Moje negatywne doświadczenia z L2P 3x XP-L ext 3.0 HE Grega
Moderator: greg
Ja już ze cztery lata mam gregową L2P z XM-L 4B i to jest jak dla mnie chyba ideał, jeżeli chodzi o barwę światła LED, mam też w jednej lampce (XENO E03 V2) XM-L 7B (bardzo, bardzo ciepła) i tą też bardzo lubię świecić, szczególnie w zimie takie ciepłe światło robi bardzo przyjemne wrażenie.
Zasadniczo zimne diody producenci latarek tak ochoczo pchają do swoich wynalazków w jednym zasadniczym celu, "zimniejsza" dioda daje nieco mocniejsze światło, dodatkowo biała zimna, barwa światła sprawia wrażenie jaśniejszego, szczególnie idąca w stronę odcieni niebieskiego i fioletu.
To tak jak z wybielaczami do prania, dodatek niebieskiego lub fioletowego barwnika sprawia, że uprany, biały materiał lekko podbarwiony na niebiesko wydaje się bielszy i czystszy, podkreślam wydaje się.
Tak wymagający klienci jak autor wątku powinni zdecydowanie dokonywać zakupu osobiście ze sprawdzeniem naocznie jak realnie wygląda dana biel, odbiór kolorów to bardzo subiektywna i osobnicza sprawa jak ktoś już wspomniał wyżej, acz sprawą zasadniczą dla sprzedawcy powinno być usatysfakcjonowanie każdego klienta, nawet tego bardziej wymagającego (upierdliwego ), tutaj mamy klienta wyraźnie niezadowolonego z zakupu.
___
Zasadniczo zimne diody producenci latarek tak ochoczo pchają do swoich wynalazków w jednym zasadniczym celu, "zimniejsza" dioda daje nieco mocniejsze światło, dodatkowo biała zimna, barwa światła sprawia wrażenie jaśniejszego, szczególnie idąca w stronę odcieni niebieskiego i fioletu.
To tak jak z wybielaczami do prania, dodatek niebieskiego lub fioletowego barwnika sprawia, że uprany, biały materiał lekko podbarwiony na niebiesko wydaje się bielszy i czystszy, podkreślam wydaje się.
Tak wymagający klienci jak autor wątku powinni zdecydowanie dokonywać zakupu osobiście ze sprawdzeniem naocznie jak realnie wygląda dana biel, odbiór kolorów to bardzo subiektywna i osobnicza sprawa jak ktoś już wspomniał wyżej, acz sprawą zasadniczą dla sprzedawcy powinno być usatysfakcjonowanie każdego klienta, nawet tego bardziej wymagającego (upierdliwego ), tutaj mamy klienta wyraźnie niezadowolonego z zakupu.
___
Ebola pisze:piciex, Masz rację iż część światła przechodzi przez oring, ale czy to ma faktycznie tak duży wpływ na barwę? Zobacz że na zdjęciu barwa jest jednolita, a w przypadku opisanym przez Ciebie raczej byłoby widać inny odcień światła?
Nie ma to dużego wpływu na barwę, ale jakiś ma. Wyraźnie widać zieleńszy nalot na krawędzi spilla. Absolutnie mi to nie przeszkadza i zlecając przeróbkę mojej X1 zdawałem sobie z tego sprawę. Chciałem tylko zaproponować autorowi reklamacji jedną z możliwości, ale tak jak mówiłem nigdy nie miałem w ręku L2P od grega i nie wiem nawet czy jest tam zielony oring.
odbiór koloru nie ma nic do tego. Na zdjęciu widać wyraźnie że jedna latarka świeci żółto a druga biało. Chyba, że nie widziałeś tego zdjęcia.Vigo pisze:Tak wymagający klienci jak autor wątku powinni zdecydowanie dokonywać zakupu osobiście ze sprawdzeniem naocznie jak realnie wygląda dana biel, odbiór kolorów to bardzo subiektywna i osobnicza sprawa
M
Ostatnio zmieniony sobota 31 paź 2015, 15:43 przez sp5it, łącznie zmieniany 1 raz.
My flashlight is smaller than yours...
Oj ma, ma i to bardzo wiele, ludziska przy odbiorze kolorów granicznych i trudniej określonych mogą widzieć zupełnie co innego patrząc na ten sam kolor, podyskutuj np. ze swoją kobietą o oglądanych kolorach.sp5it pisze:odbiór koloru nie ma nic do tego. Na zdjęciu widac wyraźnie że jedna latarka świeci żółto a druga biało. Chyba, że nie widziałeś tego zdjęcia.Vigo pisze:Tak wymagający klienci jak autor wątku powinni zdecydowanie dokonywać zakupu osobiście ze sprawdzeniem naocznie jak realnie wygląda dana biel, odbiór kolorów to bardzo subiektywna i osobnicza sprawa
M
Jak dla mnie na tymże foto jedna świeci odcieniem fioletowo-niebieskim (a fuj), a druga bardziej zielonkawym (też brzydko).
__
Ja powiedziałbym jedna fiołkowo-lazurowo, a druga jadeitowo-malachitowo ( o gustach się nie dyskutuje ).Vigo pisze:Jak dla mnie na tymże foto jedna świeci odcieniem fioletowo-niebieskim (a fuj), a druga bardziej zielonkawym (też brzydko).
Też mi się tak wydaje po odcieniu, ale poczekajmy na odpowiedź @grega.Uka pisze:Obstawiam, że diody są po skalpie
Zrobiłem sobie jedną podobną latarkę na 3 diodach w hoście od convoy s2+ i powiem że kolosalne znacznie ma idealnie równoległe ułożenie PCB z diodami względem szkiełka latarki. Wpływu na kolor światła to nie ma, ale ma zasadniczy wpływ na to czy odklei się soczewka z diody (diod), czy pozostanie na miejscu, po odklejeniu się efekt jest taki jak po skalpie, ciepła barwa z zielonkawym nalotem.
Jako że robiłem to sam dla siebie to machnąłem ręką na to, barwa jest bardzo podobna do tej z pierwszego postu w tym wątku. Takie moje spostrzeżenie.
Trzeba pamiętać że wpadki każdemu się zdarzają, ale to jak podejdzie do klienta to już tylko i wyłącznie zależy od sprzedającego.
Jako że robiłem to sam dla siebie to machnąłem ręką na to, barwa jest bardzo podobna do tej z pierwszego postu w tym wątku. Takie moje spostrzeżenie.
Trzeba pamiętać że wpadki każdemu się zdarzają, ale to jak podejdzie do klienta to już tylko i wyłącznie zależy od sprzedającego.
Kiedyś kupiłem od GREGA L2P z 1 neutralną diodą, potem kupiłem X1 z ta sama diodą ale "na oko" temperatura była inna. L2P już nie miałem w tym czasie więc nie było bezpośredniego porównania. Zresztą optyka inna, nawet moc (Różnica 2,8A a 3,04) więc nie porównywałem.
Mniej więcej w tym samym czasie jak kupiłem X1 kolega namówiony przeze mnie tez kupił od GREGA identyczna latarkę z identyczna (teoretycznie) diodą. Jakież było moje zdumienie gdy bezpośrednie porównanie tych latarek wykazała znaczną odchyłkę barwową ale i (wydaje mi się) znacząco inne CRI. Oczywiście niczym tego nie zmierzyłem a opisywane różnice to wrażenia na bazie oświetlania granatowego lakieru metalik na jednym z moich samochodów.
Napisałem do GREGA i otrzymałem odpowiedź, że bin diody to nie konkretne parametry tylko ich zakres i poszczególne egzemplarze mogą się dość znacznie różnic w tym zakresie.
Reasumując - sprzęt myślę że jest zgodny z opisem, natomiast co do zachowania sprzedawcy... ale poczekajmy na wersje GREGA.
Mniej więcej w tym samym czasie jak kupiłem X1 kolega namówiony przeze mnie tez kupił od GREGA identyczna latarkę z identyczna (teoretycznie) diodą. Jakież było moje zdumienie gdy bezpośrednie porównanie tych latarek wykazała znaczną odchyłkę barwową ale i (wydaje mi się) znacząco inne CRI. Oczywiście niczym tego nie zmierzyłem a opisywane różnice to wrażenia na bazie oświetlania granatowego lakieru metalik na jednym z moich samochodów.
Napisałem do GREGA i otrzymałem odpowiedź, że bin diody to nie konkretne parametry tylko ich zakres i poszczególne egzemplarze mogą się dość znacznie różnic w tym zakresie.
Reasumując - sprzęt myślę że jest zgodny z opisem, natomiast co do zachowania sprzedawcy... ale poczekajmy na wersje GREGA.
Porównanie było wykonane z Cree XR-E Q4 bin WH, czyli światło neutralne - wg producenta latarki to 4500K-5000K.Volo pisze:Założę się że ta niby porównawcza latara daje światło ok 6000-7000K i dlatego takie przesunięcie Gregowej w stronę "ciepłego".
Tylko niemądrzy ludzie zakładają się, kiedy nie są pewni, że wygrają.
Producent.Volo pisze: Poza tym ciekawe czy ktoś pomierzył te niby porównawcze zdjęcia taśm led?
Tak jak pisane, ciepłe są ok 3000K, no chyba że skalpy albo inne zmiany?