Cewka indukcyjna
Cewka indukcyjna
Witam,
Do czego służy cewka indukcyjna montowana w sterowniku diody? Jakie jest jej zadanie w latarce? I na co ma wpływ jej jakość?
Do czego służy cewka indukcyjna montowana w sterowniku diody? Jakie jest jej zadanie w latarce? I na co ma wpływ jej jakość?
Re: Cewka indukcyjna
Tłumienie skoków napięcia wywołanych włączaniem i wyłączaniem tranzystora sterowanego pwm.piciex pisze:Witam,
Obejrzyj sobie ten filmikpiciex pisze:Czyli zasilając diodę prądem bliskim granicy jego wytrzymałości, lepiej jest aby te skoki były tłumione jak najskuteczniej, a co za tym idzie ważne jest, aby ta cewka była lepszej jakości? Dobrze rozumiem?
http://www.youtube.com/watch?v=Plg_oTAKfo4
i będziesz wiedział po co są dławiki w szeregu z diodą
Przy wolnym PWM'ie lub braku induktora mamy właśnie takie migotanie.
Induktor ma być dobrej jakości bo na nim też są straty.
W skrócie: im wiekszy i grubszym drutem nawinięty tym lepiej.
Podkręcanie driverów często wymaga zmiany także tych elementów...
Moim zdaniem nie ma sensu zwiększać dławików jeżeli nie widać migotania.studzin pisze:A czy można przewymiarowac indukcyjnosc? Tj. Czy można dać cewkę 300uH zamiast 220uH(zakładając te same prądy). Ma to jakiś negatywny wpływ?
Większy dławik to większa rezystancja w obwodzie...
Jeżeli był 220uH to zostaw tą wartość tylko wybierz odpowiednik na większy prąd.
Jeżeli ktoś ma inne zdanie to śmiało mozecie mnie poprawiać/krytykować
W dużym skrócie, cewka indukcyjna gromadzi energię w rdzeniu magnetycznym, dzięki temu przetwornica może obniżać lub podwyższać napięcie ( w zależności od połączenia).Jeżeli ktoś ma inne zdanie to śmiało mozecie mnie poprawiać/krytykować
Indukcyjność ma związek z częstotliwością przełączania tranzystora, jak i kilkoma innymi wartościami. Nie można sobie zmieniać wartości cewki w dowolnym zakresie, może to powodować większe straty (grzanie się), albo w ogóle układ nie będzie pracował poprawnie.
Pozdrawiam
Robert
Nie zgodzę się z tym. W driwerach opartych na AMC7135 też mamy zjawisko włączania wyłączania amc-ków (PWM) i cewek w nim nie ma.Mieciu pisze:Tłumienie skoków napięcia wywołanych włączaniem i wyłączaniem tranzystora sterowanego pwm.piciex pisze:Witam,
Cewka to nieodłączny element przetwornic buck boost. Gromadzi ona energię. Jej wartość zależy pewnie od częstotliwości pracy przetwornicy a konstrukcja w dużej mierze zależy od maksymalnych prądów.
Czy widziałeś jak migały pierwsze wypusty nanjg 105 taktowane wolnym pwm?pier pisze: Nie zgodzę się z tym. W driwerach opartych na AMC7135 też mamy zjawisko włączania wyłączania amc-ków (PWM) i cewek w nim nie ma.
Przy szybkim pwm po prostu nie trzeba żadnych cewek, co nie oznacza, że nie ma tam małych szybkich skoków napięcia.
Popatrz sobie na wykresy z oscyloskopu na tej stronie:
http://lygte-info.dk/review/DriverTest% ... %20UK.html
Ależ ja doskonale wiem że driwer na AMC z niską częstotliwością pwm będzie migał. Jednak nie jest to spowodowane brakiem cewki tylko źle dobraną częstotliwością pwm-a. Sam robiłem driwer na AMC attiny 45 i nic w nim nie miga.
Pytanie brzmiało jakie zadanie ma cewka indukcyjna w sterowniku diody. A tam cewka zawsze pracuje w przetwornicy step down lub step up.
Pytanie brzmiało jakie zadanie ma cewka indukcyjna w sterowniku diody. A tam cewka zawsze pracuje w przetwornicy step down lub step up.
Proste drivery step down są oparte na mosfetach które nie chcą się tak ładnie wysterować b.szybkim PWM. Jednym rozwiązaniem jest właśnie wolniejszy pwm + cewka do filtrowania.pier pisze:Ależ ja doskonale wiem że driwer na AMC z niską częstotliwością pwm będzie migał. Jednak nie jest to spowodowane brakiem cewki tylko źle dobraną częstotliwością pwm-a. Sam robiłem driwer na AMC attiny 45 i nic w nim nie miga.
Direct drive jak sama nazwa wskazuje to po prostu załączony mosfet i spadek prądu wraz ze spadkiem napiecia.pier pisze:A czy przypadkiem te słabsze drivery to nie DD?
W driverach z pwm wraz ze spadkiem napięcia zwiększa się wypełnienie pwm i tym samym prąd pobierany z akumulatora (tak aby utrzymać stały prąd na diodzie)
Witam
Pozdrawiam
Możesz podać przykład takiego drivera?Mieciu pisze:Proste drivery step down są oparte na mosfetach które nie chcą się tak ładnie wysterować b.szybkim PWM. Jednym rozwiązaniem jest właśnie wolniejszy pwm + cewka do filtrowania.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.