Witam,
Właśnie przed chwilą zakupiłem w Banggood dwie sztuki Nitecore Tube w promocyjnej cenie. Kod: M4Dtube
Jako że każda ze sztuk idzie pod inny adres, z ciekawości sprawdziłem jak przeliczana jest waluta. Mam kartę debetową w euro a cena nominalna jest w dolarach amerykańskich.
Pierwsza sztuka - cena w dolarach: $5,99 ; kwota pobrana z karty w euro: 5,53
Druga sztuka - cena w euro i taka sama kwota pobrana z karty w euro: 5,46
Różnica to siedem centów. Niby niewiele, ale przy sto razy wyższej kwocie byłoby to już siedem dolarów. Czasami warto sprawdzić przelicznik. Swego czasu w intl-outdoor.com robiłem zakupy w dolarach kanadyjskich, bo cena w sklepie była znacznie niższa niż cena w dolarach amerykańskich, a sam dolar kanadyjski był w Polsce tańszy od dolara amerykańskiego.
Jeśli ktoś zauważył gdzieś lepszy przelicznik niż standardowy, to proszę opisać w tym wątku.
Zakupy a przeliczanie walut
Zakupy a przeliczanie walut
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko
Tak jak napisałem, mam kartę w walucie euro, więc najlepiej tą kartą płacić w euro. Jeśli płaciłbym w złotówkach, to bank najpierw przeliczyłby mi euro na złotówki a dopiero później dokonał płatności.michal1 pisze:Dlatego na BG zazwyczaj najlepiej płacić PLN nie tracisz za przeliczenie.
Temat założyłem z ciekawości. Niektóre sklepy mają sztywny przelicznik waluty. Czasami kurs waluty gwałtownie się zmienia a nikt w sklepie nie pomyśli o zmianie przelicznika.
Podałem przykład intl-outdoor, bo różnica w cenie była ponad 10% po przeliczeniu na złotówki. Aktualnie przelicznik w tym sklepie już zmienili, więc różnicy nie ma, ale warto czasem z ciekawości sprawdzić w danym sklepie i poza kodami zyskać jeszcze "bonus" z przelicznika walut.
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko
Nieprawda.michal1 pisze:Dlatego na BG zazwyczaj najlepiej płacić PLN nie tracisz za przeliczenie.
Najlepiej w ogóle w chinach płacić bezpośrednio w dolarach.
Natomiast masz o tyle rację, ze lepiej wybrać tam płatność w złotówkach jeśli nie masz karty w USD, bo przelicznik z USD na zł na bangood będzie lepszy niż na paypal, czy karcie nie dolarowej.