Mój pierwszy "mod" - Cateye HL-1500

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
pinonim

Mój pierwszy "mod" - Cateye HL-1500

Post autor: pinonim »

Najwyższy czas pokazać na forum moje wypociny.

Tematem przewodnim była stara lampka halogenowa Cateye HL-1500 - zasilanie 4x AA.

Tak wygląda z profilu - wersja oryginalna oczywiście nie miała tego kawałka radiatora wystającego od "spodu".

Obrazek

Do modyfikacji zastosowałem:
1. soczewkę kwadratową Ledil CRS-M +/- 14 stopni
2. diodę XR-E Q4
3. driver L700P1 - all by "LEDIM"

A tak to wygląda zapakowane w obudowę:

Obrazek

Po prawej stronie widać zabezpieczony w koszulkę termokurczliwą driver a pod nim "mostek" łączący styki zamiast czwartej baterii. Udało się wykorzystać stary wyłącznik.

Z braku miejsca wewnątrz obudowy na większy radiator - dokleiłem kawałek który wystaje przez otwór w dolnej części obudowy.

Obrazek

A tak wygląda "od przoda"

Obrazek

Cel osiągnięty - własnoręcznie zrobione - ale radocha :mrgreen:
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Piekne tylko radiator trzeba było wsadzić by pęd powietrza opływał je nie stawiał opór jak żagiel :) Mimo wszystko gratuluje pomysłu i wytrwałości.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pinonim

Opór powietrza :mrgreen: do tego tematu podchodzę tak jak do odchudzania roweru :mrgreen: "po prostu ... bez przesady"
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Nie chodzi mi o twój komfort jazdy tylko o lepsze chłodzenie diody :D
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Jeszcze nie wszystko stracone - możesz przewiercić radiator wzdłuż osi podłużnej lampki. Jeden otwór fi 4mm przez wszystkie żeberka powinien załatwić sprawę polepszenia wentylacji. Albo natnij dremelem szczelinę, ale to chyba więcej pracy.

Fajnie wygląda ten kwadraciak pod kloszem :)
krudnik

Post autor: krudnik »

Czy dobrze widzę, że przepuszczasz światło z kolimatora jeszcze dodatkowo przez starą szybkę lampki?
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

pinonim mógłbyś zrobić fotkę rozkładu światła?
Awatar użytkownika
pinonim

Odp dla "krudnik"

Tak kolimator jest za szybką - może to i troche mniej światła - ale to temat do dalszych "przemyśleń" i dalszych przeróbek :wink:

Odp dla "Piotrek K"

Fotki nie zrobiłem ... praktycznie nie widać różnicy w rozkładzie światła pomiędzy wersją za szybką czy "bez" - no może trochę mniej światła :???:
ODPOWIEDZ