Zakupy w Chinach. USD czy EUR

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
kubaswiatelka

Zakupy w Chinach. USD czy EUR

Post autor: kubaswiatelka »

Witam. Pytanie może i banalne ale bardziej opłaca się kupować w USD czy EUR? Z racji tego że obecnie przebywam w Niemczech i raczej tak zostanie przez dłuższy czas to nasuwa mi się pytanie czy lepiej przewalutować EUR na USD czy płacić w EUR. Głównie chodzi mi tutaj o zakupy w Ali i GB.

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony niedziela 18 paź 2015, 17:47 przez kubaswiatelka, łącznie zmieniany 1 raz.
max4max

Post autor: max4max »

W euro skoro zarabiasz w euro masz bez przewalutowania, ale... trzeba sprawdzić jak Chińczycy ustalają kurs euro.
Zobacz sobie na kilku przedmiotach ceny w euro i następnie w dolarach.
A potem policz po jakim kursie możesz kupić tam dolary za euro i wyjdzie ci.
W PL na pewno lepiej w dolarach, bo generalnie to strefa dolarowa.
W PL doradziłbym Ci kantor walutowy Aliora i darmowa kartę dolarową.
michal1

Post autor: michal1 »

Był gdzieś temat, że przy niektórych przedmiotach lepiej płacić w EUR niż w USD. Dotyczyło to chyba intl.outdoor. Pewnie zależy od przedmiotu, ale biorąc pod uwagę koszty przewalutowania to pewnie i tak EUR.
Proponuje sprawdzić samemu. ;)
max4max

Post autor: max4max »

Tylko trzeba sprawdzić, czy przewalutowanie chińskie na euro jest korzystniejsze, niż jakieś przewalutowanie w Niemczech z euro na dolary .
W PL jest jasne - w Aliorze jest dużo korzystniej niż w Chinach np. na złotówki.
kubaswiatelka

Mam konto w Alior(teraz TMobile) w PL, USD i EUR oraz konto na walutomacie i tam wymieniam pieniądze. Tylko właśnie pytanie czy opłaca się zmieniać EUR na USD. Zrobię tak jak piszecie czyli sprawdzę co wychodzi korzystniej czyli przeliczę ile kosztuje przedmiot w EUR i USD. Dziękii :)))
kubaswiatelka

No i tak np. na cel wziąłem http://www.aliexpress.com/item/Original ... eb201560_1

W USD wyszło 747zł a w EUR 748zł. Dodając prowizję za przewalutowanie lepiej wychodzi w USD mimo wszystko :)
medyk81

Post autor: medyk81 »

kubaswiatelka pisze:No i tak np. na cel wziąłem http://www.aliexpress.com/item/Original ... eb201560_1

W USD wyszło 747zł a w EUR 748zł. Dodając prowizję za przewalutowanie lepiej wychodzi w USD mimo wszystko :)
Dlaczego przeliczasz na PLN? Po dzisiejszym kursie w walutomacie z uwzględnieniem prowizji płacą w $ wychodzi ok. 2$ taniej aniżeli płacąc bezpośrednio w EUR.
ODPOWIEDZ