MXDL CH-C8 z TinyWind za 1$
MXDL CH-C8 z TinyWind za 1$
Sporo osób to zamówiło http://www.tinywind.com/mxdl-modes-lume ... 14870.html
Czyli typowa "police 300W". Ten jeden układ HGSd1 wysterowuje leda jakimś PWM - 3 tryby jasności + strobo + SOS. 1,18A mierzone w dupce. Podłoże diody opiera się na kawałeczku alu grubości żyletki. Zero pasty, zero smaru, gwinty piszczą aż przechodzą ciarki. Powierzchnia reflektora tak kiepska jak to tylko możliwe, syf w środku. Na najwyższym trybie dioda wali prawie na niebiesko, na niższych jest zauważalnie cieplej, więc wniosek z tego prosty. Ogólnie podchodzi pod jakiś fiolet czy coś, ciężko mi ocenić. Ogniwo w środku luźne, sprężynki bardzo miękkie, włącznik 0.3Ω.
Porównanie z TANK-E09, niczego słabszego nie miałem. W rzeczywistości spot duuużo mniejszy, mała kropka.
Współczuję tym którzy zapłacili za to 6$.
Co z tym robić? Oddać komuś czy może warto podłubać?
Czyli typowa "police 300W". Ten jeden układ HGSd1 wysterowuje leda jakimś PWM - 3 tryby jasności + strobo + SOS. 1,18A mierzone w dupce. Podłoże diody opiera się na kawałeczku alu grubości żyletki. Zero pasty, zero smaru, gwinty piszczą aż przechodzą ciarki. Powierzchnia reflektora tak kiepska jak to tylko możliwe, syf w środku. Na najwyższym trybie dioda wali prawie na niebiesko, na niższych jest zauważalnie cieplej, więc wniosek z tego prosty. Ogólnie podchodzi pod jakiś fiolet czy coś, ciężko mi ocenić. Ogniwo w środku luźne, sprężynki bardzo miękkie, włącznik 0.3Ω.
Porównanie z TANK-E09, niczego słabszego nie miałem. W rzeczywistości spot duuużo mniejszy, mała kropka.
Współczuję tym którzy zapłacili za to 6$.
Co z tym robić? Oddać komuś czy może warto podłubać?
- smokuxx1987
Z tego co widzę to w środku jest to też klon C8, nie wiem jak dokładny bo C8 nie mam. Piguła 16,5mm. Gdyby wkleić w nią kawał miedzi lub mosiądzu to myślę że normalnie podszedłby XML+NANJG. Tylko oczywiście nie żyłować na 2.8A. Na początek może po prostu ominę te rezystory na płytce i sprawdzę wzrost prądu i niech tak świeci dopóki się nie spali Ciekawe też czy obecny "driver" ma jakieś zabezpieczenie dla aku.
-
Do mnie też już przyszła. Dioda jest mocowana na plastikową wciskaną podkładkę, wykonanie wnętrza odbiega jakościowo od Convoy C8, ale nie jest dramatycznie źle. Sterownik jest spoko, chociaż klikanie na nim i zmianiami trybów to mordęga. MXDL CH-C8 bez żadnego reflektora, prosto z diody daje całkiem znośny snop światła.
ALE...
Ref SMO od CH-C8 jest GENIALNY. Wiem, że plastikowy, ale skupienie, jakie robi jest po prostu niesamowite. Na próbę podmieniłem OP REF w moim Convoy C8 ze skalpowanym XP-G2 na tego i po prostu oniemiałem ze zdumienia, jaki to piękny strumień światła daje. Żadnego spilla, tylko sam spot idealnie skupiony.
Ta chińska dioda naklejona pastą na kombinerki w celu lepszego odprowadzania ciepła i puszczona z zasilacza na 2.5A daje całkiem sporo swiatła.
Według mnie latarka jest warta swojej ceny 1$
ALE...
Ref SMO od CH-C8 jest GENIALNY. Wiem, że plastikowy, ale skupienie, jakie robi jest po prostu niesamowite. Na próbę podmieniłem OP REF w moim Convoy C8 ze skalpowanym XP-G2 na tego i po prostu oniemiałem ze zdumienia, jaki to piękny strumień światła daje. Żadnego spilla, tylko sam spot idealnie skupiony.
Ta chińska dioda naklejona pastą na kombinerki w celu lepszego odprowadzania ciepła i puszczona z zasilacza na 2.5A daje całkiem sporo swiatła.
Według mnie latarka jest warta swojej ceny 1$
Nie spasowała by może pełna piguła z https://www.fasttech.com/products/1208600 ?
-
Bawiłem się w omijanie rezystorów aby zwiększyć prąd i dioda momentalnie odparowała (mogłem dać jakieś chińskie ogniwo hehe). Przy okazji zdechł ten scalaczek z niby-drivera. I wiecie co? Odlutowałem martwą diodę z podłoża, i przykleiłem takiego zwykłego dziada "3W", przy 4.2V prosto z ogniwa żre równo 1A. Wtedy ta plastykowa nakładka się już nie mieści, ale reflektor pasuje na nią bardzo ładnie (wymiarowo), pozostaje tylko to do wycentrowania i światło jest bardzo ładnie skupione, nie ma takiego spota jak pierwotnie ale i tak świeci ładnie. W ten sposób podwoiłem wartość latarkirambolbambol pisze:Ta chińska dioda naklejona pastą na kombinerki w celu lepszego odprowadzania ciepła i puszczona z zasilacza na 2.5A daje całkiem sporo swiatła.
Aha, pierwotny sterownik i tak jest do bani bo nie pamięta ostatniego trybu. Po normalnym włączeniu latarki od razu odpalał następny tryb, i zamiast światła włączał się jakiś strobo.
Jak myślicie czy warto w te body wepchać jakiegoś oskalpowanego XP-La z normalnym driverem? Oczywiście po zmianie piguły. Czy lepiej kupić jakiegoś porządnego hosta C8? Te niestety kosztują powyżej 10$.
- smokuxx1987
Włącznik do wymiany, w środku cały prąd idzie przez cieniutką sprężynkę.arek1134 pisze:a ten włącznik też nadaje się do wymiany przy 2,8 A ?
dodaje zdjęcia oraz porównanie włącznika do tego z s2+
Niestety przypuszczam że po wymianie włącznika trzeba będzie przerobić nakrętke dociskającą + nowy włącznik razem z płytką.
Plastikowy ref może się zniekształcić od temperatury.
Pomierzcie jaką głębokość ma ref.
U mnie dziura pod diodą i po kilku minutach dioda padła. Na początku zaczęła świecić na niebiesko, później jeszcze bardziej na niebiesko. Na końcu na fioletowo i padła... Muszę przyznać, że dość widowiskowe. Pierwszą diodę dopiero ubiłem i nie wiem czy ta dioda jest tak beznadziejna czy to wyłącznie wina dziury...
Pozdrawiam
Pozdrawiam