poskromić XP-E
o ile xp-e pasuje bardziej do refow od starych luxeonow, to zastanawia mie, czy dalo by sie te led dac do czolowki tikka xp zamiast starego luxeona? sadze ze z soczewka, ktora tam jest by moglo byc niezle...
ale ja uz mam do zmodowania ssc u2svoh, co gorsza cree nie robi selekcji wg napiecia, co moglo by nie wyjsc idealnie.
pytam czysto teoretycznie...
ale ja uz mam do zmodowania ssc u2svoh, co gorsza cree nie robi selekcji wg napiecia, co moglo by nie wyjsc idealnie.
pytam czysto teoretycznie...
Tikka XP @ XP-G R5 NW | Akoray K106 @ XP-G R4 NW| Trustfire S-A2 | iTP EOS A3
tutaj szukamy metody jak wykorzystać xp-e w celu uzyskania niezłego zasięgu- w przypadku czołówki bardziej liczy się selekcja pod niskie napięcie, barwa i jednak szerokość światła. XP-E to novum, które musi mieć czas
a tu porównanie barwy swiatła- na szybko robione, i warunki nie te- ale widać
od lewej R2Wh , Q2A5 oraz XPE 7C
a tu porównanie barwy swiatła- na szybko robione, i warunki nie te- ale widać
od lewej R2Wh , Q2A5 oraz XPE 7C
Troche przesadziles z iloscia pasty/cyny lennin A przynajmniej dioda na fotach wyglada jakby w powietrzu wisiala. Jesli sprawdzales, ze przylega cala to mozna zostawic, chociaz ja bym to poprawillennin pisze:Przyglądałem sie uzbrojony w lupę i widać że jest dolutowana cała. Druga wotka sugeruje coś innego .
Odpaliłem i po chwili zabaw w ogniskowanie poparzyłem sie o moduł. Więc wszystko ok prąd w diode to tyle ile daje zmodowany 15880. Koło 1.2A? Poprawiać mi się nie chce Działa ok poza tym transformatorówka ciężko wszystko pokleić dokładnie jak ustawiłem XP-E to mi sie płytka od XR-E przesunęła. I tak można w nieskończoność. Ważne ze mimo iż ostro grzałem nic maluchowi nie zaszkodziło.
kolejna xp-e osadzone na resztach po diodzie xr-e i wsadzona do ultrafire c2, niby R2 tint wg, ale w porównaniu do Q2WG od EdiMa jakaś zimna jest, ale nie o barwę chodzi...
Do zasilania użyłem drivera 7882 i mniejszego prądu niż ok 1.15A w diodę nie udało się ustawić, jako porównanie host też C2 z driverem 15880 0.9A w diodę (Q2 WG od EdiMa)
tak wygląda zmodowane c2
rozkład promienia z C2
porównanie "skupienia" C2 z Q2 oraz c2 z xr-e (jasności są nieistotne w tym momencie (inne drivery)
z lewej q5 zasilane 0.9A w diodę, z prawej xp-e r2 zasilane 1.15A w diodę
wydawałoby się, że C2 z R2 wygrywa, ale ... miern ik mówi coś zupełnie innego
W trybach max dostajemy dla C2 z R2 (0.9A w diodę) ok 8000 lux/1m a dla C2 z xp-e (1.15A w diodę) 14000 lux/1m - ciekawe, no nie ?
Wieczorem zobacze jak to wygląda z okna
Do zasilania użyłem drivera 7882 i mniejszego prądu niż ok 1.15A w diodę nie udało się ustawić, jako porównanie host też C2 z driverem 15880 0.9A w diodę (Q2 WG od EdiMa)
tak wygląda zmodowane c2
rozkład promienia z C2
porównanie "skupienia" C2 z Q2 oraz c2 z xr-e (jasności są nieistotne w tym momencie (inne drivery)
z lewej q5 zasilane 0.9A w diodę, z prawej xp-e r2 zasilane 1.15A w diodę
wydawałoby się, że C2 z R2 wygrywa, ale ... miern ik mówi coś zupełnie innego
W trybach max dostajemy dla C2 z R2 (0.9A w diodę) ok 8000 lux/1m a dla C2 z xp-e (1.15A w diodę) 14000 lux/1m - ciekawe, no nie ?
Wieczorem zobacze jak to wygląda z okna
Sprawdziłem moją c2 na xr-e r2 luksomierzem i mam około 13800 lux z 1 metra, driver sku 15880 z zwartą zworą na większy prąd (ale nie wiem ile w diodę - myślę że około 1.0 - 1.1A) i do tego powlekana szybka.
Więc albo Twoja c2 nie miała prawdziwej r2 wsadzonej, albo szybka zabiera tak dużo światła .
Ewentualnie mój "luxomierz" oszukuje, bo jest to czujnik światła z mojego tabletu, ale myślę że dość dokładny - ma skalę do 100000 z podziałką co 1 lux
Więc albo Twoja c2 nie miała prawdziwej r2 wsadzonej, albo szybka zabiera tak dużo światła .
Ewentualnie mój "luxomierz" oszukuje, bo jest to czujnik światła z mojego tabletu, ale myślę że dość dokładny - ma skalę do 100000 z podziałką co 1 lux
mam r2wh jeszcze z lediko- także pewny sort diody, szybka na pewno sporo zabiera, ale jakoś nie chciało mi się ją wyjmować
C2 to nie thrower- szeroki płytki ref OP, ale miła na takie EDC od biedy jest, także prawie 14k z xre przy prądzie 1A w diodę, hmm- sprawdź miernik z innymi, troszkę za wiele pokazuje ;P, ludzie mieli coś kole 8k, czasem ciut więcej
C2 to nie thrower- szeroki płytki ref OP, ale miła na takie EDC od biedy jest, także prawie 14k z xre przy prądzie 1A w diodę, hmm- sprawdź miernik z innymi, troszkę za wiele pokazuje ;P, ludzie mieli coś kole 8k, czasem ciut więcej
Właśnie ładuję eneloopki żeby romka przetestować i mojego mxdla z wsadzonym modułem 25 mm z q5 , na razie na szybko sprawdziłem z świeżymi alkaikami i wyniki raczej zawiodły więc myślę że miernik nie kłamie
Edit
Acha u mnie dioda w c2 jest głębiej osadzona w refie - spiłowałem ten czarny plastikowy krążek o ponad połowę na grubości co znacznie poprawiło skupienie
Edit
Acha u mnie dioda w c2 jest głębiej osadzona w refie - spiłowałem ten czarny plastikowy krążek o ponad połowę na grubości co znacznie poprawiło skupienie