wybór operatora telefonii komórkowej
Najtańsze oferty są od operatorów wirtualnych typu play,niu, czy inne.
Niestety działają one na zasadzie roamingu krajowego - czyli z fizycznych sieci realnych operatorów. Teoretycznie to bardzo dobrze bo dostajemy maksymalne pokrycie zasięgiem - ale w praktyce realni operatorzy kolejkuja dostęp i realnie dostęp jest gorszy lub a go nie ma chwilowo. Dodatkowo większe zużycie baterii troszkę. Jak ktoś przebywa w dużej aglomeracji i w miarę stacjonarnie i używa telefonu niezawodowo to dobry sposób na oszczędzenie kilkunastu zł.
Natomiast jesli ktoś używa telefony do pracy i często zmienia miejsce pobytu wirtualne sieci dają się mocno we znaki.
Niestety działają one na zasadzie roamingu krajowego - czyli z fizycznych sieci realnych operatorów. Teoretycznie to bardzo dobrze bo dostajemy maksymalne pokrycie zasięgiem - ale w praktyce realni operatorzy kolejkuja dostęp i realnie dostęp jest gorszy lub a go nie ma chwilowo. Dodatkowo większe zużycie baterii troszkę. Jak ktoś przebywa w dużej aglomeracji i w miarę stacjonarnie i używa telefonu niezawodowo to dobry sposób na oszczędzenie kilkunastu zł.
Natomiast jesli ktoś używa telefony do pracy i często zmienia miejsce pobytu wirtualne sieci dają się mocno we znaki.
Play jest zwyczajnym operatorem, z własną infrastrukturą (choć korzystającym też z roamingu wewnętrznego), a Nju to Orange (np. tytuł jednego z dokumentów brzmi "regulamin świadczenia usług elektronicznych świadczonych przez Orange Polska za pośrednictwem serwisu www.njumobile.pl").ww296 pisze:Najtańsze oferty są od operatorów wirtualnych typu play,niu
Nie mylmy myślowo różnych systemów walutowych
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
to jest prawnie uregulowane: http://www.cik.uke.gov.pl/telefon-stacj ... -operatoraskaktus pisze:A jak wygląda sam proces przejścia do nju ? Tzn. od kiedy mam numer w sieci, czy tel pozostaje jakiś czas "głuchy", czy są jakieś problemy po samym przejściu ?
https://www.uke.gov.pl/jak-przeniesc-nu ... ideo-13182
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Na poczatek dostajesz nr tela tymczasowy w nju, jak skonczy sie okres przenoszenia karta z nju ma Twój stary numer automatycznie do tego czasu masz stara karte ze starej sieci ze starym numerem, jestes zawsze online na swoim numerzeskaktus pisze:A jak wygląda sam proces przejścia do nju ? Tzn. od kiedy mam numer w sieci, czy tel pozostaje jakiś czas "głuchy", czy są jakieś problemy po samym przejściu ?
ps nju nie kozysta z roamingu wew. zasieg orange i tylko tyle, wcale nie zjada szybciej baterii, jeźdze sporo po różnych wichurach itp i jest cacy.
Dobra, teraz rozumiem.
Mam też pytanie co do ofert nju. Rozumiem to tak:
1-aktywuję ofertę, dostaję swój stary numer, muszę aktywować ofertę buzz
2-następnie aktywuję ofertę obniżającą rachunki zależnie którą chcę ( o ile chcę ).
Zastanawiam się nad ofertą wszystko za 39 max, tylko teraz pytanie - kwota 39 zł jest to cała pula która jest do wykorzystania na sms/rozmowy/net czy jest jakoś podzielona np. 29 na tel, 9 na sms ? Jaki wówczas obowiązuje cennik ? Głównie znalazłem regulaminy na stronie nju a nie cenniki Chyba ślepy jestem.
Mam też pytanie co do ofert nju. Rozumiem to tak:
1-aktywuję ofertę, dostaję swój stary numer, muszę aktywować ofertę buzz
2-następnie aktywuję ofertę obniżającą rachunki zależnie którą chcę ( o ile chcę ).
Zastanawiam się nad ofertą wszystko za 39 max, tylko teraz pytanie - kwota 39 zł jest to cała pula która jest do wykorzystania na sms/rozmowy/net czy jest jakoś podzielona np. 29 na tel, 9 na sms ? Jaki wówczas obowiązuje cennik ? Głównie znalazłem regulaminy na stronie nju a nie cenniki Chyba ślepy jestem.
ILPT
Chodzi o abonament?
wejdź na : http://www.njumobile.pl/oferta/nju-z-rachunkiem
na dole masz kalkulator i w nim zobaczysz o co chodzi z tymi złotówkami
to jest tak że np. na sms masz 9 zł i jak wykorzystasz za 9 zł to nie płacisz więcej a jak mniej to mniej
wejdź na : http://www.njumobile.pl/oferta/nju-z-rachunkiem
na dole masz kalkulator i w nim zobaczysz o co chodzi z tymi złotówkami
to jest tak że np. na sms masz 9 zł i jak wykorzystasz za 9 zł to nie płacisz więcej a jak mniej to mniej
Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 paź 2015, 06:51 przez volt_art, łącznie zmieniany 2 razy.