Jaki multimetr, banany i przewody ?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
ptja

Post autor: ptja »

Widać, że sporo można ugrać: np. bocznik 75mV @ 10A z grubymi przewodami to będzie ok. 20-30mV straty (z tym, że pewnie pomiar napięcia na boczniku przy tak małej wartości będzie mniej dokładny).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

Jeśli chodzi o multimetry to NIEpolecam marki UNIT
Zakupiłem ut61c , cena ok 170, trzeba było nie czytać na forum jaki to fajne mierniki robi Unit a do tego tanie. Trzeba było kupić Brymen , droższy może o 100 zl a jakość wykonania 5x lepsza.
Co do wad które mi się nie podobają:
- kiepskie kable pomiarowe, sztywne, końcowki pomiarowe marnej jakości
- wolna reakcja brzeczyka - test ciągłości, ale do wytrzymania , jakies 0,5s
- automatyczne zakresy działają powoli, bagraf razem z nimi ( powinien być szybszy od wyświetlacza jakieś 5x)
- obudowa z kiepskiej jakosci plastiku
- jest wyposażony w złącze do przesyłu danych na kompa, kabel także kiepskiej jakości

Fajne ma podświetlenie

Nie robiłem pomiaru prądu, szkoda już mi było czasu.

Może sie nadawać do pomiarów jest napiecie lub go brak ale do celów latarkowych kiepski.

Brymen jak dla mnie nr1 w kategori cena/jakość
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Bocznik zrobiony. Troszkę się namęczyłem, bo lutownica 40W to troszkę za mało do takich zabaw i płytka wciągała ciepło z grotu w takim tempie, że cyna lutowałała się do grotu.

Obrazek

Konstrukcja składa się z płytki o wymiarach 70x50mm (70µm miedzi), rezystora 10mΩ, oraz przewodów silikonowych 2,5mm² (100mm do miernika i 150mm do krokodylków). Przewody do miernika zakończyłem bananami, tak więc odwrotnie niż w konstrukcji Manekinena (na której się wzorowałem) wpinamy się bocznikiem bezpośrednio do miernika.
A oto wynik mojej pracy (sterownik od Bociana 3,04A):
Obrazek
:cool:
Ostatnio zmieniony piątek 30 paź 2015, 22:28 przez piciex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

A teraz włącz ten bocznik w szereg z multimetrem na pomiarze prądu i porównaj wskazania. To nic że będzie spadek i mniejszy prąd, oba mierniki powinny pokazywać to samo. Bo mam wrażenie że przylutowanie przewodów pomiarowych w ten sposób da delikatnie zawyżone wyniki - dodatkowa rezystancja występuje na odcinku od bocznika właściwego do końca punktu w którym przylutowane są przewody prądowe. Miernik dodatkowo mierzy to co się odłoży w połowie tego odcinka a nie sam bocznik. Myślę że te 3.07A są nieco zawyżone.
Awatar użytkownika
piciex

Zgadza się, wyniki są zawyżone. EDC X1 4,2A- bocznik pokazuje 4,32A.
Są to wyniki znacznie bliższe prawdy niż bezpośrednio z miernika, ale co poprawić żeby było jeszcze lepiej?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Odkładane napięcie musisz mierzyć w miejscu w którym nie płynie mierzony prąd. Tzn masz zmierzyć tylko to co odkłada się na boczniku, bo przy takim prądzie również na mierzi i cynie występuje spadek i tam też odkłada się dodatkowe napięcie które powoduje zawyżony odczyt.

Spróbuj zmierzyć w tym miejscu, powinno być dużo lepiej:
Obrazek

A najlepiej będzie jak wykonasz takie nacięcia:
Obrazek

Tam przy swoim boczniku pisałem o tym błędzie który również początkowo popełniłem, po wykonaniu takich nacięć (aby mierzony prąd nie płynął ścieżką pomiarową) bocznik pokazuje dokładnie to samo co mierniki :)
Awatar użytkownika
piciex

OK. Jutro zmierzę i dam znać co wyszło. Wtedy będę poprawiał. Lepiej nacinać, czy przesunąć przewody?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Podłącz zwykłe elektrody miernika i na pomiarze napięcia pomacaj okolice bocznika, zobacz w jakich miejscach masz właściwy pomiar, szybko dojdziesz do wniosków którędy płynie prąd który psuje pomiar. Przesunięcie przewodów za bocznik łatwiejsze, nacięcie da pewność że mierzysz sam bocznik i będzie na pewno dokładniejsze.

Jeszcze dla kol. romanz, nacięcie powinno być poprowadzone tak:
Obrazek
Bo nawet przy przewodach przylutowanych bezpośrednio do bocznika znajdzie się odrobina dodatkowego prądu który wpłynie na ścieżkę pomiarową.
Awatar użytkownika
piciex

Jeśli nacięcie dokładniejsze to tak zrobię, tym bardziej, że mój Solomonik miał lekkie problemy z tą płytką. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Tak po prawdzie, to do miernika, mogą iść cieniutkie kabelki, tam mierzysz tylko napięcie.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
piciex

W zasadzie masz rację. Dałem się opętać manii grubych/krótkich kabli. :mrgreen:
Ale za to bocznik wygląda symetrycznie. :wink:
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Jacekkg pisze:Jeśli chodzi o multimetry to NIEpolecam marki UNIT
Ja mam natomiast odmienne zdanie. Wady wymieniłeś i się z nimi zgodzę ale mam 4 mierniki tej firmy (2 już ponad 10 lat) i ciągle działają bez awarii (w 1 musiałem tylko zmienić przewody 2x, bo ubiłem je głównie za dużym prądem). Co do samych wyników pomiarów nie mam zastrzeżeń. Prąd mierzą także dobrze ale w latarkowych zastosowaniach trzeba znać ich "limity" i wiedzieć, że np 100mV spadku napięcia na samym boczniku prądowym przy pomiarze 1A dyskwalifikuje je przy pomiarach "mocniejszych" sterowników zasilanych z 1 ogniwa. Nawet najlepszy Brymen się do tego nie nada i nie pomoże tutaj lepsza obudowa, szybsze odczyty i lepsze przewody.
Gdybyś dokładniej był zainteresowany to mam M890F, UT70A, UT61E oraz UT207. Kilka wzorców napięcia wykazało, że te 2 ostatnie przy pomiarze li-ionów miały fabryczny błąd pomiaru <4mV a po półtorej roku od kalibracji < 1mV, czyli nawet lepiej niż deklaruje producent.
Awatar użytkownika
piciex

Manekinen, dobrze? ;)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Tak, teraz dokładność pomiaru zależy tylko i wyłącznie od rezystancji samego bocznika. Taka głupia zmiana w miejscu przylutowania przewodów a ile może zmienić :)
Awatar użytkownika
piciex

No. To teraz Bocian- gdzie jest brakująca 1/100 ampera na Twoim sterowniku :?: Skandal poprostu. :razz:
ODPOWIEDZ