Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jest to mój pierwszy post - i musze powiedzieć że jestem pod wrażeniem wiedzy i pasji jakie mają ludzie tutaj piszący. Do rzeczy.
Jeżdzę dużo na rowerze głównie wąskimi ścieżkami. Obecnie używam Bike Pro Scream 243.
Jest to lampka z soczewką dająca wąski strumień (elipsa od 2 do 10 metrów) a wokoło mnie jest zupełnie ciemno. Często zachaczam łokciami o gałęzie. Szykam czegoś co oświetli mi boki.
Po przeczytaniu kilku postów zastanawiam się nad Convoy S8 3xXP-G2 S3 1365lm cena 230 zł do tego trzeba aku+ladowarka wyjdzie ok 300.
Pytanie do Was szanowni Panowie eksperci i użytkownicy:
1.Czy ta lampka faktycznie daje szeroko ? czy może trzeba dokupić jeszcze kolimator ?
2. Dane na allegro u Bociana w tabeli wskazują 1h 5min na 100% mocy czy to jest realny czas ?
3. Jakaś tańszą alternatywę ktoś może polecić ?
Reasumując moje potrzeby to szerokie rozproszone światło, nie zależy mi na odległości.
Pozdrawiam serdecznie
Pinkusek
"szeroka" lampka na rower
- smokuxx1987
Witaj.
Wszystko co Bocian pisze jest prawdą.
Moduł 3X XP-G2 bardzo fajna sprawa.
Dzięki 3 diodom pędzonym mniejszym prądem napięcie przewodzenia jest mniejsze niż w przypadku jednej diody i takiego samego prądu, dzięki czemu mamy dłuższy czas stabilizacji.
To jak szeroko świeci zależy od zastosowanej optyki do modułu potrójnego są różne optyki.
Najlepiej spytaj sprzedającego która świeci najszerzej z tych które ma dostępne.
Konfiguracja warta swojej ceny, pewnie jest w zestawie jeszcze sterownik programowalny z ochroną termiczną.
Co do tańszych alternatyw to możesz poszukać latarek convoy S2+ z jedną diodą XM-L2 i optyką kolimatorową o szerokim kącie - 60-90 stopni.
Wszystko co Bocian pisze jest prawdą.
Moduł 3X XP-G2 bardzo fajna sprawa.
Dzięki 3 diodom pędzonym mniejszym prądem napięcie przewodzenia jest mniejsze niż w przypadku jednej diody i takiego samego prądu, dzięki czemu mamy dłuższy czas stabilizacji.
To jak szeroko świeci zależy od zastosowanej optyki do modułu potrójnego są różne optyki.
Najlepiej spytaj sprzedającego która świeci najszerzej z tych które ma dostępne.
Konfiguracja warta swojej ceny, pewnie jest w zestawie jeszcze sterownik programowalny z ochroną termiczną.
Co do tańszych alternatyw to możesz poszukać latarek convoy S2+ z jedną diodą XM-L2 i optyką kolimatorową o szerokim kącie - 60-90 stopni.
Cześć, ten Bike Pro Scream 243 jest tak zwanym Zoomem, który ze względu na soczewkę świeci praktycznie tylko i wyłącznie w granicach jakie się ustawi.
Za to ww. Convoy ma taką optykę TIR, która poza głównym strumieniem świeci jeszcze szerzej, jest tam mniej światła, ale i tak znacznie więcej niż ze Scream. Tak, że na pewno będziesz miał więcej oświetlone. Minus tylko taki, że możesz oślepiać tym osoby patrzące zna przeciwka, czego lepiej nie robić. Ale jeżeli jeżdzisz po lesie/odludziu, to nie ma problemu.
Pozdrawiam, Kuba
Za to ww. Convoy ma taką optykę TIR, która poza głównym strumieniem świeci jeszcze szerzej, jest tam mniej światła, ale i tak znacznie więcej niż ze Scream. Tak, że na pewno będziesz miał więcej oświetlone. Minus tylko taki, że możesz oślepiać tym osoby patrzące zna przeciwka, czego lepiej nie robić. Ale jeżeli jeżdzisz po lesie/odludziu, to nie ma problemu.
Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Nawet pojedyncza lampka typu Convoy S2, S2+ dość szeroko świeci, a z dobraną odpowiednią optyką jest już naprawdę szeroko.Pinkusek pisze:3. Jakaś tańszą alternatywę ktoś może polecić ?
Popatrz na rozkład światła :
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=150755#150755
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
lub
bezpośredni konkurent 3xXP-G2 EDC X1 3x XP-L extended lub nichia
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=165780#165780
Inna możliwość w tej cenie to 2 latarki typu Convoy S2+ nawet w podstawowych wersjach z refem OP , każda świecąca kilka stopni w bok.
Ostatnio zmieniony czwartek 01 paź 2015, 16:44 przez max4max, łącznie zmieniany 1 raz.