Czy ktoś tego próbował?

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Q100

Czy ktoś tego próbował?

Post autor: Q100 »

Witam serdecznie wszystkich użytkowników Forum.
Jestem tu nowy (czytaj laik), więc proszę o przynajmniej wstępną wyrozumiałość.
Poczytałem trochę tematów, głównie związanych z modyfikacją latarek, nigdy jednak tego sam nie robiłem, więc chciałbym o kilka rzeczy zapytać.
Czy ktoś z Was próbował zmodyfikować latarkę Fenix L1D CE? Wiem, że to już staroć, ale mam ją od przeszło ośmiu lat i jakoś szkoda mi ją wyrzucić,
bo cały czas jest sprawna. Poza tym odpowiadają mi jej niewielkie rozmiary, dzięki którym w każdej sytuacji się sprawdzała, zarówno jako "czołówka",
jak i ręczna latarka. Gorzej z rowerem - tu bywało różnie. Bo rzecz, która trochę odstaje, to jej moc - 90 lm max. Przy dzisiejszych możliwościach to jednak zbyt mało. Poza tym - źródło zasilania - bateria R6, więc niewielkie możliwości na radykalne zmiany.

Czy da się coś z tym fantem zrobić? Chciałbym zachować korpus, ale wymienić w nim (poza szkiełkiem, bo dobre - AR coating) niemal wszystko. Przykładowo:
- wmontować diodę XM-L2 U2 3C ( w tym podłoże pod diodę np. SinkPAD)
- wymienić źródło zasilania na aku 18650 ( a z powodu tej zmiany)
- zastosować bardziej kompatybilny włącznik (sprężynkę?), bo nie wiem, czy ten "wytrzyma"
- itp, itd - pewnie nie o wszystkim pomyślałem.

Problemem zasadniczym, tak przynajmniej mi się wydaje, jest zarówno dioda jak i to, co pod nią - prawdopodobnie zamontowane w L1D CE na stałe.
A więc wracając do głównego pytania - czy ktoś próbował i jakie są tego efekty?
Jeśli nie, trudno, ale lubię wyzwania, więc za każdą pomoc w tym względzie z góry dziękuję.
Vigo

Post autor: Vigo »

Witaj. :)
Zdaje się, że Twoja lampka jest fabrycznie zasilana fabrycznie 1xAA? Jeżeli tak to ogniwo 18650 się tam nie zmieści, ponieważ jak sama nazwa wskazuje na wymiary ~18mmx65mm, czyli znacznie większe niż bateryjka/ogniwo rozmiaru AA.

Można pokusić się o wymianę diody na nowszą i wydajniejszą XM-L, ale reflektor w tym Feniksie jest przystosowany pod diodę XR-E, która tam siedzi i jest znacznie większa od XM-L (nie sam czip, ale cały moduł soczewka i ramka) i ciekawe jak mniejsza XM-L będzie świecić w takim refie z dużą "dziurą" na dnie, ale powinno raczej wszystko grać.
Należało by też wymienić sterownik na taki, który obsługiwał by napięcie 3,7V wtedy można by zastosować ogniwo 14500 Li-Ion o takim napięciu, które jest dokładnie rozmiarów zwykłej baterii AA. Po takiej modyfikacji (XM-L + sterownik + 14500 3,7V) latarka nabrała by nowego wigoru. Modować można, pozostaje kwestia kosztów.

Obrazek
Ostatnio zmieniony środa 04 lis 2015, 19:40 przez Vigo, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

18650-ka nie wejdzie nie ma mowy ale przerobić można jak najbardziej. Wtedy zasilać można z ogniwa 14500. Są drivery które dadzą radę i z zasilaniem NI-MH i Li-ion.
Q100

Hmm, o tym nie pomyślałem. Faktycznie, nie ma szans, ani szerokość, ani wysokość nie pasuje.
No trudno, w takim razie muszę się rozejrzeć za czymś nowym. I pewnie na tym forum :)
Dziękuję Vigo
Vigo

Post autor: Vigo »

Q100 pisze:Hmm, o tym nie pomyślałem. Faktycznie, nie ma szans, ani szerokość, ani wysokość nie pasuje.
No trudno, w takim razie muszę się rozejrzeć za czymś nowym. I pewnie na tym forum :)
Dziękuję Vigo
Wybierz sobie jakiegoś Convoya z naszego forumowego bazarku, koszt modowania Twojego Fenixa, podejrzewam, że pochłonął by co najmniej 50% ceny takiego nowego Convoya.

___
Q100

pier pisze:18650-ka nie wejdzie nie ma mowy ale przerobić można jak najbardziej. Wtedy zasilać można z ogniwa 14500. Są drivery które dadzą radę i z zasilaniem NI-MH i Li-ion.
No tak, zastanawiam się tylko jak umieścić tam mniejszą diodę i całą resztę, o czym napisał Vigo. I żeby to miało jeszcze sens. Ale gdyby się dało - ile można z takiego frankensteina wyciągnąć lumenów?
Może rzeczywiście rozejrzę się nad czymś nowym. Dzięki.
Ostatnio zmieniony środa 04 lis 2015, 19:51 przez Q100, łącznie zmieniany 1 raz.
michal1

Post autor: michal1 »

Pewnie z 500lm. :)
Q100

michal1 pisze:Pewnie z 500lm. :)
To niewiele, więc chyba zastanowię się nad bazarkiem. Widziałem ciekawą małą latarkę - zdaje się EDC X1, ale power ma nieziemski. O Convoyu jeszcze nie doczytałem, więc muszę pomyśleć. Dzięki michal1.
ODPOWIEDZ