Latarka uniwersalna EDC X1 | LED XM-L2 1050lm 3x XP-L 1800lm

czyli zakupy u grega...

Moderator: greg

ODPOWIEDZ
simon_141

Post autor: simon_141 »

Dzięki Panowie za wyjaśnienia. Wychodzi na to, że na parę lat powinno wystarczyć.

Pozdrawiam.
edc x1
MaSz

Post autor: MaSz »

Greg czy ją dobrze rozumiem? Ta latarka z Nichia da mi 1650lumenow prze 90/95% pojemności baterii? Czyli pewnie około godziny? Jeżeli tak to ją się pytam, gdzie mam przelać pieniądze! :p
bienio

Post autor: bienio »

1600lm może i będzie, ale na duży zasięg to ja raczej bym nie liczył :p
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Bienio, X1 to latarka EDC/rowerowa, nie szperacz. Zasięg realny około 80m przy szerokim kącie promienia. Żaden Klient kupujący EDC nie liczy na zasięg. Szeroki promień to zaleta EDC, nie inaczej.

MaSz, tak, jak najbardziej np. na NCR18650GA, o ile latarka będzie miała zapewnione chłodzenie. W przeciwnym razie sterownik za chwilę ograniczy Ci jasność. O tym akurat pisałem już tu wielokrotnie.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Artz

Post autor: Artz »

Greg, a czy jest jakiś szperacz Twojego autorstwa ?
Jeżeli nie, to planujesz w przyszłości taki sprzęt?
5 latarek Grega.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Była seria Solarforce S1100/S2200. W planach na listopad ciut mniejsza latarka dalekiego zasięgu.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Artz

Super, czekam z niecierpliwością.
5 latarek Grega.
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

Przyszedł do mnie Św. Mikołaj dzisiaj i przyniósł zamówiony u Grega zestaw (latarka EDC X1 3x XP-L extended 3.0 HE, z diodami 4000K, szeroką optyką, uchwyt rowerowy, ogniwa i ładowarka) :)

Świeci super, ciepłe światło...

Na rowerze jeszcze nie sprawdzałem, ale właśnie wędzę po nocy i nie mogę się naświecić :)

Dzięki i pozdrawiam
M.
Awatar użytkownika
Polsky

Post autor: Polsky »

greg pisze:Była seria Solarforce S1100/S2200. W planach na listopad ciut mniejsza latarka dalekiego zasięgu.
No I ja w takim razie czekam, nawet miałem dzwonić ostatnio ale skoro już wyczytałem to nie będę "gitary" zawracał :)
Potrzebowałem ostatnio w pracy szperacz i jednoczesnie edc. X1 sprawował się rewelacyjnie natomiast brakowało mi dobrej jakości szperacza.
MaSz

Post autor: MaSz »

Greg a nie planujesz jakiejś 3/4 diodowej czołówki? Wszyscy tu na forum robią latarki ale nikt nie robi wielo ledowej.
Artz

Ja byłem pierwszy! Od razu zamawiam preorder!!!
5 latarek Grega.
leony

Post autor: leony »

A ja nadal czekam na porównanie 3x XP-L i 3x Nichia. Greg nie trzymaj już nas dłużej proszę :mrgreen:
Grathon

Post autor: Grathon »

Witam.

Greg, mógłbyś coś poradzić? Mam Twoją latarkę X1, oraz licznik Sigma ROX 6.0. W latarce mam 3 tryby, 30/50/100%. Na trybach 30/50% latarka zakłóca komunikacje w pulsometrze, kadencji i prędkości. Na 100% wszystko działa. Mam szosę, więc mam ograniczone miejsce na kierownicy. A przesuwanie nic nie daje. Jakiś pomysł na ekran? Nie wiem z folii? Z braku czasu na rower siadam wieczorem, ok 20, za miastem jest git, 100% i jadę, ale w mieście jest to kłopotliwe. Da się coś zrobić z tym?
Toy

Post autor: Toy »

Krótka recenzja wersji 3*XP-L i 3*Nichia-coś-tam-coś: matematyka, wyliczenia, jakieś CRI, procenty itp., ale to oko i subiektywne postrzeganie robi najważniejsze.

Latarkę z trzema XP-L o neutralnej bieli posiadam parę miesięcy, zakupiłem ją w sumie w ciemno i pierwsze wrażenie, w uproszczeniu, było takie: ona świeci na żółto?! Ale chwila przyzwyczajenia, a może też odzwyczajenia - od śnieżnobiałych - standardowych ledówek i światło okazuje się niemal idealnie odwzorowywać to słoneczne: barwy są soczyste jak przy dobrej jakości halogenie.

Wersję 3*Nichia (także "neutralna" biel) zakupił kolega, tak jak ja, głównie jako światełko na rower. W porównaniu z Cree: jest minimalnie słabsza, światło jest bardziej "białe", odwzorowanie kolorów (nie mówię o tym technicznym, pomierzonym ekierką i kalkulatorem) gorsze. To jednak kwestia gustu. Trawa, liście, drzewa, droga, wszystko to jest bardziej szare, mniej kontrastujące, bardziej zlewające się, latarka imho słabiej też oddaje ukształtowanie terenu. Moim okiem.

Nie zamieniłbym neutralnej XP-L na neutralną Nichię. Ale co kto lubi ;>

@Grathon
Posiadam pulsometr Sigmy również z kodowaniem STS (jak Twój licznik) i żadnych problemów we współpracy z latarką (oddaloną o szerokość mostka) nie mam. Obudowa latarki sama z siebie działa jak ekran - zapewne najwięcej zakłóceń wychodzi tą samą drogą co światło, więc folia nie wydaje się być najlepszym rozwiązaniem ;) Ale niech się wypowiedzą w tym temacie spece od elektronów itd. ;)
Seb@

Post autor: Seb@ »

Witam czy posiada już ktoś najnowszy model X1 NICHIA od grega? Przymierzam się już do kolejnego zakupy ale chciałbym zobaczyć porównanie jak to wygląda... Greg może zrobisz jakieś porównanie wiadomo co oko zobaczy na foto to inaczej. Oraz proszę Tych co posiadają L2P 3x XP-L o jakieś zdjęcia będę wdzięczny. Zapewne nie tylko ja bym chciał zerknąć jak to się wszystko prezentuje.

Pozdrawiam
Solarforce L2P extended XM-L2 T6 3C mod greg,
EDC X1 extended XM-L2 T6 3C mod greg,
Convoy s2+ 3x XP-G2 S3 3C 3.5A 3way mod Dariusz70
Convoy s2 własny mod :)
ODPOWIEDZ