Żarówka sterowana wyłączeniem "plusa"

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Gryzon

Żarówka sterowana wyłączeniem "plusa"

Post autor: Gryzon »

Witam
W dniu dzisiejszym poległem przy podłączaniu 12v , plusa i minusa do żarówki ....
To tak w skrócie . A teraz słów kilka . Mam żarówkę dwuwłóknową - światło pozycyjne i światło stopu. W "normalnym" sprzęcie mamy wspólny biegun "minus" i dwa "plusy" które włączają światło pozycyjne i stop. W moim przypadku na kostce do żarówki mam 3 piny ( dwa plusy i minus) na których plusy cały czas są aktywne a wyłączenie jednego "plusa" powoduje włączenie światła stop :o Do tego żarówka ma 5 pręcików wewnątrz i 4 wychodzące do kostki na zewnątrz żarówki. Czy ktoś byłby w stanie mi powiedzieć jak to ustrojstwo działa ? To coś to żarówka tylna w skuterze.

Chciałem podpiąć światło stopu z kufra ale podpinając pod kostkę mam minus i 2x plus cały czas aktywne. Wciskając hamulec jeden plus "ginie". Nie ogarniam tej kuwety ...... W skrócie - Pomocy :cry:

Fotki tego cudaka :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Jaki to typ żarówki/trzonka ?

Już mam, to jakiś amerykański wymysł :]
Trzonek
W3x16q - auta
WZ3×16q - motocykle
Ostatnio zmieniony środa 23 wrz 2015, 13:58 przez tOmki, łącznie zmieniany 2 razy.
Gryzon

W internecie namierzyłem coś takiego :
T20 7443

Oczywiście mając żarówkę na wierzchu nie spisałem symbolu ...Muszę ew znowu rozebrać skuter....
Gryzon

hmmm Honda Foresight FES 250 Designed in Japan made in Italy ...może patent na żarówki hamerykański ...ale po co ...
Ostatnio zmieniony środa 23 wrz 2015, 16:30 przez Gryzon, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Gryzon pisze:Wciskając hamulec jeden plus "ginie". Nie ogarniam tej kuwety ...... W skrócie - Pomocy :cry:
A może nie ginie a robi się minus, czyli wynikało by, że jest wspólny + i 2 minusy.
Gryzon

Właśnie rozmawiałem z kolegą i też mi to zasugerował ....muszę to jeszcze raz sprawdzić

PYRA: na jednej z klawiatur mi się ALT nie dociska ....(w temacie ąęśćźńł....)
Ostatnio zmieniony środa 23 wrz 2015, 15:36 przez Gryzon, łącznie zmieniany 1 raz.
Gryzon

Dziękuję za pomoc i sugestie. Udało mi się w końcu to dzisiaj prawidłowo podłączyć.
Wczoraj musiałem coś źle sprawdzić. "Sterowanie" tej żarówki to jeden biegun wspólny dla obu żarników oraz dwa oddzielne - tak jak napisał ElSor.

DZIEKUJĘ
ODPOWIEDZ