Słuchawki ochronne bluetooth DIY
Dokładnie Piciex jak chipsy.
A kiedy zamawiałeś swoje PAM-y? Może i moje jutro dojdą.
Znalazłem schemat który kiedyś widziałem. Czyli jak poradzić sobie z masami modułu Bluetooth i wzmacniacza. Idealny schemat dla Ciebie Piciex bo po zastosowaniu opampa nie potrzeba Ci PAM-a. Oczywiście opamp musi być inny taki do zasilania z li ion np NE5532, trzeba też pominąć cześć z diodami IR.
http://tehnikservice.net/2013/09/19/ird ... r-android/
A kiedy zamawiałeś swoje PAM-y? Może i moje jutro dojdą.
Znalazłem schemat który kiedyś widziałem. Czyli jak poradzić sobie z masami modułu Bluetooth i wzmacniacza. Idealny schemat dla Ciebie Piciex bo po zastosowaniu opampa nie potrzeba Ci PAM-a. Oczywiście opamp musi być inny taki do zasilania z li ion np NE5532, trzeba też pominąć cześć z diodami IR.
http://tehnikservice.net/2013/09/19/ird ... r-android/
Zamówiłem: 04.09
Zapłaciłem od razu
Wysłali: 07.09
Departured from Flytexpress Sorting Center location: 16.09
Dotarło: 21.09
Paczka zawierała same PAMy, bo z tego samego dnia mam jeszcze drugą, znacznie większą paczkę, to nie dotarła razem z PAMami.
Tylko w skrzynce były, a nie u listonosza w ręku...
Zapłaciłem od razu
Wysłali: 07.09
Departured from Flytexpress Sorting Center location: 16.09
Dotarło: 21.09
Paczka zawierała same PAMy, bo z tego samego dnia mam jeszcze drugą, znacznie większą paczkę, to nie dotarła razem z PAMami.
Tylko w skrzynce były, a nie u listonosza w ręku...
pier, nadrabiam powoli braki wiedzy w zakresie wspomnianych przez Ciebie op-ampów i jeśli Cię dobrze zrozumiałem to sugerujesz mi iść w kierunku nowej płytki wyposażonej zarówno w moduł BT jak i op-ampa. Pamiętaj jednak o ilości miejsca którym dysponuję w słuchawkach i póki co wszystkie tego typu płytki, które znalazłem są po prostu ogromne.
Piciex chyba moduł Bluetooth plus op amp to jedyne rozwiązanie w przypadku słuchawek. Chodzi o to żeby dźwięk był czysty bez zakłóceń.
Jak przyjdzie moja płytka to napiszę jak się sprawa ma z tymi piskami.
Ogólnie z tego co się dowiedziałem to moduł XS3868 jest problematyczny. Z tego co widzę op amp też się do niego średnio nadaje bo nie ma on wyjść symetrycznych tylko odseparowaną masę. Łatwiej podpiąć moduł oparty na scalaku CSR8635.
Jak przyjdzie moja płytka to napiszę jak się sprawa ma z tymi piskami.
Ogólnie z tego co się dowiedziałem to moduł XS3868 jest problematyczny. Z tego co widzę op amp też się do niego średnio nadaje bo nie ma on wyjść symetrycznych tylko odseparowaną masę. Łatwiej podpiąć moduł oparty na scalaku CSR8635.
Ja mam już komplet i na dniach zacznę przebudowę, też jestem ciekaw efektów. Najpierw muszę wyrzeźbić ramki pod nowe, 55mm przetworniki, bo te pchły z pierwszej wersji średnio się sprawdziły. I tu pytanie: jak się ma trzymanie ogniwa pryzmatycznego przytkniętego do magnesu od głośnika do kwestii BHP?
Natchnęliście mnie do przerobienia moich słuchawek Panasonic HTF600
Mają one impedancję 56ohm. Są to na prawdę dobre słuchawki i nie chciałbym jakiś pisków, trzasków i innych zakłóceń.
Znalazłem coś takiego: http://www.aliexpress.com/item/8635-B-D ... 04494.html
Nie podali wymiarów płytki ale 70x50mm to ma na pewno. To mi się nie zmieści . Mogli trochę ciaśniej to upakować i ogniwo zapodać oddzielnie a nie na PCB.
Może widzieliście coś podobnego tylko mniejszego ?
Mają one impedancję 56ohm. Są to na prawdę dobre słuchawki i nie chciałbym jakiś pisków, trzasków i innych zakłóceń.
Znalazłem coś takiego: http://www.aliexpress.com/item/8635-B-D ... 04494.html
Nie podali wymiarów płytki ale 70x50mm to ma na pewno. To mi się nie zmieści . Mogli trochę ciaśniej to upakować i ogniwo zapodać oddzielnie a nie na PCB.
Może widzieliście coś podobnego tylko mniejszego ?
A na co Ci taki kolos. Potrzebujesz modułu Bluetooth z op ampem i powinno wystarczyć do napędu słuchawek.
Coś takiego: http://www.dx.com/p/bluetooth-v2-0-audi ... gjKbTMwh_I
Coś takiego: http://www.dx.com/p/bluetooth-v2-0-audi ... gjKbTMwh_I
jarroq, jak nie chcesz pisków i trzasków to zostaw sobie kabel. Bo tak jak Manekinen wcześniej wspomniał:
Aktualnie jestem na etapie badań nad zasięgiem, z którym to miałem problemy w wersji pierwszej. Słuchawki najlepiej działały gdy telefon znajdował się w kieszeni na wysokości klatki piersiowej. W kieszeni spodni było już gorzej- w prawej nie działał prawie wcale, a w lewej tylko jak patrzyłem przed siebie. Wystarczyło obrócić głowę na dwie sekundy to dźwięk na dwie sekundy znikał. Sugeruje to problem z polaryzacją anten więc muszę pokombinować z ułożeniem modułu, a przede wszystim poprzemieszczać go względem innych elementów układu i sprawdzić. Jedno jest pewne- te 10 metrów można między bajki włożyć!
Tak więc nie chcę Cię zniechęcać bo fajnie zbudować sobie coś samemu, pozbyć się wkurzającego kabla, itp. Ale musisz się liczyć z tym, że jakość dźwięku może się pogorszyć.
Niestety Bluetooh jest po to żeby działać, a nie powalać jakością. Na dniach złożę drugą wersję moich słuchawek na zupełnie innych przetwornikach i dam znać jak to wyszło, bo w pierwej wersji każdy wokalista brzmiał jak komar potraktowany helem.Jeśli jeszcze chodzi o jakość dźwięku, to najbardziej będzie go psuł sam moduł, bo kodek użyty w profilu A2DP to coś zbliżonego do MP3 i jakością nie powala.
Aktualnie jestem na etapie badań nad zasięgiem, z którym to miałem problemy w wersji pierwszej. Słuchawki najlepiej działały gdy telefon znajdował się w kieszeni na wysokości klatki piersiowej. W kieszeni spodni było już gorzej- w prawej nie działał prawie wcale, a w lewej tylko jak patrzyłem przed siebie. Wystarczyło obrócić głowę na dwie sekundy to dźwięk na dwie sekundy znikał. Sugeruje to problem z polaryzacją anten więc muszę pokombinować z ułożeniem modułu, a przede wszystim poprzemieszczać go względem innych elementów układu i sprawdzić. Jedno jest pewne- te 10 metrów można między bajki włożyć!
Tak więc nie chcę Cię zniechęcać bo fajnie zbudować sobie coś samemu, pozbyć się wkurzającego kabla, itp. Ale musisz się liczyć z tym, że jakość dźwięku może się pogorszyć.
Dostałem PAM-Y z innego źródła. Podłączyłem wszystko i jestem rozczarowany. Ten wzmacniacz nie nadaje się do niczego. Moc jest znikoma niby głośniki grają ale. Może jeśli je zamknę w obudowie będzie lepiej.
Jeśli będę kontynuował projekt to tylko z mocniejszym wzmacniaczem i zasilaniem koło 12V cała reszta nie ma szans.
No chyba że PAM nie jest dobrze wysterowany. Poczekam jeszcze na moduł Bluetooth z PAM-em i op-ampem może będzie lepiej. Tylko że gdzieś wcieło mi trzy zamówienia z ebaja.
Jeśli będę kontynuował projekt to tylko z mocniejszym wzmacniaczem i zasilaniem koło 12V cała reszta nie ma szans.
No chyba że PAM nie jest dobrze wysterowany. Poczekam jeszcze na moduł Bluetooth z PAM-em i op-ampem może będzie lepiej. Tylko że gdzieś wcieło mi trzy zamówienia z ebaja.