Bezprzewodowy włącznik światła
Bezprzewodowy włącznik światła
Witam.
Poszukuję gotowego rozwiązania włącznika światła do pokoju. Włącznik musi nadawać się do istniejącej instalacji tak abym nie musiał ciągnąć dodatkowych przewodów.
Czyli odbiornik wpinam tam gdzie jest teraz włącznik mechaniczny a nadajnik w inne pasujące mi miejsce.
Oczywiście dobrze by było aby nadajnik był w formie zwykłego włącznika mechanicznego chociaż to nie jest mus. Zawsze mogę wybudować bebechy pilota do włącznika.
Znalazłem prawie idealne rozwiązanie w Lerła Merlę ale ich włącznik potrzebuje przewodu fazowego i neutralnego.
Potrzebuje takiego rozwiązania do pokoju córki w którym włącznik światła jest za wysoko i w nieodpowiednim miejscu.
Poszukuję gotowego rozwiązania włącznika światła do pokoju. Włącznik musi nadawać się do istniejącej instalacji tak abym nie musiał ciągnąć dodatkowych przewodów.
Czyli odbiornik wpinam tam gdzie jest teraz włącznik mechaniczny a nadajnik w inne pasujące mi miejsce.
Oczywiście dobrze by było aby nadajnik był w formie zwykłego włącznika mechanicznego chociaż to nie jest mus. Zawsze mogę wybudować bebechy pilota do włącznika.
Znalazłem prawie idealne rozwiązanie w Lerła Merlę ale ich włącznik potrzebuje przewodu fazowego i neutralnego.
Potrzebuje takiego rozwiązania do pokoju córki w którym włącznik światła jest za wysoko i w nieodpowiednim miejscu.
Jeśli lampa ma tylko jedną żarówkę i nie chcesz nic przerabiać to można tak: http://www.banggood.com/E27-Screw-Wirel ... 66688.html
W SKLEPACH diy np.Obi można kupić zestawy do sterowania światełem z pilotami .
Piloty róznego rodzaju brelok,4 kanałowy ,jak również co najbardziej ciebie zainteresuje w formie wyłącznika naściennego.Przekaźnik mieści sie w standardowej puszce instalacyjnej.
Występuje pod róznymi nazwami handlowymi np.HOMEeasy
polecam osobiscie uzytkuje od 5 lat duzy zasieg pilota mozliwosc podłaczenia urzadzen o sporym poborze prądu .
Darz Bór
Piloty róznego rodzaju brelok,4 kanałowy ,jak również co najbardziej ciebie zainteresuje w formie wyłącznika naściennego.Przekaźnik mieści sie w standardowej puszce instalacyjnej.
Występuje pod róznymi nazwami handlowymi np.HOMEeasy
polecam osobiscie uzytkuje od 5 lat duzy zasieg pilota mozliwosc podłaczenia urzadzen o sporym poborze prądu .
Darz Bór
W moim urzadzeniu włacznik jest bateryjny zatem niepotrzebuje zasilania...
Ostatnio zmieniony wtorek 15 wrz 2015, 18:37 przez mauser66, łącznie zmieniany 1 raz.
Problem z tymi włącznikami jest taki że potrzebują zasilania faza plus przewód neutralny co uniemożliwia ich prostą instalację w miejsce standardowego włącznika.
Włącznik który nie potrzebuje dodatkowego zasilania kosztuje 90 zł a taki 4-ro przewodowy 25 zł.
Ja zakupiłem włącznik i klawisz radiowy w conradzie. Mają całą serię RSL.. Mam sterowanie światłem w starym miejscu i dodatkowo w nowym tam gdzie chciałem. Ale za to musiałem poprowadzić dodatkowy przewód fazowy do puszki z włącznikiem.
Z tego co widzę te w Conradzie są tańsze od tych HOMEeasy.
Włącznik który nie potrzebuje dodatkowego zasilania kosztuje 90 zł a taki 4-ro przewodowy 25 zł.
Ja zakupiłem włącznik i klawisz radiowy w conradzie. Mają całą serię RSL.. Mam sterowanie światłem w starym miejscu i dodatkowo w nowym tam gdzie chciałem. Ale za to musiałem poprowadzić dodatkowy przewód fazowy do puszki z włącznikiem.
Z tego co widzę te w Conradzie są tańsze od tych HOMEeasy.
+1 U mnie też na takie wymienili. Bajka, włącza się tylko na piętrach, na których jestem, w końcu mi nie gaśnie nic na półpiętrze...neutrinus pisze:Są specjalne klosze do lamp z wbudowanym czujnikiem ruchu. Wtedy wyłącznik sie zwiera i tyle.
Namówiłem swoją spółdzielnie na wydanie naszych pieniędzy w ten sposób, bardzo sobie ludzie chwalą.
Wracając do tematu.
A nie możesz zamontować tego bezprzewodowego włącznika przy lampie? Chyba, że masz kilka lamp, to może być trudniej. A w miejscu starego włącznika przewody łączymy i dajemy tylko "pilota".
Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
-
Kolego polecam Ci coś takiego http://allegro.pl/bezprzewodowe-sterowa ... 38885.html na początku września w castoramie było chyba po 40 lub 50 zł