I rzeczywiście ma 30V przy prądzie znamionowym (piszą 27-30V)?rafalzaq pisze:/.../W końcu trafiłem dobrą diodę 100 W. Przy prądzie 1 mA świecą wszystkie pojedyncze diody. /.../
Co sobie ostatnio kupiliście?
ptja, tej jeszcze nie testowałem, ale zakładam, że przy 3 A będzie ok 36 V. Nie pamiętam ile dokładnie, ale przy 1 mA było ponad 20 V.
Nie miałem okazji używać normalnego oscyloskopu, więc nie mam porównania. Nie mam też jeszcze żadnego generatora funkcyjnego (kupię jakiś kit) żeby przeprowadzić dokładne testy. Podłączyłem jedynie zwykły zasilacz impulsowy 5 V oraz powerbank ML-102. W przypadku zasilacza widoczne były tętnienia kilka mV. W powerbanku nic takiego nie zaobserwowałem.
Jak uda mi się przeprowadzić jakieś konkretne testy to założę nowy temat.
Nie miałem okazji używać normalnego oscyloskopu, więc nie mam porównania. Nie mam też jeszcze żadnego generatora funkcyjnego (kupię jakiś kit) żeby przeprowadzić dokładne testy. Podłączyłem jedynie zwykły zasilacz impulsowy 5 V oraz powerbank ML-102. W przypadku zasilacza widoczne były tętnienia kilka mV. W powerbanku nic takiego nie zaobserwowałem.
Jak uda mi się przeprowadzić jakieś konkretne testy to założę nowy temat.
Jakbyś zmierzył napięcie przy jakimś sensownym prądzie (1A+) albo - co byłoby super - zdjął charakterystykę U=f(I), to daj znać.
Co do generatora: najprościej wygenerować kartą dźwiękową, np. programem Audacity http://manual.audacityteam.org/o/man/generate_menu.html czy jakimś "udającym" FG.
Co do generatora: najprościej wygenerować kartą dźwiękową, np. programem Audacity http://manual.audacityteam.org/o/man/generate_menu.html czy jakimś "udającym" FG.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Nowy customowy nożyk od knifemakera z okolicy. Ja tylko nałożyłem szary nalot na stali i sznurek.
No i do latarkowej kolekcji:
Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 wrz 2015, 01:38 przez ElSor, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie mam zielonego pojęcia, bo to pierwszy mały Olight w moich rękach. Fajny, mocny z dobrym UI ale i tak na EDC w moim odczuciu lepszy jest CooYoo. Obie niebawem dokładnie opiszę na forum. NiteCore natomiast uważam za nieco mało atrakcyjny produkt porównując do słynnych świnków*.michal1 pisze:ElSor, Olight S1 Od S10 różni się tylko kolimatorem i wyglądem czy czymś jeszcze?
*pisowania poprawna
Już wcześniej chyba wspominałem, WERA i WIHA to światowi potentaci w produkcji wszelkich bitów, nasadek, wkrętaków, bardzo dobre bity robi też francuski FACOM, niezłe niemiecki PROXXON i szwedzkie BAHCO.marmez pisze:O! Wera, kiedyś trochę nieświadomie kupiłem sporo bitów tej firmy na allegro, bardzo tanie były, ok 1zł za bit, Zdecydowanie warte swojej ceny. Bardzo dobre, szczególnie w tej cenie
Cenią się te firmy (WIHA, WERA, FACOM), ale za wysoką jakość wykonania, ergonomię i niezawodność warto, dla amatora majsterkowicza to narzędzia praktycznie na całe życie.
No i fajny gadżet, po za tym przyjemnie wziąć do ręki rzecz nad tworzeniem której ktoś o wysokiej kulturze technicznej spędził wiele godzin na projektowaniu, testach i ostatecznej produkcji.
Przyszła dziś (zamówiona 17 września z Gearbest) ładowarka LiitoKala Lii-500. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Co prawda małe mam doświadczenie, by porównywać obiektywnie, bo miałem tylko TechnoLine BC700, Nitecore i4 i D4, ale pierwsze wrażenia takie:
-Wyświetlacz fajny, bo pokazuje na raz: czas ładowania, opór wewnętrzny, prąd(tryb prądu, a nie mierzony) i napięcie, ale tylko dla jednej celi, to odwrotnie niż w BC700, i D2 / D4
- Jakość / czytelność / podświetlanie wyświetlacza o wiele sensowniejsze niż w D2 / D4, bo coś na nim widać pod małym kątem! i bez podświetlania też widać
- Przyciski dostępne i widoczne - w przeciwieństwie do D2 / D4 gdzie są schowane i jak się jakiś czas nie używa, to się nie pamięta, który jest który.
- Ogniwo 26650 zabezpieczone wchodzi i styk jest na 1. próbę bez problemu. Pewno wchodzą tylko 2 takie ogniwa na raz, zdziwienia nie ma.
- Szyny / suwaki mogły by chodzić lepiej, sprężyna króta, krótkie ogniwa będę znacznie słabiej dociskane niż te długie, duża różnica w sile naciągu między stanem rozciągnietym a puszczonym, w Nitecore to chodziło ciut lepiej.
- ww. wózek trochę chrobocze, nawet mimo nasmarowanie olejem silikonowym.
Na razie tyle.
Pozdrawiam
-Wyświetlacz fajny, bo pokazuje na raz: czas ładowania, opór wewnętrzny, prąd(tryb prądu, a nie mierzony) i napięcie, ale tylko dla jednej celi, to odwrotnie niż w BC700, i D2 / D4
- Jakość / czytelność / podświetlanie wyświetlacza o wiele sensowniejsze niż w D2 / D4, bo coś na nim widać pod małym kątem! i bez podświetlania też widać
- Przyciski dostępne i widoczne - w przeciwieństwie do D2 / D4 gdzie są schowane i jak się jakiś czas nie używa, to się nie pamięta, który jest który.
- Ogniwo 26650 zabezpieczone wchodzi i styk jest na 1. próbę bez problemu. Pewno wchodzą tylko 2 takie ogniwa na raz, zdziwienia nie ma.
- Szyny / suwaki mogły by chodzić lepiej, sprężyna króta, krótkie ogniwa będę znacznie słabiej dociskane niż te długie, duża różnica w sile naciągu między stanem rozciągnietym a puszczonym, w Nitecore to chodziło ciut lepiej.
- ww. wózek trochę chrobocze, nawet mimo nasmarowanie olejem silikonowym.
Na razie tyle.
Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255