Żarówka led do akwaterarium.
Żarówka led do akwaterarium.
Hej jako, że sprawa lampki w toku i pomogliście bardzo. Bo z lampki Walle na tył zadowolony jestem. To mam kolejną prośbę i potrzebuje porady. Jak w innym temacie pokazywałem swoje akwaterarium 300l. I zanim trafiłem na forum to planowałem oświetlić sobie część wodną by jaśniej było. Ze względu, że akwarium pobiera trochę prądu: 2 filtry lampka grzewcza nad wyspą, to trochę prądu bierze. I chciałem oświetlić ledami. U nas w większej hurtowni elektrycznej polecili mi bym lampkę kupił na gu 10, bo żarówek dużo większy wybór. I tak zakupiłem zwykłą lampkę na klips i taty znajmy przerobił by zamiast gwintu była na gu10. Kupiłem żarówkę w hurtowni co polecili mi miała dużo ledów i coś koło 80- 100 zł dałem już nie pamiętam dokładnie. I się zawiodłem ledwo co oświeciło. wielkiej różnicy nie było w jasności. I się wkurzyłem, że tyle kasy a to najlepsza żarówka co mieli. I tu mam pytanie dam radę jakąś żarówką led oświetlić akwarium o wymiarach 120x50x50, znajdę jakąś w sklepie? Barwę bym potrzebował naturalny kolor biała zimna gdzieś 6500K. Czy tak jak lampkę do roweru, taką żarówkę trzeba przerabiać? I zaznaczam nie jest to musowe, bo od początku w akwarium ciemno było, ale jak się da nie drogo to czemu nie. Pozdrawiam.
Witam
Zerknij do mojego tematu o oświetleniu akwarium . Umieściłem tam fotki porównawcze. Diody są zasilane prądem 800mA czyli grubo ponad 30W. Diody co prawda stare, ale akwarium mniejsze.
Pozdrawiam
Zerknij do mojego tematu o oświetleniu akwarium . Umieściłem tam fotki porównawcze. Diody są zasilane prądem 800mA czyli grubo ponad 30W. Diody co prawda stare, ale akwarium mniejsze.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Z mojego doświadczenia wynika że paski Led niestety odpadają- są najzwyczajniej za słabe.
Chyba że na oświetlenie nocne.
Może znajdziesz odpowiedź w wątku kolegi ile wat potrzeba - projekt "vivarium" .
Na "normalne akwarium" potrzebujesz minimum tyle mocy co 1/3 objętości zbiornika.
A lepiej więcej - mówię tu o lampie skonstruowanej na "Power ledach" cree lub innych markowych producentów a nie żarówce z marketu.
Chyba że na oświetlenie nocne.
Może znajdziesz odpowiedź w wątku kolegi ile wat potrzeba - projekt "vivarium" .
Na "normalne akwarium" potrzebujesz minimum tyle mocy co 1/3 objętości zbiornika.
A lepiej więcej - mówię tu o lampie skonstruowanej na "Power ledach" cree lub innych markowych producentów a nie żarówce z marketu.
Re: Żarówka led do akwaterarium.
I niestety widzę że dużo więcej wydasz zanim stwierdzisz że "żarówki z hurtowni" się nie nadają...DawidK pisze:Kupiłem żarówkę w hurtowni co polecili mi miała dużo ledów i coś koło 80- 100 zł dałem już nie pamiętam dokładnie. I się zawiodłem ledwo co oświeciło.
A klosz z łupiny kokosa-no sory, czytałeś o chłodzeniu ledów cokolwiek?
Nawet taka badziewna "żarówka" wymaga chłodzenia co skutecznie uniemożliwi łupina kokosa...
Masz tam jakieś rośliny żywe ? czy plastikowe?
Chcesz tanio=świetlówki.
Chcesz efektownie = lampa led , zrobiona samemu albo zamówiona -ale nie oczekuj że 10W wystarczy...
W sumie-zależy od oczekiwań, świeczka też świeci...
Hahar problem jest ,że na ten temat pojęcia nie mam. Nie znam się na takich rzeczach. I temu jak sprawa z lampką rowerową w toku. To przy okazji pomyślałem zapytać o oświetlenie akwarium. Wiesz na razie tylko jedną żarówkę kupiłem i się nie sprawdziła. Tak mam żywe rośliny sprawdź w tym temacie, dałem fotki akwaterrarium swojego jak wygląda: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=16318 . Pyra nie wykluczam, wszystko zależy czy dużo prądu będzie pobierać? I co wyjdzie lepiej efektywnej. Wiesz to nie jest musowe by oświetlić do tej pory nikt nie mówił,że lepiej by wyglądało oświetlone.
Witam
Metalohalogeny, dostaniesz o mocy 70 i 35W. Można czasem trafić sprawne używki, jak tu
Lampy MH są bardzo dobre do oświetlenia długotrwałego, więc do akwarium pasują idealnie.
Pozdrawiam
Sprawność obu przedstawionych przeze mnie rozwiązań, jest zbliżona do LEDów, ponadto, niepotrzebne jest chłodzenie diod.DawidK pisze:Pyra nie wykluczam, wszystko zależy czy dużo prądu będzie pobierać? I co wyjdzie lepiej efektywnej.
Metalohalogeny, dostaniesz o mocy 70 i 35W. Można czasem trafić sprawne używki, jak tu
Lampy MH są bardzo dobre do oświetlenia długotrwałego, więc do akwarium pasują idealnie.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?