żarówki led h7 60w 7000lm - zapytanie

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
bykriss

żarówki led h7 60w 7000lm - zapytanie

Post autor: bykriss »

Witam was wszystkich bardzo serdecznie. Poczytałem wasze forum odrobinkę i stwierdzam że lepszych i bardziej doświadczonych ludzi nie mógłbym zapytać odnośnie żarówek ledowych do auta. Mam fabie 2 z soczewkami i kusi mnie żeby zakupić ledowe żarówki na stronie interlook.pl znalazłem taki fajny zestaw żarówek 60w z podobno 7000lm według tego co poczytałem może być to całkiem możliwe. Jedynym mankamentem może być przegrzewanie owych żarówek. Proszę was wypowiedzcie się na ten temat. Dodam tylko że zależy mi na dobrym oświetleniu a 7000lm brzmi dobrze i nie chce kupować xenonów hid.

Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc bo niewiem czy wydawać 280 pare złotych.
michal1

Post autor: michal1 »

Nie mogę ich znaleźć, ale:
60 W na LED bez obiegu powietrza to baaardzo dużo. Raczej niemożliwe.
Wiesz ile to: 7000lm? :)
Ostatnio zmieniony niedziela 27 wrz 2015, 12:34 przez michal1, łącznie zmieniany 1 raz.
ptja

Post autor: ptja »

Poza chłodzeniem (którego zapewne nie ma) zwróć uwagę na optykę: jaki rozmiar ma włókno żarówki, a jaki LEDy.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Jeśli myślimy o tych samych "żarówkach" to odpuść sobie, bo ani nie mają tej mocy ani nie będą dobrze świeciły. O żywotności ani nie będę pisał, bo w aucie będzie liczona raczej w minutach niż godzinach.
Poza tym ceny mają nieźle zawyżone - np soczewki "bixenon" za 300zł można kupić w Chinach za nieco ponad 100zł.
bykriss

Dokładnie o te chodzi http://m.interlook.pl/product-pol-776-S ... 00-lm.html

Sklep mam niedaleko osobiście mogłem sie pofatygować dlatego zapytałem. A i owszem trochę poczytałem u was na forum więc 7000lm to normalnie jak w dzień coś nazbyt podejrzane. Czy istniała by możliwość porady z waszej strony jakie byście polecili żarówki h7 ledowych do soczewek które jednak trochę ze mna pojeżdżą i będą świecić jaśniej z białą barwą niż night breakery osrama??? Z góry dziękuję za waszą pomoc i tak szybki odzew.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Miałem ten zestaw w wersji na H1 - różni się tylko plastikowym mocowaniem. Moc 60W podana przez producenta to kłamstwo - po części. Realnie tyle MOŻE pobierać zestaw, ale tyle nie pobiera. Moc realna na 1 zamiennik to około 12W przy 13V. Stabilizacja prądu od około 8V. Realnie do uzyskania jest około 1000 lumenów z 1 zamiennika, a 7000 to bajka sprzedawcy.

Po zamontowaniu w soczewce całość świeci, jednak brak jest skupienia tak jak przy żarówce. Odcięcie prawidłowe. W jeździe na drodze się nie sprawdza - jest po prostu ciemniej niż deklaruje producent, do tego brak skupienia powoduje, że zasięg jest gorszy. Na żarówce oświetlenie jest lepsze (dalej, szerzej itd)

Nie polecam tego typu zamienników, po prostu się nie sprawdzają. Radiator jaki dał producent ledwo wystarcza na moc jaką mają obecnie zamienniki przy pracy na wolnym powietrzu, w komorze gdzie jest często więcej niż 50st, całość się upiecze.

Te zamienniki są tak samo nielegalne jak xenon, więc lepiej i taniej wyjdzie jak kupisz palniki i je zamontujesz. Wówczas będziesz miał realne 3000 lumenów i do tego za połowę ceny ledów, bez obaw o przegrzanie.
Ostatnio zmieniony niedziela 27 wrz 2015, 14:38 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

bykriss pisze:Czy istniała by możliwość porady z waszej strony jakie byście polecili żarówki h7 ledowych do soczewek które jednak trochę ze mna pojeżdżą i będą świecić jaśniej z białą barwą niż night breakery osrama???
Żadne, bo reflektory nie są w żaden sposób przygotowane do współpracy z tego typu rozwiązaniami (o ile światło może da się odpowiednio rozłożyć, o tyle temperatura zabije szybko każdego LEDa dającego przyzwoitą ilość światła). Najlepszy mod można zrobić montując dobre HIDy. Oczywiście pozostawiam kwestie prawne do przemyślenia w obu przypadkach, bo może być bardzo nieciekawie w razie wypadku.
Awatar użytkownika
skaktus

ElSor - jeszcze nie spotkałem żadnych zamienników do świateł mijania, które miały by parametry choćby zbliżone do żarówki, pod względem rozkładu światła :) Nawet te w długich się nie sprawdzają bo często świecą bardzo blisko, bez jakiegokolwiek zasięgu.
ILPT
bykriss

Dzięki bardzo wam za pomoc. Co do moich świateł pozostawie w takim razie te które mam i poczekam na jakieś ciekawe nowinki. Może wkońcu kiedyś pojawią się ledy z odpowiednim skupieniem światła lub może pojawią się lepsze reflektory.

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam
BKK

Post autor: BKK »

Są dostępne zamienniki i całe wkłady LED. Tylko nie wiem, czy cena ci się spodoba :D
https://hidretrofit.pl/sklep/soczewki-koito-biled/
http://www.hella.com/emergency/pl/Oswietlenie-1713.html
kalafon

Post autor: kalafon »

BKK, zabawne. Jak już robić i kupować coś ze strony hidretrofit to chyba najbardziej rozsądnie jest założyć xenony. Jak tak chcesz to sam sobie kup te soczewki led i bądź królikiem doświadczalnym bo klienci na taki zestaw są chyba bardzo "indywidualni".
BKK

Post autor: BKK »

Zostaje ci, pewnie jeszcze droższy, zestaw od Helli. Poza tym, skoro już c podrzuciłem jakieś gotowe produkty, to spróbuj ich sobie poszukać dużo taniej np na aliexpress...
Awatar użytkownika
lec

Post autor: lec »

bykriss pisze:Mam fabie 2 z soczewkami i kusi mnie żeby zakupić ledowe żarówki na stronie interlook.pl znalazłem taki fajny zestaw żarówek 60w z podobno 7000lm
te wartości podziel przez 2, bo większość sprzedawców podaje wartości dla zestawu łącznie , czyli będzie to katalogowo 30W i 3600 LM dla tego zestawu (deklarowane)

ponadto w Fabii 2 będziesz miał trochę zabawy z montażem. Nie napisałeś dokładnie którą Fabie masz, a w F2 mieliśmy w przedliftowych lampy soczewkowe halogenowe, bi-halogenowe oraz w poliftach ponownie halogenowe.

Nie mniej z grubsza problem dotyczy blaszki mocującej żarówkę - trzeba zrobić małe przeróbki... lub kupić takie same adapterki jak pod HID'a

W zależności od posiadanej wersji lampy (różna ich budowa w środku), możesz fizycznie nie zmieścić całości w lampie, gdyż radiator w zestawie 2S który znalazłeś swoje wymiary ma. Alternatywną mogą być zestawy z chłodzeniem typu Copper Wire.
skaktus pisze:ElSor - jeszcze nie spotkałem żadnych zamienników do świateł mijania, które miały by parametry choćby zbliżone do żarówki, pod względem rozkładu światła Nawet te w długich się nie sprawdzają bo często świecą bardzo blisko, bez jakiegokolwiek zasięgu.
no cóż... musisz zmienić reprezentatywne grupy produktów w swoich testach.

przykład ? zestaw R3 z 2x XHP-50 na stronę.... deklarowane 40W / 4800LM

zdjęcie w Superbie 2 na zwykłej soczewkowej lampie (optyka Helli, a więc to samo co w Fabii2 dla wersji halogen)

Obrazek

zmierzony pobór: 43,985W (uwzględniając nieprecyzyjny pomiar , i tak mieści się w deklarowanej wartości)

Obrazek
Ostatnio zmieniony środa 30 wrz 2015, 16:21 przez lec, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Zdjęcie pierwsze nie oddaje w 100% tego jak to cudo faktycznie świeci w soczewce - jest rozmazane itd.

Co do mocy tych cudów które pokazałeś - faktycznie, moc spora. Sprawdź jak zachowają się przy napięciu 12V, 9,5V to trochę za mało.

Do tego, jakoś nie wyobrażam sobie odprowadzenia takiej ilości ciepła za pomocą widocznej na 2 foto plecionki...

PS-Czy dobrze widzę, że 4,63A to dla dwóch zamienników jednocześnie ? :roll:
ILPT
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
skaktus pisze:PS-Czy dobrze widzę, że 4,63A to dla dwóch zamienników jednocześnie ? :roll:
Wydaje mi się, że dla jednego, drugi chyba jeszcze leży w pudełku.
Ta plecionka, to faktycznie raczej dla lepszego samopoczucia kupującego...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ