic, ale na pewno, jeśli coś zmienię, to uzupełnię wątek.

[ Dodano: 28 Maj 2014, 12:48 ]
Jacek318 pisze:A to nie jest czasem reflektor SMO? Przynajmniej tak wygląda na zdjęciu.
jakoś przegapiłem to pytanie. Tak, moja pomyłka, to SMO. Już poprawiłem w pierwszym poście.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Jagmin

Post autor: Jagmin »

Jagmin pisze:Zrealizowałeś swój zamiar zmodowania tego światełka?
Napisz, co zrobiłeś. Recenzja jest bardzo interesująca.
Ponawiam pytanie.
Też mam taką i zastanawiam się co by tu z nią począć :)
ODPOWIEDZ