Witam serdecznie. W sieci można znaleźć wiele poradników dotyczących wykonania doświetlacza do kamery GoPro, jednakże gdzie, jak nie na forum maniaków oświetlenia pytać o diody i sposoby ich montażu, które waszym zdaniem byłyby najbardziej optymalne. Dla dokładnego ukazania o co mi chodzi podsyłam filmik z YT.
Rzecz jasna chodzi mi bardziej o opcje zakładaną na obiektyw, ponadto nie planuje ingerować w obudowę kamery, a samo zasilanie możliwie jak najlepsze może być zasilaniem zewnętrznym, np. doprowadzanym przewodem z kieszeni, w której znajduje się koszyczek z bateriami/akumulatorkami.
Podsumowując...
1. Jakie diody polecalibyście do wykonania takowego doświetlacza (użytkowanie przeważnie outdoorowe, a mianowicie las nocą, jaskinie, sztolnie itd.)?
2. Na czym warto by osadzić diody?
3. Jakie zasilanie polecalibyście do takiego doświetlacza?
Light Eye/Ring do GoPro
1-jakie diody ? Pytanie do czego to ma być...do nurkowania, jazdy w terenie itd ? Można by się pobawić i zrobić na laminacie dużą ilość ledów typu 5050 lub na aluminiowym laminacie duża ilość ledów 5630.
2-jak ma doświetlać odległości rzędu pół metra, metr, sprawdzi się laminat, przy większej mocy obowiązkowo aluminium, ale to nie będzie takie proste.
3-zasilanie zależne od wybranego rodzaju oświetlenia.
2-jak ma doświetlać odległości rzędu pół metra, metr, sprawdzi się laminat, przy większej mocy obowiązkowo aluminium, ale to nie będzie takie proste.
3-zasilanie zależne od wybranego rodzaju oświetlenia.
ILPT
Bytowanie nocą w lesie, więc zasięg doświetlenia życzyłbym sobie jak najmocniejszy, taki żebym na kilka metrów mógł coś doświetlić najlepiej w naturalnej lub ciepłej barwie. W taki, a nie inny sposób dochodzimy do tego że jednak miałoby to być coś o większej mocy, więc jedną odpowiedź już uzyskałem - aluminiowy laminat. Natomiast pytanie o resztę?
Zamiast tego Light Eye/Ringu nie lepiej zrobić oświetlacz mocowany na gorącą stopkę? Ameliniowy radiator + 2 chińskie 10W LEDy na 12V, zasilanie z akumulatora żelowego, ewentualnie optyka albo przysłony odginane.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU