Wymiana diody
Wymiana diody
Kupiłem dziś latarkę Jetbeam Jet lll M z ciepłą diodą starego typu chyba XR-E ? Taka z metalowym krążkiem wokół soczewki. Wszystko mi w niej pasuje oprócz diody która daje pewnie nie więcej niż 200-220 lumenów .Chciałbym ją wymienić na wydajniejszą jednak z zachowaniem obecnego skupienia , które mi pasuje . I tu pytanie czy diody XP-G2 R2. , lub XP-G2 R5,będą ok? To znaczy nie pogorszą mi skupienia i zasięgu ? A może jakąś inną ? Zaznaczam że najchętniej wymienił bym samą diodę nie ruszając sterownika i odbłyśnika.
Jeżeli zależy na skupieniu, to tylko diodę oskalpowaną, i zależnie od prądu maksymalnego XP-E(2) albo nawet XP-C. Z XP-E ludzie z sukcesem latarki z dobrym skupieniem.
Trzeba przygotować się na odpowiednie ustawienie wysokości reflektora przy wymianie diody, choć po skalpie dużej różnicy nie powinno być.
Pozdrawiam.
Trzeba przygotować się na odpowiednie ustawienie wysokości reflektora przy wymianie diody, choć po skalpie dużej różnicy nie powinno być.
Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Jeszcze zapomniałem napisać, że możliwe, że jeżeli dioda będzie miała inne napięcie przewodzenia, a XP-G pewno będzie miała niższe niż XR-E to może to oddziaływać na płynący prąd, tzn. to zależy od sterownika, ale prąd może się zwiększyć (zwiększyć zużycie baterii), ale może też zostać podobny.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tekst podpisu: