Pomoc w formule excel
Pomoc w formule excel
Mam do zrobienia pewne zadanie do pracy, które przyspieszyłoby sporządzanie wydruków danych. Sprawa rozbija się o excela. Potrzebuje stworzyć formułę, która robiłaby porównanie danych i zwracała "wynik" w kolejnej kolumnie.
Tabela wygląda mnie więcej tak.
Chodzi o to by sprawdzić czy w kolumnie G i N występuje ta sama miejscowość. Jeżeli tak, to w kolumnie H powinien pojawić się wynik w postaci kodu adm… z kolumny M (kolumna M2 jest powiązana z N2 itp.).
Mam nadzieję, że komuś może uda się pomóc. (męczę się już nad tym parę godzin i wychodzą mi same głupoty - orłem z excela nie jestem ale inne zadania z pracy już udało mi się przyspieszyć).
Tabela wygląda mnie więcej tak.
Chodzi o to by sprawdzić czy w kolumnie G i N występuje ta sama miejscowość. Jeżeli tak, to w kolumnie H powinien pojawić się wynik w postaci kodu adm… z kolumny M (kolumna M2 jest powiązana z N2 itp.).
Mam nadzieję, że komuś może uda się pomóc. (męczę się już nad tym parę godzin i wychodzą mi same głupoty - orłem z excela nie jestem ale inne zadania z pracy już udało mi się przyspieszyć).
Już udało mi się znaleźć rozwiązanie. W moim przypadku należy skorzystać z funkcji wyszukaj pionowo. Dla mojej tabeli będzie ona wyglądała następująco (tak dla potomnych i gdybym ja zapomniał ).
=WYSZUKAJ.PIONOWO(G2;'Adresy PIA'!$A$2:$B$2518;2;FAŁSZ)
Zmieniłem jedynie arkusz w którym znajduję się tabela z adresami i kodami gmin.
Właśnie załapałem o co dokładnie chodzi i maglowałem funkcję WYSZUKAJ.PIONOIWODrag-On pisze:Już udało mi się znaleźć rozwiązanie. W moim przypadku należy skorzystać z funkcji wyszukaj pionowo. Dla mojej tabeli będzie ona wyglądała następująco (tak dla potomnych i gdybym ja zapomniał ).
-