Rozumiem. To niestety nie pomogę.
Ale, jeżeli zależy Ci na skupieniu, to XHP50 będzie lepszym wyborem niż 70-tka. A przy takim głębokim reflektorze, to chyba o skupienie właśnie chodzi, zależy tez jaki prąd chcesz w tę latarkę dawać, jeżeli rozważasz też 50-tkę, to chyba nie aż taki duży, a jeżeli da się mniejszą diodę dać to należy mniejsza diodę dać (w konkurencji skupienia oczywiście).
Gdzie dostanę podłoże DTP do XHP70/MK-R?
Jaki prąd? Taki jak zawsze- możliwie najwyższy! Zabraknąć nie powinno bo będą dwa 26650. Sterownik od MT-G2 chyba nie będzie wymagał większych przeróbek oprócz dodania rezystora celem podniesienia prądu. Latarka ma stosunkowo duży reflektor OP- ok. 63mm średnicy i mam plan wydłubać sobie szperacz z prawdziwego zdarzenia. Zarówno ilość światła jak i zasięg ma mnie zadziwić.
Mam już coś co wyciąga ok. 1000m zasięgu, ale to soczewa więc bardziej zabawka niż poręczność.
Patrzyłem na liczby i "mówiły" do mnie, że XHP70 lepiej da radę, ale sam już nie wiem.
Mam już coś co wyciąga ok. 1000m zasięgu, ale to soczewa więc bardziej zabawka niż poręczność.
Patrzyłem na liczby i "mówiły" do mnie, że XHP70 lepiej da radę, ale sam już nie wiem.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 14 wrz 2015, 22:08 przez piciex, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak to mówią: "Albo rybka, albo akwarium".piciex pisze:Latarka ma stosunkowo duży reflektor OP- ok. 63mm średnicy i mam plan wydłubać sobie szperacz z prawdziwego zdarzenia. Zarówno ilość światła jak i zasięg ma mnie zadziwić.
Do największego zasięgu skalp obowiązkowy, inaczej największy możliwy prąd niewiele pomoże.
Na zlocie, który był na początku lipca, kompletnie, zdecydowanie, bezkonkurencyjnie, klasa sama dla siebie, największy zacięg miała latarka BTU cośtam, z diodą... XP-G2 @ 4A (z hakiem). Wszystkie inne, nawet duże moce kompletnie nie miały nic do gadania jeżeli chodziło o zasięg. Tak, że inne latarki nawet 20W kompletnie nie miały szans.
A Twój 63mm ref., wcale nie jest taki duży, to i dioda raczej mała powinna zostać
Tak, że jeżeli chcesz szperacz z prawdziwego zdarzenia, to sam wiesz No ale w sumie jeżeli masz już szperacz na soczewce z 1km zasięgiem, to co ja Ci tam będę mówił, sam wiesz
Pozdrawiam.
PS. diodę zawsze można wymienić Gorzej, jeżeli napięcie diody się zmienia
michal1, no właśnie trzeba się zdecydować, czy chce się mieć użytkową, czy szperacz Albo rybka, albo... Ja np. użytkową z MT-G2 już mam, w zimę sobie zrobię małego szperacza na XP-G2, a kiedyś w przyszłości coś na XHP, albo najpierw MT-G2 wymienie na XHP, jeżeli mnie taka ochota najdzie
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Szperacz na soczewce mam właśnie z XP-G2 R5 @ 4A, więc pogląd masz. Teraz chciałbym coś pomiędzy AceBeam K40M, a Solarforce 1100/2200 zrobić. W sumie użycie Solarforce z jego 80mm refem jako hosta to byłby ogień gdyby nie jego cena i to, że 26650 tam nie wejdą.
Napięcie planuję zdecydowanie 6V, prąd- coś koło 6A może ciut więcej... ale tylko ciut.
Namieszałeś mi teraz w głowie tą pięćdziesiątką i sam już nie wiem.
Napięcie planuję zdecydowanie 6V, prąd- coś koło 6A może ciut więcej... ale tylko ciut.
Namieszałeś mi teraz w głowie tą pięćdziesiątką i sam już nie wiem.