Ładowarka Opus BT-C3100 V2.1

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
michal1

Post autor: michal1 »

Nie wystarczy zrobić przelew na Paypalla. Wcześniej musisz tam założyć konto.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

viper80 pisze:Czy może ktoś pomóc w zamówieniu tej ładowarki z gearbest.com ? Nigdy nic tam nie zamawiałem więc nie wiem jak się za to zabrać. Czy konieczne jest podawanie karty ?
Zakładasz konto na paypal (nie musisz podawać nr karty). Robisz przelew na paypal (wsio jest opisane na paypal).

Zakładasz konto na Gear. Szukasz ładowarki, kupujesz, dajesz zapłać przez paypal, podajesz dane do paypal i to wszystko.
ILPT
viper80

Post autor: viper80 »

Dzieki za info. Jak rozumiem Warehouse Options oznacza skąd będzie dostawa ?
michal1

Tak, oznacza z którego magazynu wyślą.
marcin1301993

Post autor: marcin1301993 »

Witam, widzę ze dyskusja tyczy się ładowarki w wersji 2.1 ale czy miał już ktoś z was przyjemność korzystania z wersji 2.2? Czym ona się różni? Czy ten problem z wentylatorem to tylko odosobniony przypadek? Bo obok samej ładowarki jest jeszcze wentylator do kupienia i zastanawiam się czy brać na wszelki wypadek. I czy ta ładowarka ma opcje ładowania do napięcia znamionowego bądź tego przy którym najbezpieczniej przechowywać?
michal1

W wersji 2.2 też się zdarzają problemy z wentylatorem.
WojtekErnest

Post autor: WojtekErnest »

marcin1301993 pisze:..ale czy miał już ktoś z was przyjemność korzystania z wersji 2.2? Czym ona się różni? Czy ten problem z wentylatorem to tylko odosobniony przypadek?
Używam tej wersji od kilku miesięcy. Nie mam problemu z wentylatorem ale celowo staram się nie wykorzystywać jednoczesnego ładowania np 2A na dwóch skrajnych slotach oraz 1A na środkowych itp. Czyli tak planuję pomiary ogniw aby wentylator niezbyt często się włączał. Jest mały i konstrukcyjnie niezbyt trwały więc warto o tym pamietać.
Samo urządzenie b. przydatne , mimo iż posiadam ładowarki modelarskie, zasilacz warsztatowy itp osprzęt do pomiarów akumulatorów, to teraz znacznie częściej robię to przy pomocy Opusa.
WojtekErnest
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Różnice pomiędzy 2,1 a 2,2 są dość kosmetyczne.

Sam wentylator to mały wariat, który bardziej sam się grzeje niż chłodzi ładowarką. Ja to cudo wymieniłem na wentylator 8 cm. Teraz ładowarka wygląda pokracznie, ALE za to jest na tyle cicha, że można przy niej spać w trakcie rozładowywanie 4 akumulatorów jednocześnie prądem 1A.
ILPT
marcin637

Post autor: marcin637 »

Witam. Chciałem zapytać czy ktoś przypadkiem nie ma ładowarki Opus lub LiitoKala na sprzedaż. Ładowarka może być używana. Ewentualnie czy ktoś zajmuje się sprowadzaniem tych ładowarek??
Awatar użytkownika
lumen

Post autor: lumen »

A ja się zastanawiam, czy wentylator schładzający wnętrze ładowarki nie wpływa na przekłamania całego układu w zakresie kontroli/ochrony termicznej ładowanych (rozładowywanych) ogniw?

Wie ktoś może coś na ten temat?
Pozdrawiam!
lumen
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

Nie a czemu tak myślisz?
Ostatnio zmieniony wtorek 03 lis 2015, 21:33 przez Jacekkg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lumen

Post autor: lumen »

Szczerze mówiąc nie badałem dogłębnie tematu tej ładowarki, ale zastanawiam się, czy czujniki nadzorujące temperaturę ogniw nie są przypadkiem schładzane przez wentylator, co mogłoby skutkować tym, że np. prąd ładowania byłby odcinany później niż wynikałoby to z faktycznie osiągniętej przez dane ogniwo temperatury…
Pozdrawiam!
lumen
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

lumen, OPUS nie ma czujnika temp. ogniw. są tylko czujniki na PCB, aby monitorować wnętrze.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Nie prawda, opus ma czujniki temperatury ogniw, widać je na tym zdjęciu:

http://hackedgadgets.com/wp-content/upl ... n_8153.jpg
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

pietros, ok :]
ODPOWIEDZ