Jaki bezpiecznik do świateł dziennych LED

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
marcin90

Jaki bezpiecznik do świateł dziennych LED

Post autor: marcin90 »

Witam.
Mam pytanko odnośnie montażu świateł do jazdy dziennej (konkretnie NSSC 540). Jakim bezpiecznikiem zabezpieczyć instalację świateł, bo znalazłem różne tezy na ten temat? 5A wystarczy? Rozumiem, że ma on być założony na kabel po zapłonie?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

5A powinien wystarczyć. 5A * 12V = 60W. nawet jeżeli pójdzie to na dwie lampy, to wychodzi po 30W na lampę, a raczej tyle nie mają :) Tak, że 5A jest z zapasem, całkiem możliwe, że lepiej dać mniejszy. Zależy też jakie kable to tego są. Najsłabszym "ogniwem" w razie jakiegoś zwarcia powinien być bezpiecznik, a nie kabel, bo kabel może coś zapalić więcej...

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Znalazłem, że one są mocy 1W... to teoretycznie (dla dwóch lamp) powinien starczyć bezpiecznik 0,2A... Nie wiem jakie tam dostaniesz, ale lepiej będzie założyć jakiś 0,5-1A niż te 5A, będzie bezpieczniej.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Te lampy to jakaś imitacja lamp dziennych. Moc na jedną lampę to około 0,48W, co daje nam może 40 lumenów, tyle ma mój breloczek do kluczy...Dobre lampy dzienne mają 5 - 10 W na lampę i minimum 400 - 500 lumenów.

Jak możesz, zwróć to badziewie.
ILPT
marcin90

skaktus pisze:Te lampy to jakaś imitacja lamp dziennych. Moc na jedną lampę to około 0,48W, co daje nam może 40 lumenów, tyle ma mój breloczek do kluczy...Dobre lampy dzienne mają 5 - 10 W na lampę i minimum 400 - 500 lumenów.

Jak możesz, zwróć to badziewie.
Całkiem dobrze świecą jak na tą moc za sprawą odbłyśnika. Na pewno lepiej niż te najtańsze bez homologacji.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Skoro uważasz że 40 lumenów z takich lamp to dobre świecenie, to chyba nie widziałeś lamp z prawdziwego zdarzenia :) Zatem nie wyprowadzam cie z błędu, bierz tylko pod uwagę, że w słoneczny dzień, lampy będą niewidoczne.
ILPT
marcin90

To już nie mój problem, ja mam je tylko podłączyć :)
ODPOWIEDZ