Mosiężna podkładka pod diodę

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
dreaper

Mosiężna podkładka pod diodę

Post autor: dreaper »

Jako, że to mój pierwszy post to pragnę z tej okazji wszystkich powitać bardzo serdecznie :mrgreen:

Chciałbym się dowiedzieć gdzie mogę znaleźć mosiężną podkładkę pod diodę mocy. Chciałby nieco zmodyfikować moją latarkę i nie bardzo wiem skąd wziąć takie ustrojstwo.
michal1

Post autor: michal1 »

Chodzi o podłoże? To do czego jest przylutowana dioda? Czy o taką podkładkę pod podłożem?
dreaper

Nie chodzi mi o PCB tylko o miedziany krążek pełniący funkcję radiatora. Nie zawsze diodę montuje się na PCB, bywa, że diody są przymocowane bezpośrednio o radiatora. Dobrze by było znać też odpowiednią grubość takiego krążka.
michal1

Post autor: michal1 »

Oprócz samoróbek to się raczej lutuje na MCPCB. Pod podłoże zazwyczaj jest piguła. Dedykowanych zwykłych krążków nie spotkałem. Powiedz może o jaką diodę i jaką latarkę chodzi.
lorak

Post autor: lorak »

dreaper, po co Ci takie krążki jak są dostępne podłoża z bezpośrednim padem termalnym.
dreaper

A będzie pasować do otworu < 20 mm?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Cześć. Witam kolegę ze Szczecina :-)

Napisz jaką diodę chcesz wykorzystać. Napisz, albo wstaw zdjęcia jaką masz latarkę do przeróbki.

W tej chwili nie wiem co chcesz uzyskać i z czego, temu pytam. Boję się że chcesz użyć diody o montażu jak np. P4 a to trochę stara technologia, ale może się mylę.

Ps. Daleko od Warszawa mieszkasz? Bo ja przy Warszawie i jak byś chciał coś latarkowego porównać, albo obgadać, to zapraszam do mnie. (w tej sprawie na priv się możemy dogadać )

Pozdrawiam Kuba

PS podłoża wejdą w <20mm
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
dreaper

No elo :mrgreen:

Boję się że chcesz użyć diody o montażu jak np. P4 a to trochę stara technologia, ale może się mylę.
Ty się nic nie bój, taką właśnie diodę mam zamiar użyć :razz:

Cześć. Witam kolegę ze Szczecina :-)
Najpierw piszesz, że witasz kolegę ze Szczecina...
Daleko od Warszawa mieszkasz?
...a później się pytasz czy daleko od Warszawy mieszkam. Niezły mindfuck XDD

Targeo podaje, że 519-577 km, w zależności od tego jaką trasę wybiorę :hyhy:

"Pastylka" pod płytkę najlepiej żeby była z miedzi, okrągła i gruba na 1-3 mm, wtedy można by ją postawić na kawałku miedzianej blachy przy pomocy palnika i cyny.

Nie mam zamiaru przerabiać żadnej latarki, chcę własną lampkę zbudować.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

5-cio groszówka sprzed ostatniej reformy walutowej idealnie się nadaje - po spolerowaniu do tego celu

mosiądz manganowy (M-Mn) 19,5mm średnicy

Specjalnie na tą okazję odkładam jak gdzieś dostanę w " reszcie "
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Awatar użytkownika
oko

Post autor: oko »

Ja używam rurek miedzianych, stosowanych jako przewody hamulcowe, średnica zew 4,7mm odpowiednio przycięte dobrze się lutują do padów termalnych. Kupuje je na metry. Fajnie się sprawdzają jako radiatory diodek, w samochodowych światłach dziennych.
ODPOWIEDZ