Nightfighter - ładna latarka, jednak cztery diody to za dużo i wolałbym żeby światła świeciły bardziej kierunkowo. Cena też jest spora
Chyba znalazłem odpowiedź na dwa pytania, które wcześniej zadałem:
ad 4. Na allegro jest dużo podróbek i pewnie trafiłem na taką aukcję.
ad 3. Akumulatory są podłączone szeregowo, po dwie sztuki.
Mam nadzieję, że odpowiedzi są poprawne.
Na dwa pierwsze pytania wciąż nie znam odpowiedzi,
więc chciałbym prosić kogoś o odpowiedź na nie.
---
Już powoli zaczynam wiedzieć, co bym chciał dostać od Mikołaja
![:-)](./images/smilies/usmiech2.gif)
Oto nowe wymagania:
- Oczywiście tak jak poprzednio napisałem, latarka powinna być zasilana ogniwami 18650 umieszczonymi w koszyku.
- Dwie diody.
- Pierwsza dioda do oświetlenia tego co jest pod rowerem, powinna świecić szeroko.
- Druga dioda do oświetlenia dalszej drogi, światło powinno być dosyć skupione.
- Dobrze by było, gdyby diody miały osobne sterowniki, tzn. chciałbym regulować moc świecenia konkretnej diody.
- Z racji tego, że latarka będzie umieszczona pod mapnikiem, dobrze by było, aby można było sterować jakimś zewnętrznymi przyciskami, umieszczonymi bliżej uchwytu kierownicy.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=17312
Powyższa latarka nie spełnia, dwóch ostatnich punktów.
Dobrą latarką (pod względem funkcjonalnym) jest Nitenumen BC-A2.
Spełnia wszystkie punkty, jednak jest dosyć droga. Może dałoby się znaleźć coś tańszego.
Rozwiązanie z dwoma Convoyami też jest dobre:
http://www.forumrowerowe.org/topic/1547 ... convoy-s2/
Jednak podstawową wadą jest brak koszyka
Mam kolejne pytania:
1. Kolimator 15 * 90 - co znaczą kąty przy tym kolimatorze, zwłaszcza ta piętnastka??
2. W rozwiązaniu z Convoy'ami światło szersze świeci bliżej roweru. Pewnie latarki na kierownicy są umieszczone pod rożnym kątem. Czy jeśli dwie diody będą umieszczone w jednej latarce (tak jak w nitenumenie), będziemy tracić na braku regulacji w pionie??
3. Czy wcześniej jacyś magicy z tego forum wykonywali już podobny projekt
![?? ??](./images/smilies/pytajnik.gif)
Ile by kosztowało zbudowanie czegoś takiego na własną rękę. Czy może bardziej opłacalne będzie kupienie tego nitenumen'a??
Bardzo proszę o poradę ![:-)](./images/smilies/usmiech2.gif)