Hej,
Szukam alternatywy dla świetlówek odnośnie oświetlenia garażu.
Czy ilość światła z taśm ledowych (możliwie najmocniejszych) jest wystarczająca aby z nimi konkurować ?
Czy profile ledowe pociągnięte wzdłuż garażu mają sens? Czy lepiej pociągnąć jakiś długi aluminiowy radiator ?
Zależy mi oświetleniu bardzo ogólnym, aby nie raziło przy bezpośrednim spojrzeniu – tutaj trzeba pomyśleć o maskownicy mlecznej/matowej..
Alternatywą dla mnie są naświetlacze LED (2szt. lub 3szt. 50W lub 100W) skierowane w sufit.
Oczywiście RA/CRI najwyższe z możliwych…
Oświetlenie garażu
Jak długo tam siedzisz to oszczędnie i z dobrym CRI będzie MH + jakieś świetlówki na czas rozgrzewania / przerwy MH. A jak sporadyczne doświetlanie to same świetlówki.
Ostatnio zmieniony środa 16 wrz 2015, 18:40 przez tty5150, łącznie zmieniany 1 raz.
Tzw. naświetlacze mają CRI na poziomie 70...
Ostatnio zmieniony czwartek 17 wrz 2015, 16:02 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
Świecenie czymkolwiek w sufit to straszne straty światła.
Albo kilka MH za dużym mlecznym szkłem (np. w kulach), ale to kłopotliwe i tylko jeżeli potrzebujesz bardzo dużo światła.
Albo świetlówki na elektronicznych układach i one będę dużo prostsze praktyczniejsze (szybszy start).
Naświetlacze kompletnie odpadają.
Taśmy led pewno też by się dało założyć, ale trzeba zapewnić im chłodzenie, rozproszenie mniej, ale też bezpośrednie patrzenie na taśmę raczej miłe nie jest. No i by trzeba też dobre kilkadziesiąt watów z tych taśm, żeby trochę światła było.
Pozdrawiam,
Albo kilka MH za dużym mlecznym szkłem (np. w kulach), ale to kłopotliwe i tylko jeżeli potrzebujesz bardzo dużo światła.
Albo świetlówki na elektronicznych układach i one będę dużo prostsze praktyczniejsze (szybszy start).
Naświetlacze kompletnie odpadają.
Taśmy led pewno też by się dało założyć, ale trzeba zapewnić im chłodzenie, rozproszenie mniej, ale też bezpośrednie patrzenie na taśmę raczej miłe nie jest. No i by trzeba też dobre kilkadziesiąt watów z tych taśm, żeby trochę światła było.
Pozdrawiam,
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255