Witam
studzin pisze:Ja generalnie mam rebus. Chcę zbudować sterownik, który ma z założenia być uniwersalny
Ciężko zaprojektować uniwersalną przetwornicę, gdyż jest za dużo zmiennych. Cewka powinna być obliczona na maksymalny prąd (przekrój drutu oraz rdzeń), różnicę napięć, przy uwzględnieniu prądu pracy. Dlatego masz taki wykres, zawierających szereg regionów.
Jak widzisz, mała indukcyjność nie poradzi sobie z małym prądem przy małej różnicy napięć, znów duża indukcyjność, może spowodować, że układ nie podoła dużym prądom.
piciex w zasadzie warto stosować lepsze cewki, ale panuje tu podobna zasada jak w latarkach, w pewnym zakresie, przyrost parametrów, jest niewspółmierny do nakładów. Jeśli chodzi o zmianę parametrów cewki, to tylko wtedy, kiedy zmieniasz parametry pracy przetwornicy: zasadnicza zmiana prądu lub różnicy napięć.
Mieciu tu nie chodzi o ton wypowiedzi, tylko o to, że kurczowo się trzymasz błędnej teorii, co do roli cewki w driverach latarkowych. A tak a propos, to jakiś czas temu, źle przylutowałem cewkę w przetwornicy opartej o AX2002, i co się stało, a no nic, po prostu prąd nie płynął przez diodę, bo nie miał którędy... po prawidłowym dolutowaniu cewki, dioda zaczęła poprawnie świecić.
Pozdrawiam