Szlifowanie kolimatora

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
luzik

Szlifowanie kolimatora

Post autor: luzik »

Potrzebuję zeszlifować około 2mm z wysokości kolimatora by dopasować go do chińskiego klona Nitecore HC50. Ktoś robił podobne operacje ? Czym najlepiej to oszlifować wg Was?

Do obróbki: Obrazek

oryginał: Obrazek

Wszystkie mają jakby wypustki dystansujące ( co widać na górnej fotce) - więc stosunkowo niewiele zostanie do obrobienia samego "mięsa" Muszę taką operację zrobić na 6 egzemplarzach... i nie chciałbym ich przypalić czy uszkodzić :wink:
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

Papier wodny 1000 na poczatek, pozniej 2000 i na koniec pasta polerska po plexi
Ostatnio zmieniony poniedziałek 19 paź 2015, 20:47 przez Jacekkg, łącznie zmieniany 1 raz.
luzik

Rozumiem, że to jedynie słuszna i bezpieczna metoda :mrgreen: ?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Przy kilku sztukach, to opłaca się zrobić wzornik, a potem zeszlifować, sfrezować lub stoczyć, samą krawędź, tą która opiera się o "pierścień" mocujący.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
luzik

Możesz doprecyzować temat wzornika tutaj lub na PW ? Nigdy nic takiego nie robiłem stąd moje może głupie i naiwne pytania ale nie chciałbym zepsuć materiału wyjściowego. Zastanawiam się też jak zabezpieczyć wnętrze kolimatora przed syfem ze szlifowania nawet jeżeli miałoby to być robione na mokro. Będzie chyba trudno wysuszyć nawet gdyby udało się wypłukać to co dostanie się do środka przez tak mały otwór. Może jakiś korek zrobić?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
luzik pisze:Możesz doprecyzować temat wzornika
Musisz poszukać dwie rurki o odpowiedniej średnicy. Pierwsza aby położony na jej krawędzi element TIR oparł się wystającą kryzą. Druga o większej średnicy i nieco dłuższa, taka aby ustalić wysokość obróbki.
W przybliżeniu:
Obrazek
Jasno szary - rurka mniejsza,
ciemno szary - rurka większa, wysokość ustala końcowy wymiar optyki
czerwone pola - obszar do usunięcia.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Był post,że chcesz szlifować od strony diody, ale nie polecam, bo całkowicie zmieni się rozkład światła. Istnieje też ryzyko że "reflektor" przestanie pełnić swoją funkcję.

Pozdrawiam
luzik

Dziękuję za chęć pomocy ale w moim przypadku nie chodzi o szlifowanie części czołowej kolimatora tylko tej od strony diody. Odważyłem się i wziąłem w łapki kolimator , papier ścierny troszkę wody i już jest gitara! Nic się nie usyfiło bo nie zauważyłem, że otwór pod diodę jest zaślepiony... :mrgreen: Pewnie masz rację Pyra ale to tylko czołówka na ryby! Chciałem mieć możliwość rozproszenia strumienia światła i po próbach wygląda to dobrze. Mnie pasuje. Obrazek

Brakowało mi tylko troszkę odwagi. Przy kolimatorach skupiających o kątach świecenia 15 i 45 stopni z szybką czołową czystą nie rozpraszającą - na pewno masz rację! Pewnie trzeba by czoło szlifować bo dioda dotykała by soczewki w środku i byłby martwy punkt wyświetlany jako ciemna plama.

A tak to świeci w nocy ( latarka leży na wysokości 50cm nad ziemią - foto robione telefonem):
Obrazek

i ściana w kolorze brzoskwini z odległości 17 cm:

Obrazek
ODPOWIEDZ