Jaką latarkę wybrać?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
malkontent

Jaką latarkę wybrać?

Post autor: malkontent »

Poszukuję mocnej latarki na nocne wyprawy po lasach, na ryby itp. do 20$ najlepiej na aku 18650. Początkowo byłem zdecydowany na Convoy s2+ jednak opinie że świeci bardzo szeroko mnie trochę zniechęciły. zastanawiam sie nad zakupem Convoy c8 z banggood takiej http://www.banggood.com/NEW-Convoy-C8-A ... 80285.html Jednak nie wiem którą opcjelepiej wybrać XML2 T6- 4C OP czy SMO. Zalezy mi na w miarę dalekim zasięgu. Czy ta z linku będzie ok? Oraz czy nie nagrzeje sie po 10 minutach na pełnej mocy do niebotycznych temperatur? Da sie do niej dostawić jakiś klips do spodni? Od kogo z forum najlepiej kupić akumulatorki 18650 oraz ładowarkę do nich? Dodam że jest to mój początek z latarkami także proszę o wyrozumiałość :) Wcześniej miałem latarkę jakiegoś Bailonga na 18650 z regulowanym skupieniem strumienia światła jednak był bardzo słaby i dioda świeciła na jakiś fioletowy kolor. A może da się też przerobić tego bailonga na jakąś sensowniejszą latarkę niedużym kosztem? Przepraszam za tak dużą ilość amatorskich pytań :)
michal1

Post autor: michal1 »

Cześć,
Bqilonga przerobić się raczej nie da. S2 świeci spokojnie do 50. C8 do ok. 100. Ref Smo to większy zasięg, Op mniejszy. Jak latarka Led szybko się nagrzewa to znaczy że jest dobra :)
Aku możesz kupować z forum i się nie zawiedziesz. Ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na ładowarkę?
malkontent

Wystarczy mi zwykła ładowarka na jedno ogniwo ale taka żeby aku nie wybuchło :) Nie mam pojęcia po ile one są. A nie chce kupować z alledrogo. A od kogo najlepiej kupić 18650 i jakiej firmy?
Awatar użytkownika
kurdolf

Post autor: kurdolf »

Możesz kupić taki power bank www.banggood.com/Mobile-Portable-18650- ... 10650.html a ogniwo np. Od Woytazo z naszego sklepiku.
Nitecore Tube
Olight i3E 10440
Acebeam H10
X1 3x XP-L 4.2A by GREG
Astrolux Mf02
Astrolux Mf04
Blf GT
michal1

kurdolf pisze:Od Woytazo
i kilu innych... :)
Swiety

Post autor: Swiety »

Jako posiadacz różnych modeli Convoy zarówno z reflektorami SMO jak i OP w przypadku C8 polecam SMO (gładki).
W C8 różnica pomiędzy SMO i OP na krótkim dystansie i w świetle rozproszonym jest minimalna natomiast jest zauważalna w skupionym promieniu na długim dystansie oczywiście na korzyść SMO.

Natomiast w lesie i tak tego zasięgu nie da się wykorzystać chyba że na prostej drodze, przecince czy polanie.

XML2 T6-4C to barwa najbardziej zbliżona do naturalnego, najczęściej sprzedawana i w lesie sprawdza się świetnie

Ogniwa po rozbiórce baterii od laptopów np od Woytazo ze sklepiku forumowego lub 7comp z Allegro masz po 5 zł gdzie masz pewne 2Ah a nie 1/10 z jakiś super okazji typu 6000 czy 8000 mAh.
Jak chcesz coś nowego to masz Samsungi 2,6 Ah za 15 zł czy LG 3,2 Ah za 20 zł a w dużo droższe i nieznacznie większe Sony czy Panasoniki nie warto się bawić przy ograniczonym budżecie.

Na ładowarce nie ma co oszczędzać ale wystarczy prosta dwukanałowa np od Grega ze sklepiku forumowego za 35 zł.

Małe Convoye jak każda inna markowa latarka nagrzewa się. Przy sterowniku 2,8A na pełnej mocy po kilku minutach serię S2 trudno utrzymać w ręku.
M1 czy M2 czasami polecane jako coś pomiędzy S2 a C8 (chociaż w rozkładzie światła bliżej im do C8 bez zasięgu) też mocno się nagrzewają i imo ich jedyną zaletą jest rozmiar.
C8 ze względu na rozmiary jako największy nagrzewa się najwolniej i da się z nim chodzić na pełnej mocy.
LED1234

Post autor: LED1234 »

Z doświadczenia wiem, że do lasu szperacz się nie nadaje. To znaczy miałem pewien czas UltraFire C10 i ona w lesie mnie nieco drażniła. Jeśli szedłem ścieżką, drogą to było jeszcze znośnie ale między drzewami to tragedia. Światło w punkcie i nieraz na dodatek oślepiło. Szczerze wolałbym Convoya S2 lub S2+ lub UlfraFire S5 itd.
Wszystkie znajdziesz w sklepiku, modowane jak i fabryczne.
Pozdrawiam.
michal1

Swiety pisze:Na ładowarce nie ma co oszczędzać ale wystarczy prosta dwukanałowa np od Grega ze sklepiku forumowego za 35 zł.
Zależykurdolf podał pewną ładowarkę.
malkontent

Dzięki koledzy za pomoc. Wczoraj zamówiłem w promocji na banggood tego convoya za 15$ na smo http://www.banggood.com/NEW-Convoy-C8-A ... 80285.html do tego ten klips http://www.banggood.com/Convoy-Flashlig ... 67467.html ładowarkę, którą polecał Kurdolf no i zamówiłem ogniwa od Woytazo. Jak już wszystko do mnie przyjdzie to mogę zrobić jakieś foty. Fajnie, że pomagacie na tym forum a nie jedziecie po nowych użytkownikach tak jak na pewnym foum elektrycznym ;)
ODPOWIEDZ