Problem z rozkręceniem Convoy'a S2 i M1

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
alekssobolewski

Problem z rozkręceniem Convoy'a S2 i M1

Post autor: alekssobolewski »

Witam wszystkich :)

Pod długim oczekiwaniu na zamówienie z Banggood, dzisiaj otrzymałem Convoya S2 oraz Convoya M1.

Byłem ciekawy, jak wygląda środek latarki więc wszystko rozkręciłem, dochodzę do górnej części z driverem i ... nie mogę odkręcić! To samo w M1. Różnią się tylko tym że w M1 są te małe dołki do odkręcania a S2 nie (zdjęcie). To samo z włącznikami ...

Czy ktoś pomoże nowemu użytkownikowi ? :)

Obrazek
Obrazek
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Pierścień dociskający włącznik ma lewy gwint, kręć w prawo ;-)
Co do piguły to musisz mocno rozewrzeć w środku jakieś szczypce i kręcić (normalny, prawy gwint), musi się udać.
alekssobolewski

Uff! Dzięki wielkie :) Już się bałem że coś z nią nie tak. Będę próbował dalej.
Mam tylko pytanie do drivera S2 - za co złapać ?
madkeinam

W S2 masz driver przylutowany do piguły (piguła jest wykręcana) w miejscu gdzie są właśnie te wgłębienia do jej wykręcania. Musisz go odlutować i pozbyć się cyny z piguły odsłaniając te zagłębienia, dopiero ją wykręcać.
Awatar użytkownika
paolo1976

Post autor: paolo1976 »

Jak posiadasz, to najlepsze do tego celu są szczypce do pierścieni osadczych. Ja sam używam z powodzeniem.

Obrazek
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

madkeinam pisze:W S2 masz driver przylutowany do piguły (piguła jest wykręcana) w miejscu gdzie są właśnie te wgłębienia do jej wykręcania. Musisz go odlutować i pozbyć się cyny z piguły odsłaniając te zagłębienia, dopiero ją wykręcać.
:przestraszony:

Wystarczy dobrą pęsetą zaprzeć się o te luty i odkręcić.
alekssobolewski

Dziękuję wszystkim za rady :) Driver wyjęty, jednak uszkodzony :( Wyłamałem kondensator. Jednak dalej zostałem z problemem ... nie wiem jak pozbyć się obręczy ze zdjęcia.

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek 03 lis 2015, 21:24 przez alekssobolewski, łącznie zmieniany 1 raz.
madkeinam

Ojtam ElSor, może słabo się wyraziłem, tak by było najwygodniej wykręcać, tak chciałem napisać :-) Faktycznie zabawy lutownicą na wkręconej pigule mogą być dość... może być ich dość ;-)
Ten pierścień jest, zdaje się, częścią głowicy.
Awatar użytkownika
paolo1976

Post autor: paolo1976 »

Wyłamałeś kondensator. Jak masz czym zmierzyć, to wstaw jakiś ceramiczny SMD 100nF. Od biedy może być też przewlekany (w kształcie dysku) z oznaczeniem 104.
To nie pierścień, to część głowicy. Po co chcesz ją rozkręcić? To już cała głowica - po drugiej stronie dioda i to wszystko.
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
alekssobolewski

Dzięki za odpowiedź. Co do kondensatora (nie rezystora ;) ), niestety nie miałem takiego w zapasie, więc z trudem wlutowałem ten. Polutowałem kabelki, zakręciłem i ... działa !

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc :) Przy otwieraniu S2 będę wiedział żeby być bardziej ostrożnym.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

paolo1976 pisze:ak masz czym zmierzyć, to wstaw jakiś ceramiczny SMD 100nF.
Tylko, że tam jest chyba 4,7 albo 10uF.
alekssobolewski

Po wstawieniu 100 uF (ceramiczny TFT) zauważyłem znaczne zwiększenie wrażliwości przy zmianie trybów.
Lampek

Post autor: Lampek »

100uF czy 100nF, jeżeli jest jak piszesz 100uF ceramiczny TFT, to co to za cudo?
alekssobolewski

100 nF oczywiście, przepraszam za pomyłkę.
ODPOWIEDZ