Jaką pompę cyrkulacyjną polecacie?

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
piciex

Jaką pompę cyrkulacyjną polecacie?

Post autor: piciex »

Chyba właśnie wyzionęła ducha pompa cyrkulacyjna w mojej instalacji. Działała bez zarzutu przez ostatnie 10 lat. Mimo systemu Teścia na włącznie jej tylko wtedy kiedy była potrzebna. :-| Później zaczęliśmy się z żoną rządzić i od 1,5 roku pompa chodziła 24h. Szczególnie mi to było na rękę, bo często jak wracałem do domu w nocy to musiałem najpierw spuścić 50l wody pod prysznicem, żeby zaczęła lecieć ciepła. Więc czyja teraz będzie wina, że się popsuło? :mrgreen:
W sumie już latem zaczęła zachowywać się dziwnie, wydawać z siebie jęki gdy spadało ciśnienie w sieci i w końcu dzisiaj jej czas nastał. Teść jeszcze rano będzie ją rozbierał i podejmie próbę reanimacji, ale uprzedzając jego dokonania pytam doświadczonych: co polecacie, na co zwrócić uwagę przy zakupie? Rostrzał cenowy jest nie mały, a nie zawsze to co drogie jest dobre.
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

Moje doświadczenie jest takie, że co byś nie wsadził (Grundfos, Leszno, Weberman), będzie chodzić :) Mam w domu w różnych obiegach pompy tych trzech firm i działają niektóre od 16 lat.

A propos chodzenia 24/7: ja się Teściowi nie dziwię. To jest strata energii na ciągłe podgrzewanie murów. U nas zrobiłem w oparciu o ESP8266 włącznik - każdy przed pójściem pod prysznic może pompę odpalić. za pomocą dowolnego urządzenia z Internetem. Trochę jest tutaj:

Kod: Zaznacz cały

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=15853
Pzdr.
M.
fxxx

Post autor: fxxx »

Ja teraz założyłem grundfosa, a co do czasu działania to pompa powinna obrócić wodę jeden raz i się wyłączać. Np mój sterownik do pieca (ecoal) załącza pompę i jak poczuje na powrocie cieplejsza wodę to ją wyłącza. Czym grzejesz wodę i jak stara to instalacja?
Ostatnio zmieniony sobota 10 paź 2015, 10:09 przez fxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piciex

Wodę grzeję gazem, instalacja 15 lat, parter (4 ujęcia ciepłej wody) + piętro (3 ujęcia ciepłej wody)- jeśli to ma znaczenie.
Najpierw działało to tak, że trzeba było sobie pompę podłączyć do gniazdka i odczekać 15min, później na gniazdku był zaprogramowany na określone godziny włącznik, ale to też się nie sprawdzało, bo np. woda cyrkulowała do 11, a 14 miałeś "awarię" z dzieciakiem, chciałeś go szybko wykąpać i znowu odkręcam kran na piętrze, a zimna leci i leci i leci... :|
Marcin S. pisze:każdy przed pójściem pod prysznic może pompę odpalić. za pomocą dowolnego urządzenia z Internetem

Jakbym coś takiego zrobił to ojciec jeszcze ogarnia swojego tableta, ale Teściowa pewnie na samą myśl o takiej automatyce zaczęłaby grzać wodę do mycia w garnku. ;)
Awatar użytkownika
piciex

Ostatecznie- pompa umarła.
Problem jest taki, było tam coś takiego: https://pl.grundfos.com/products/find-p ... l#overview
I zostało mi 80mm miejsca, co powoduje, że wszystkie te nowocześniejsze/ "inteligentne" konstrukcje Grundfosa typu Alpha2 się tam nie zmieszczą bez przeróbek. Chyba najlepiej będzie kupić taką samą, skoro tyle lat wytrzymała. Wkręcić w wolne miejsce i zapomnieć.
fxxx

Grundfos do cyrkulacji robi taką małą pompę, nie Alpha2. Jak nie znajdziesz to pisz, zmierze na budowie ile ma ale jest wyraznie mniejsza niż aplha 2L
Awatar użytkownika
piciex

Alpha2 mi się podoba, ale nie wejdzie.
Przedtem była Grundfos Comfort UP 15-14B, którą podlinkowałem- to jest właśnie ta mała... ;)
80mm rozstaw, gwinty 1/2 cala.
Myślę, że najlepiej będzie kupić taką samą.
volt_art
Kontakt:

Post autor: volt_art »

Te cyrkulacyjne grundfosa to dobre produkty, a jesli tatko chce przyoszczędzić to trzeba sterownik do niej zaprogramować tak by chodziła tyle ile potrzeba na obrót całej wody w obiegu, stanęła i za jakiś czas powtórzyła ten cykl, sterowniki defro w piecach na eko groszek tak maja i to się sprawdza, wiem bo instaluje takie piece ze sterownikami i takie pompy do cyrkulacji.
ps alpha to przerost formy nad treścią przy cyrkulacji w takim małym obiegu.
sterownik to moze być np zamel zcm11
Awatar użytkownika
piciex

Starego Grundfosa miałem przerobionego na normalną wtyczkę do gniazdka więc wystarczył zwykły programator na gniazdko.
A dla takiej pompy co jest zdrowsze: 24h/365, czy obieg- stop-obieg-stop... ?
volt_art
Kontakt:

Post autor: volt_art »

Zdrowsze jest jak zawsze chwile odpocznie, a na pewno zdrowsze dla Twojego portfela :)
Ale pracując 24h nie powinno jej nic być jak nie ma w pomieszczeniu +30*
fxxx

Sprawdziłem, ten nowy grunfos do cyrkulacji ma 8cm, czyli raczej jest taki sam jak stara i wejdzie (od mufy do mufy w samej pompie) :)
Gregor887

Post autor: Gregor887 »

Miałem do cyrkulacji c.w.u. UP 15-13B, czyli pewnie to samo. Działała naście lat, aż umarł zasobnik ciepłej wody :mrgreen: . Po przemyśleniach wywaliłem wszystko i założyłem gazowy ogrzewacz przepływowy. Pewnie że fajnie jest, jak woda w kranie na żądanie :wink: , ale złotówki zwyciężyły. W Twoim układzie polecałbym kilka ogrzewaczy możliwie najbliżej odbiorników. I obojętne czy gazowe, czy elektryczne. Z prądem nawet będzie łatwiej, mniejsza demolka w domu. Kiedyś sprawdziłem mój układ. Zasobnik 160 litrów z własnym palnikiem. Cyrkulacja włączona na stałe, wszystkie rury Aquatherm, zaizolowane dodatkowo, w podłodze, ogrzewanie podłogowe. W cyklu godzinnym palnik w ogrzewaczu pracował 15 minut, 45 minut była cisza. Tyle żre cyrkulacja.
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

Gregor887, proponujesz ogrzewacze elektryczne zamiast gazowych? Oprócz wyższego kosztu użytkowania jeszcze koszt rozbudowy przyłącza oraz przeróbki instalacji elektrycznej w domu dołóż do Twojego stwierdzenia, że "złotówki zwyciężyły"... Podgrzewacz do prysznica musi mieć kilkanaście kW.

I jeszcze uzgodnij to za Kolegę z jego teściami :p

Pzdr.
M.
Gregor887

Post autor: Gregor887 »

Ogrzewacz przepływowy załącza się po odkręceniu wody. Nie ma magazynu c.w.u. - zasobnika. Do elektrycznego nie trzeba prowadzić instalacji gazowej, nie wymaga komina. To też złotówki. Prysznic to małe piwo, napełnienie wanny w rozsądnym czasie rodzi problem przepływu i mocy zainstalowanej.
W drugim budynku mam piec gazowy dwufunkcyjny. Zestarzał się trochę i grzanie wody użytkowej zaczyna szwankować. Jednocześnie na półce mam elektrycznego Siemensa 18 kW i mocno walczę ze sobą, ale chyba go zamontuję.
piciex pisze:parter (4 ujęcia ciepłej wody) + piętro (3 ujęcia ciepłej wody)
Z opisu można się domyślać, że dom jest rozległy. Dostarczenie ciepłej wody z punktu A do B i C generuje straty na przesyle. Pompa cyrkulacyjna będzie grzać rury (nie wiemy jakie?) i tego się nie uniknie. Rozwiązaniem jest produkcja c.w.u. bliżej odbiorników. Prąd jest droższy od gazu, ale mniej kłopotliwy na dzień dobry. a w eksploatacji mniej absorbujący.
Żeby nie było - wszystko póki co mam na gaz :smile:
Awatar użytkownika
piciex

Już zamówione, kupione, zamontowane. Grundfos UP-15 14 BPM, czyli zostało po staremu.
Ja nie miałem w planach niczego przbudowywać, tylko wymienić pompę, która umarła. Po pierwsze ma to działać dla wygody i dobra ogółu, kwestia oszczędzania była drugo-, albo nawet trzeciorzędna. :mrgreen:
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ