Latarka uniwersalna EDC X1 | LED XM-L2 1050lm 3x XP-L 1800lm

czyli zakupy u grega...

Moderator: greg

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Więcej lumenów nie koniecznie, ale za to wysokie CRI przy wyjątkowo niskim napięciu przewodzenia modułu 3x LED rzędu 3,05V przy 4,20A.

Po weekendzie pojawi się wersja z 3x LED Nichia NVSW219C D300-320, 83Ra, 5000K, 1650lm.

NVSW219C to najnowszy LED Nichia, świeży towar na rynku. Napięcie przewodzenia tych emiterów jest niesamowicie niskie, poniżej 3,1V dla prądu 1,4A na pojedynczy LED. To praktycznie zapewnia stabilizację jasności latarki do 90-95% pojemności akumulatora.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Tom.O

Post autor: Tom.O »

greg pisze:W jaki sposób i w jakich warunkach to mierzysz?
Latarka na stole bez nawiewu. Mierzone termometrem bezdotykowym. Mogę ewentualnie sprawdzić pirometrem.
Jaka powinna być temp głowicy w ustawieniach 0; +8; +16 ?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Tom.O pisze:Jaka powinna być temp głowicy w ustawieniach 0; +8; +16 ?
Wszyto zależy od czynników zewnętrznych. Może być zimna, może parzyć. Gdy jadę nocą w terenie ze średnią prędkością około 24km/godz. latarka przy pełnej mocy jest lekko ciepła. Leżąc na stole jest gorąca. Nie istnieje żadna "żelazna" reguła, ile stopni ma mieć latarka. Będzie miała tyle, na ile pozwoli procesor z danej sytuacji, przy zastanych warunkach.

spiro

Post autor: spiro »

Witam wszystkich,

mam pytanie do @grega gdzie mogę znaleźć jakieś porównanie (najlepiej na gifie) najmocniejszej wersji oraz wersji z LED Nichia?

Z góry dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Witaj, postaram się wykonać fotografie na dniach. Opis jest w pierwszym temacie tego wątku.

spiro

Post autor: spiro »

Bardzo dziękuję i czekam z niecierpliwością.
leony

Post autor: leony »

Witam wszystkich forumowiczów, ja też oczekuje na testy i porównanie latarki na nowych diodach 3x Nichia ;)
simon_141

Post autor: simon_141 »

Jako, że to mój pierwszy post to chciałbym Was wszystkich serdecznie powitać, i od razu się przyłączyć do oczekujących na recenzje w sprawie 3x Nichia.
Od paru miesięcy mam x1 na jednej diodzie w wersji extended 3.0, z której jestem mega zadowolony i przymierzam się do tej mocniejszej, a skoro pojawiła się nowość, hmm, warto zaczekać.
edc x1
simon_141

greg pisze: NVSW219C to najnowszy LED Nichia, świeży towar na rynku. Napięcie przewodzenia tych emiterów jest niesamowicie niskie, poniżej 3,1V dla prądu 1,4A na pojedynczy LED. To praktycznie zapewnia stabilizację jasności latarki do 90-95% pojemności akumulatora.
Co to właściwie oznacza? Czy do tych 90-95 % mam rozumieć, że akumulator będzie podawał stabilnie prąd prawie do samego rozładowania?
edc x1
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Dosłownie. Nie inaczej.

simon_141

Edc x1 xm-l2 extended 3.0 pobiera w trybie 9, z 12 stopniowej skali jasności świecenia(nie licząc moon 1 i 2), 1060 mA czyli 1.06 Ampera co oznacza, jak rozumiem, że świecąc z mocą 38% - 490 lm, zabezpieczenie zciemni światło tuż przed kąplenym rozładowaniem akumulatora? Czy tak?
edc x1
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

To zależy od rodzaju akumulatora, jego stopnia zużycia, temperatury pracy itp.

Prawdę powie Ci wyłącznie charakterystyka rozładowania tego konkretnego ogniwa, które chcesz użyć.

Np. wszelkie Bailong, FireUltraZłom itp, nie dadzą pełnej mocy nigdy, nie wspominając o realnej pojemności będącej ułamkiem tego, co widnieje na etykiecie oraz ogromnej rezystancji wewnętrznej.

Z kolej np. Panasonic NCR18650GA i owszem, będzie świecił z pełną stabilizacją do tych 90%, a nawet i 95% w niższych trybach.

simon_141

Mam x1 od Ciebie (kupiona w maju przez allegro) wraz z ogniwami Panasonica, działają świetnie, choć nie mam porównania do innych, tak na marginesie, ciekawi mnie ich żywotność, w sensie krotność ładowania itp., ale to chyba nie ten wątek.
edc x1
zieloczek100

Post autor: zieloczek100 »

Masz LI-ION czyli ogniwo jak w telefonie, tylko może czasami warunki pracy nieco gorsze. Jeżeli nie będziesz ładował go dnia dzień to pewnie kilka lat ;)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

http://industrial.panasonic.com/lecs/ww ... 0CE240.pdf tutaj przykładowa żywotność ogniwa Panasonic. Możesz założyć, że pojemniejsze ogniwa będą miały gorszy parametr żywotności, ale te 300 cykli do spadku do 70% chyba spokojnie będzie, chyba, że będzie używane poza parametrami producenta.

Pozdrawiam

PS. Dam zrzut, jakby PDF zaginął ;)
Obrazek
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ODPOWIEDZ