Dobre akumulatory żelowe, oraz ich eksploatacja
Dobre akumulatory żelowe, oraz ich eksploatacja
Hej,
Jako że akumulatory ołowiowo-żelowe swoje czasy świetności mają już za sobą, chciałem poświęcić im temat i wypunktować produkty którymi warto sobie jeszcze zawrócić głowę.
Na tą chwilę, myślę że ok. dekady jeszcze będziemy spokojnie musieli się z nimi zadawać, jako że nasze rozruszniki w aucie i motocyklu, nie kwapią się aby przywitać jakąś alternatywę...
Mają one niezaprzeczalne zalety odnośnie oddawanego prądu, bezobsługowości i samorozładowania.
Wpisujcie swoje "przeżycia" z tego typu magazynami energii.
Sam borykam się z zakupem AGM 18-20Ah deep cycle, jako "mobilny" powebrank...
Jako że akumulatory ołowiowo-żelowe swoje czasy świetności mają już za sobą, chciałem poświęcić im temat i wypunktować produkty którymi warto sobie jeszcze zawrócić głowę.
Na tą chwilę, myślę że ok. dekady jeszcze będziemy spokojnie musieli się z nimi zadawać, jako że nasze rozruszniki w aucie i motocyklu, nie kwapią się aby przywitać jakąś alternatywę...
Mają one niezaprzeczalne zalety odnośnie oddawanego prądu, bezobsługowości i samorozładowania.
Wpisujcie swoje "przeżycia" z tego typu magazynami energii.
Sam borykam się z zakupem AGM 18-20Ah deep cycle, jako "mobilny" powebrank...
AGM i żelowych używam jako magazynów energii pozyskanej z baterii słonecznych.
Mam TOYAMA 18 Ah Gel Deep-cycle sztuk kilka jako mobilne powerbanki i 65 Ah jako stacjonarny, domowy do oświetlenia wieczorowo nocnego oraz
ładowania USB.
Akumulatory tego typu, traktowane z rozsądkiem, służą długo i bezawaryjnie.
Do wielu zastosowań są jeszcze niezastąpione.
Mam TOYAMA 18 Ah Gel Deep-cycle sztuk kilka jako mobilne powerbanki i 65 Ah jako stacjonarny, domowy do oświetlenia wieczorowo nocnego oraz
ładowania USB.
Akumulatory tego typu, traktowane z rozsądkiem, służą długo i bezawaryjnie.
Do wielu zastosowań są jeszcze niezastąpione.
A przedwszystkim sa TANIE
Ostatnio zmieniony wtorek 03 lis 2015, 21:03 przez Jacekkg, łącznie zmieniany 1 raz.
Tanie mięso to psy jedzą nie znasz ?
Realne 17ah od markowego producenta w cenie mniejszej (za nowy) to mniej niż 170 nie znalazłem.
NP świetne akumulatory to Europower . Mam 10 letnie tak 10 lat -- przepracowały diabli wiedza ile w UPS ( profesjonalny ) i do dziś dnia obciążone prądem 2.2A dają ok 10.5-10.9Ah ( dla nówki i prądu 2.89A i 5H powinien dać 14.45 Ah ( 1.75V ogniwo )..
Vipowy i inne wynalazki omijać szerokim łukiem ( wystarczy popatrzeć na wagę ich a to duużo mówi )
Co do samorozładowania to :
20C : 50% 16 miesiecy
30C : 50% 10 miesiecy
40C : 50% 7 miesiecy.
To są dane z katalogu europower dla akumulatora 17Ah seria EP.
Realne 17ah od markowego producenta w cenie mniejszej (za nowy) to mniej niż 170 nie znalazłem.
NP świetne akumulatory to Europower . Mam 10 letnie tak 10 lat -- przepracowały diabli wiedza ile w UPS ( profesjonalny ) i do dziś dnia obciążone prądem 2.2A dają ok 10.5-10.9Ah ( dla nówki i prądu 2.89A i 5H powinien dać 14.45 Ah ( 1.75V ogniwo )..
Vipowy i inne wynalazki omijać szerokim łukiem ( wystarczy popatrzeć na wagę ich a to duużo mówi )
Co do samorozładowania to :
20C : 50% 16 miesiecy
30C : 50% 10 miesiecy
40C : 50% 7 miesiecy.
To są dane z katalogu europower dla akumulatora 17Ah seria EP.
Rusz głową
Na rozruch nie, ale do wszystkiego innego:
Na giełdzie kupisz po 5zł Liiony, a na allegro po 6zł.
170/5 = 35szt 2.2Ah / 4s8p = 14.8V 19Ah lub 3s11p = 11.1V 24Ah
Chciałeś, masz, 40% większa pojemność, 5x taka żywotność.
Przeszło mi przez ręce dziesiątki aku żelowych 12-20Ah. Statystycznie to chłam i dziadostwo dls świadomego ludka (nieświadomym jest wszystko jedno). Etykiety bzdury, pojemności bzdury, cykle pracy bzdury, połowa w środku szyby albo pocięte płytki ceramiczne takie łazienkowe). Chińczyk chińczyka podrabia. Z 18Ah po teście przy 1C do dyspozycji 10Ah i to nowe. Z czystym sumieniem nie można tego polecać. Już nie dzisiaj, chiny i krajowy kapitalizm wyparł tzw dobre.
Mają szczęście sprzedawcy, że 99% ludzi nie ma pojęcia co kupuje (tak jak z latarkami na allegro, nikt nie mierzy pojemności aku) bo by zaraz te aku przez okna im wracały.
Dobry żelowy 20Ah z pojemnością znamionową dla prądu 2h kosztuje 400zela (np GreenSaver), waży 50% więcej niż te śmieci z allegro za 150zł.
Na rozruch nie, ale do wszystkiego innego:
Na giełdzie kupisz po 5zł Liiony, a na allegro po 6zł.
170/5 = 35szt 2.2Ah / 4s8p = 14.8V 19Ah lub 3s11p = 11.1V 24Ah
Chciałeś, masz, 40% większa pojemność, 5x taka żywotność.
Przeszło mi przez ręce dziesiątki aku żelowych 12-20Ah. Statystycznie to chłam i dziadostwo dls świadomego ludka (nieświadomym jest wszystko jedno). Etykiety bzdury, pojemności bzdury, cykle pracy bzdury, połowa w środku szyby albo pocięte płytki ceramiczne takie łazienkowe). Chińczyk chińczyka podrabia. Z 18Ah po teście przy 1C do dyspozycji 10Ah i to nowe. Z czystym sumieniem nie można tego polecać. Już nie dzisiaj, chiny i krajowy kapitalizm wyparł tzw dobre.
Mają szczęście sprzedawcy, że 99% ludzi nie ma pojęcia co kupuje (tak jak z latarkami na allegro, nikt nie mierzy pojemności aku) bo by zaraz te aku przez okna im wracały.
Dobry żelowy 20Ah z pojemnością znamionową dla prądu 2h kosztuje 400zela (np GreenSaver), waży 50% więcej niż te śmieci z allegro za 150zł.
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
tisher, odnośnie kalkulacji PAKIETU LION VS AGM
Dodaj do tego koszt BMS'a, który będzie sam balansował i wtedy można porównywać. + roboczogodziny na zrobienie takiego pakietu, co wymaga sprawdzenia każdego (!) ogniwa osobno.
Nie mówiąc że trzeba mieć specjalną ładowarkę + najlepiej coś czym zmierzymy ile mAh odda...
Dodaj do tego koszt BMS'a, który będzie sam balansował i wtedy można porównywać. + roboczogodziny na zrobienie takiego pakietu, co wymaga sprawdzenia każdego (!) ogniwa osobno.
Nie mówiąc że trzeba mieć specjalną ładowarkę + najlepiej coś czym zmierzymy ile mAh odda...
Dodajmy więc do porównania, że w czasie życia akumulatora litowego 3x zmienisz żelowe akumulatory, odejmijmy też ze 30% niższą pojemność użytkową oraz koszt ładowarki.
Będzie pełny obraz
Będzie pełny obraz
tisher, Dodajemy i.... co ?
Rozumiem że nadal obstawiasz pakiet litowy...
A Ja się nie do końca się zgadzam. Żeby nie było że jestem jakimś lowerem i obrońcą żelowych, ale zbyt ogólnie patrzysz.
Wszystko zależy od sposobu użytkowania, jak i ogniw które użyjemy do budowy pakietu i wiele innych mniejszych zmiennych.
Budowa pakietu jest !bardzo! pracochłonna, jak i wymaga dodatkowej wiedzy i narzędzi, których nie liczysz i ciężko będzie skalkulować.
Można zapytać BTO ile za zespawanie pakietu razem z BMS, wtedy porównać
Rozumiem że nadal obstawiasz pakiet litowy...
A Ja się nie do końca się zgadzam. Żeby nie było że jestem jakimś lowerem i obrońcą żelowych, ale zbyt ogólnie patrzysz.
Wszystko zależy od sposobu użytkowania, jak i ogniw które użyjemy do budowy pakietu i wiele innych mniejszych zmiennych.
Budowa pakietu jest !bardzo! pracochłonna, jak i wymaga dodatkowej wiedzy i narzędzi, których nie liczysz i ciężko będzie skalkulować.
Można zapytać BTO ile za zespawanie pakietu razem z BMS, wtedy porównać
Nie uogólniam, tylko czytaj dokładnie co napisuję
Przedstawiłeś jedyną zaletę żeli - łatwość "montażu". Ale to ma być zaleta dla osób, które tutaj bywają? To może być zaleta dla jednego z 500 kowalskich, którzy wchodzą na allegro i kupują 12V 12Ah za 79.99zł i się cieszą bo tanio kupili aku z 50% zawartością pociętych szyb. Wtedy masz rację, żele są lepsze.
Mamy 2 łapki, mamy forum, mamy internet oraz chęci. Dla takich osób akumulator żelowy jest wielokrotnie droższy od w pełni zbudowanego i wyposażonego akumulatora litowego
No ale masz rację, nie zawsze da się litowy zaadoptować. Do rozruchu ciężko, do UPSa też nie łatwo.
Nieświadomi tutaj nie zaglądają, świadomi owszem. Więc jako osoba, która coś niecoś styczności z akumulatorami ma co mam powiedzieć świadomej osobie (lub takiej, która chce być świadoma)? Kup sobie aku żelowe, będziesz zadowolony? To jest argument na poziomie tematu z rodzynkami na allegro.Statystycznie to chłam i dziadostwo dla świadomego ludka (nieświadomym jest wszystko jedno).
Przedstawiłeś jedyną zaletę żeli - łatwość "montażu". Ale to ma być zaleta dla osób, które tutaj bywają? To może być zaleta dla jednego z 500 kowalskich, którzy wchodzą na allegro i kupują 12V 12Ah za 79.99zł i się cieszą bo tanio kupili aku z 50% zawartością pociętych szyb. Wtedy masz rację, żele są lepsze.
Mamy 2 łapki, mamy forum, mamy internet oraz chęci. Dla takich osób akumulator żelowy jest wielokrotnie droższy od w pełni zbudowanego i wyposażonego akumulatora litowego
No ale masz rację, nie zawsze da się litowy zaadoptować. Do rozruchu ciężko, do UPSa też nie łatwo.
tisher, Masz racje.
Jako ciekawostkę zbuduje pakiet 4SxP w takiej samej oprawie co AGM i edzie mozna porównać cenowo/czasowo jak wychodzi
Odnosnie konkretnego modelu, polecacie TOYAMĘ, poszukuje do mobilnego powerbanku - będzie ok ?
Jako ciekawostkę zbuduje pakiet 4SxP w takiej samej oprawie co AGM i edzie mozna porównać cenowo/czasowo jak wychodzi
Odnosnie konkretnego modelu, polecacie TOYAMĘ, poszukuje do mobilnego powerbanku - będzie ok ?
Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/akumulator-deep-cycle-zel-toyama-npm22-12-12v-22ah-i5745448277.html
Mam kilka aku Toyama NPCG 18-12 i jestem zadowolony. Mobilne powerbanki i samochód elektryczny mojego synka.
Pilnuje się bezpiecznego napięcia rozładowania a nawet staram się nie rozładowywać poniżej 60 % pojemności.
Ten co podajesz trochę za lekki jak na 22 Ah. Mój 18 Ah waży 6.5 kg.
Do cyklicznej pracy zalecają NPCG
Toyama
Kupiłem w mc-sklep.pl
Pilnuje się bezpiecznego napięcia rozładowania a nawet staram się nie rozładowywać poniżej 60 % pojemności.
Ten co podajesz trochę za lekki jak na 22 Ah. Mój 18 Ah waży 6.5 kg.
Do cyklicznej pracy zalecają NPCG
Toyama
Kupiłem w mc-sklep.pl
Witam
W pracy stosujemy sporo akumulatorów żelowych, różnych producentów i typoszeregów. Firmy produkują "dla każdego odbiorcy" i np. żywotność akumulatora, zależnie od serii, kształtuje się od 3 - 12lat. Np. akumulatory SSB serii SB mają żywotność 6 - 9 lat, a seria SBL, to już 10 - 12lat. Powiem tylko, że tyle wytrzymują, ale z dedykowanymi układami zasilania. Początkowo jak zakładaliśmy je i zasilanie było ze standardowych prostowników, to padały niejednokrotnie po roku.
Niestety, okupione jest to odpowiednim traktowaniem akumulatora.
Przykładowa instrukcja obsługi akumulatorów GNB. Jak widać w zależności od rodzaju pracy, stosowane są inne parametry eksploatacyjne.
Pozdrawiam
W pracy stosujemy sporo akumulatorów żelowych, różnych producentów i typoszeregów. Firmy produkują "dla każdego odbiorcy" i np. żywotność akumulatora, zależnie od serii, kształtuje się od 3 - 12lat. Np. akumulatory SSB serii SB mają żywotność 6 - 9 lat, a seria SBL, to już 10 - 12lat. Powiem tylko, że tyle wytrzymują, ale z dedykowanymi układami zasilania. Początkowo jak zakładaliśmy je i zasilanie było ze standardowych prostowników, to padały niejednokrotnie po roku.
Niestety, okupione jest to odpowiednim traktowaniem akumulatora.
Przykładowa instrukcja obsługi akumulatorów GNB. Jak widać w zależności od rodzaju pracy, stosowane są inne parametry eksploatacyjne.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Nie jestem specjalistą od akumulatorów lecz Kowalskim i tutaj zaglądam, więc proszę nie robić z tego zamkniętego forum tylko i wyłącznie dla zawodowców.tisher pisze:Nieświadomi tutaj nie zaglądają, świadomi owszem. Więc jako osoba, która coś niecoś styczności z akumulatorami ma co mam powiedzieć świadomej osobie (lub takiej, która chce być świadoma)? Kup sobie aku żelowe, będziesz zadowolony? To jest argument na poziomie tematu z rodzynkami na allegro.
Każdy ma inne potrzeby i wymagania, więc dla jednych starczy akumalator żelowy z jego wadami i zaletami, a inni zrobią sobie własny akumulator oparty na ogniwach LiION, jeśli mają odpowiednią wiedzę, umiejętności i sprzęt do zrobienia tego dobrze i bezpiecznie.
Bo domator też może wiele zrobić w garażu, a potem pożar albo wybuch, bo "nie wiedziałem" albo "wydawało mi się".
Należy uwzględniać własne siły i możliwości oraz potrzeby, a te każdy ma inne.
Ogniwo LiION 18650 to ja mogę sobie kupić do latarki ale z pewnością nie podejmowałbym się samodzielnie budowy akumulatora LiION na 12V, lecz wybrałbym gotowca żelowego, gdybym miał taką potrzebę.
Póki co to z żelówkami miałem styczność tylko w UPSach i były to Europower 5 i 7Ah. Biorąc pod uwagę ile lat wytrzymały w warunkach domowych to jestem więcej niż bardzo zadowolony dlatego przy wymianie kupiłem również Europower, choć jak mniemam jest to dla Ciebie chłam i dziadostwo.
Ja upodobałem sobie akumulatory od yuasy. Kupiłem kilka padniętych ups'ów(po 20 zł za sztukę na złomie) okazało się że są w środku aku(12v 8,5Ah AGM). Zmierzyłem napięcie i przeciętnie wynosiło 7V. Więc zalałem akumulatorki wodą destylowaną( po 60ml na celę) i podładowałem. Podłączyłem do testera akumulatorów i wybrałem opcję mierzenia prądu zwarcia(rozruchowego) i moim oczom ukazało się 150A . Tutaj filmik co te małe cudeńka potrafią : https://www.youtube.com/watch?v=KSwY0I3r9L8 (film mojego autorstwa). Oczywiście jeden też daje radę ale trochę się męczy.
Miałem styczność z akumulatorami żelowymi(prawdziwe żelowe nie AGM) 12v 7ah od SSB i nie potrafił oddać z siebie więcej jak 70A(nowy).
Miałem styczność z akumulatorami żelowymi(prawdziwe żelowe nie AGM) 12v 7ah od SSB i nie potrafił oddać z siebie więcej jak 70A(nowy).
Ostatnio zmieniony środa 23 gru 2015, 10:09 przez Drut12, łącznie zmieniany 1 raz.