Jaki bezpiecznik do świateł dziennych LED
Jaki bezpiecznik do świateł dziennych LED
Witam.
Mam pytanko odnośnie montażu świateł do jazdy dziennej (konkretnie NSSC 540). Jakim bezpiecznikiem zabezpieczyć instalację świateł, bo znalazłem różne tezy na ten temat? 5A wystarczy? Rozumiem, że ma on być założony na kabel po zapłonie?
Mam pytanko odnośnie montażu świateł do jazdy dziennej (konkretnie NSSC 540). Jakim bezpiecznikiem zabezpieczyć instalację świateł, bo znalazłem różne tezy na ten temat? 5A wystarczy? Rozumiem, że ma on być założony na kabel po zapłonie?
5A powinien wystarczyć. 5A * 12V = 60W. nawet jeżeli pójdzie to na dwie lampy, to wychodzi po 30W na lampę, a raczej tyle nie mają Tak, że 5A jest z zapasem, całkiem możliwe, że lepiej dać mniejszy. Zależy też jakie kable to tego są. Najsłabszym "ogniwem" w razie jakiegoś zwarcia powinien być bezpiecznik, a nie kabel, bo kabel może coś zapalić więcej...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Całkiem dobrze świecą jak na tą moc za sprawą odbłyśnika. Na pewno lepiej niż te najtańsze bez homologacji.skaktus pisze:Te lampy to jakaś imitacja lamp dziennych. Moc na jedną lampę to około 0,48W, co daje nam może 40 lumenów, tyle ma mój breloczek do kluczy...Dobre lampy dzienne mają 5 - 10 W na lampę i minimum 400 - 500 lumenów.
Jak możesz, zwróć to badziewie.