Moje zabawy z latarkami
Ja dałem pastę lutowniczą na pigułę, pigułę w "trzecią rękę" i podgrzewałem pigułę od spodu małym palnikiem gazowym (takim od lutownicy gazowej). Kilkanaście sekund, pasta się rozpuściła, przyłożyłem podłoże, pensetą przytrzymałem chwilę aż cyna złapała, zostawiłem do wystudzenia. Pięknie przekazuje ciepłomichal13031986 pisze:Jak dobrze, przylutować diodę z podkładem Noctigon do piguły?
No pasta z cyną, taka o, dokładnie ta.
Panowie , pozwolę sobie podpiąć się pod temat.
Zastanawiam się nad tym czy jest sens lutować podłoże z diodą do piguły, chcę w swoich latarkach przełożyć diody na podłoże noctigon i zastanawiam się czy nie wystarczy sama pasta termoprzewodząca, pod podłoże i na gwint piguły.
A swoją drogą to czy pasta na gwincie piguły nie będzie działać jak izolator? większość past nie przewodzi prądu.
I jeszcze jedno pytanie, czy oryginalny sterownik w Convoy s2+ ma zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem ogniwa?
Różnie to wygląda w opisach na stronach chińskich sklepów.
Zastanawiam się nad tym czy jest sens lutować podłoże z diodą do piguły, chcę w swoich latarkach przełożyć diody na podłoże noctigon i zastanawiam się czy nie wystarczy sama pasta termoprzewodząca, pod podłoże i na gwint piguły.
A swoją drogą to czy pasta na gwincie piguły nie będzie działać jak izolator? większość past nie przewodzi prądu.
I jeszcze jedno pytanie, czy oryginalny sterownik w Convoy s2+ ma zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem ogniwa?
Różnie to wygląda w opisach na stronach chińskich sklepów.
Jeżeli masz możliwość zalutować podłoże do piguły to ja jak najbardziej zachęcam. Na pewno to poprawi oddawanie ciepła, o ile ciężko stwierdzić, ale greg podaję na swoich aukcjach, że przyrost strumienia świetlnego po takim zabiegu (plus sinkpad) to +50lm dla 2.8A. Poza tym nie musisz wtedy aż tak dokładnie polerować piguły i podłoża.
Co do pasty na gwintach, ja stosuję ale nie za dużo bo wtedy rzeczywiście działa ona jak izolator.
Jeśli chodzi o S2+ i zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem, to ja się nie spotkałem z modelem bez tego zabezpieczenia, przynajmniej w tych powszechnie odwiedzanych sklepach internetowych.
Co do pasty na gwintach, ja stosuję ale nie za dużo bo wtedy rzeczywiście działa ona jak izolator.
Jeśli chodzi o S2+ i zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem, to ja się nie spotkałem z modelem bez tego zabezpieczenia, przynajmniej w tych powszechnie odwiedzanych sklepach internetowych.
No właśnie "ciężko stwierdzić o ile" utwierdza mnie w przekonaniu że jednak pasta, tym bardziej że 50lm dla oka będzie nie zauważalne dla diody ze sterownikiem 2.8A a dla 2.1A przyrost będzie pewnie w granicach 30-35lm a taką mam drugą latarkę, więc pewnie najwięcej zyskam przekładając diody na miedziane MCPCB i delikatnie poprawiając je elektrycznie (włącznik, spręzynki).
Mija się z celem? A jak bardzo wg Ciebie?Volo pisze:Nie rozumiem czemu przy cynie nie trzeba aż tak polerować? Jeśli będzie grubo to słabiej będzie przewodzić co mija się z celem.
Przewodność cieplna miedzi to ~370, mosiądzu ~110, cyny ~67, ołowiu 35, a powietrza... 0,025.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski