Zdalny pulpit w Windows 10.

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
piciex

Zdalny pulpit w Windows 10.

Post autor: piciex »

Zainstalowałem sobie wczoraj z ciekawości apkę Microsoftu do obsługi zdalnego pulpitu- RD Client. Muszę przyznać, że zrobiła na mnie dobre wrażenie. Ze wszystkich podobnych jakie stosowałem, ta dla odmiany naprawdę działa. :o Nic się nie zacina, chodzi płynnie, bez problemu strumieniuje audio, a przede wszystkim nie steruje kursorem tylko w logiczny sposób zmienia sterowanie laptopem na dotykowe. Jedyna moja uwaga dotyczy klawiatury- mogłaby się w jakiś inteligentny sposób pojawiać kiedy jest potrzebna. Niestety trzeba ją za każdym razem wyciągać i chować z małej zakładki na ekranie.
Do podłączenia apki z WIN10 potrzebne jest oczywiście nasze Microsoft ID. I tu pojawia się problem. Gdy wpiszę się na aplikacji, to na laptopie pojawia się wygaszacz z żądaniem hasła i nie widać co robię zdalnie. W momencie gdy się zaloguje na laptopie, automatycznie zostaje odcięty dostęp z apki. Jak to zrobić żeby na ekranie laptopa było widać na żywo poczynania ze zdalnego pulpitu?
ptja

Post autor: ptja »

Chyba VNC potrzebujesz.
W kliencie (MSTSC) jest też opcja "/console" - może e coś podobnego jest w "apce" i Windows 10 (nie jestem pewien czy ta opcja nie dotyczy Windows Server)?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
piciex

Przetrząsnąłem całą apkę i nie widzę tego nigdzie. Myślałem, że od strony lapka trzeba coś zmienić, żeby ekran się nie wygaszał.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Ja do zdalnego dostępu zazwyczaj używam teamviewer. Jedno wiem, nie blokuje ekranu hosta.

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
piciex

marmez, ale próbowałeś tego na WIN10? Bo zaczynam się zatanawiać, czy to nie jest wina tego, że do używania danego urządzenia z WIN10 trzeba się najpierw zalogować swoimi danymi konta Microsoft. Gdy zalogujemy sie z poziomu zdalnego pulpitu na aplikacji wtedy wywala logowanie bezpośrednio na laptopie i odwrotnie. Tak jakby można było być zalogowanym tylko z jednej strony.
michal1

Post autor: michal1 »

Ja używam Teamvievera na 10, chodzi w miarę ok, tylko problem z audio. ;)
Awatar użytkownika
piciex

No zawsze z czymś musi być problem i przeważnie jest to audio. Dlatego jestem tak mile zaskoczony tym RD Client bo działa to tak sprawnie, że sobie nawet wczoraj film obejrzałem przez zdalny pulpit. :mrgreen:
Losiu

Post autor: Losiu »

Zdalne pulpity Microsoftu od zawsze tak działały, wyrzucały/blokowały sesję bezpośrednią, lokalną na poczet tej zdalnej. Serwerowe windowsy tak nie robiły (otwierały nową sesję, nawet dla tego samego użytkownika) bez zagłębiania się w szczegóły licencyjne oczywiście.
Jest oprogramowanie (nawet komercyjne, płatne) do przerobienia tak zwykłego Windowsa, ale MS z tego co wiem o każdym wypowiadał się że jest niezgodne z licencją.
Pozostaje VNC, TeamViewer, Ammyy lub inne podobne. Tylko z jakością może być gorzej.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

Losiu pisze:Serwerowe windowsy tak nie robiły (otwierały nową sesję, nawet dla tego samego użytkownika)
Nie do konca :)
Zarówno Windows server 2008 jak i Windows Server 2012 gaszą ekran jesli uzytkownik jest zalogowany na kompie, wylogowują i dopiero uruchomiają zdalny pulpit logując na nowo :)
Pozdrawiam, Leszek
Awatar użytkownika
piciex

Skoro nie da się tego poprawić to trudno. Porównując jak ta apka działa w stosuku do innych, które testowałem (VNC Viewer, itp.) i tak z niej nie zrezygnuję. :mrgreen:
ODPOWIEDZ