Step up 5V 4A
Step up 5V 4A
Witam.
Potrzebuje wskazówki gdzie można zakupić przetwornicę step-up z Li-ion 1S na 5V minimum 4A i z zabezpieczeniem aku.
Pozdrawiam.
Potrzebuje wskazówki gdzie można zakupić przetwornicę step-up z Li-ion 1S na 5V minimum 4A i z zabezpieczeniem aku.
Pozdrawiam.
Wymyśliłem sobie że zasilę dwie płytki z PAM8403 z takiej przetwornicy aby cały czas dawały max mocy. Ale to tylko moje teoretyczne założenie nie wiem czy to ma większy sens.
Sprawność wiem że będzie kiepska chociaż producenci podają prawie zawsze ponad 90%. Akumulatorów planuję dać tak z 4-6szt po 2200mAh.
Bo to ma być głośnik na wypasie ☺
Sprawność wiem że będzie kiepska chociaż producenci podają prawie zawsze ponad 90%. Akumulatorów planuję dać tak z 4-6szt po 2200mAh.
Bo to ma być głośnik na wypasie ☺
No to jak stosujesz step-up to już zrób sobie 12V i daj jakiś normalniejszy wzmacniacz, PAM jest przeznaczony do pracy na USB lub bezpośrednio na ogniwie. Najlepiej jak byś sobie porównał czy jest sens podnoszenia napięcia o ten 1V. Po za tym nawet dwa takie (4 kanały) nie będą w stanie pociągnąć 4A. Jak na wypasie to poszukaj raczej innego wzmacniacza. Może jak dzisiaj znajdę trochę czasu to porównam czy jest jakaś różnica 4V vs 5V
Niestety taka przetwornica nie będzie tania, to już są jakieś lepsze układy, np BQ24195 który może dać do 4,5A i potrafi ładować ogniwo. Ale jak ktoś inny potrafi wskazać taką tanią przetwornicę to sam skorzystam
Niestety taka przetwornica nie będzie tania, to już są jakieś lepsze układy, np BQ24195 który może dać do 4,5A i potrafi ładować ogniwo. Ale jak ktoś inny potrafi wskazać taką tanią przetwornicę to sam skorzystam
Ale Manekinen wyższe napięcie typu 12V z 1S to już całkiem będzie niska sprawność. A robić pakiet 2-3S to zawsze problem z ładowaniem i balansowaniem.
Jeśli Masz chwilę to sprawdź proszę jak zachowuje się PAM przy 4V a jak przy 5V.
Ciekawe jak to robią znani producenci w takich głośnikach.
Słuchałem kiedyś takiego Jabra Solemate i powiem że gra to naprawdę głośno a mały jest. Ładowanie ma przez micro usb więc zasilanie chyba standardowe 1S. Wzmacniacz też musi być pokroju takiego PAM-a. Ale cena takiego głośniczka ponad 500pln.
Sam mam Logitech Pure-fi Anywhere 2 i jestem z niego niezadowolony bo jak gra z zasilania aku to jakoś tak słabo ale jak podłącze ładowarke to pokazuje dopiero pazur.
W środku jakiś wzmacniacz pracujący przy 12V i rozbudowana przetwornica. Zasilanie oczywiście 1S.
Jeśli Masz chwilę to sprawdź proszę jak zachowuje się PAM przy 4V a jak przy 5V.
Ciekawe jak to robią znani producenci w takich głośnikach.
Słuchałem kiedyś takiego Jabra Solemate i powiem że gra to naprawdę głośno a mały jest. Ładowanie ma przez micro usb więc zasilanie chyba standardowe 1S. Wzmacniacz też musi być pokroju takiego PAM-a. Ale cena takiego głośniczka ponad 500pln.
Sam mam Logitech Pure-fi Anywhere 2 i jestem z niego niezadowolony bo jak gra z zasilania aku to jakoś tak słabo ale jak podłącze ładowarke to pokazuje dopiero pazur.
W środku jakiś wzmacniacz pracujący przy 12V i rozbudowana przetwornica. Zasilanie oczywiście 1S.
Jeśli chodzi o taką samą moc na wyjściu przy step-up 12V vs step-up 5V 4A to i sprawność myślę będzie równie słaba. Ale za to masz 12V i wzmacniacz na 12V będzie potrafił z tego skorzystać, bo PAM przy swoich 5V na pewno nie. Dla tego najlepiej najpierw sprawdzić czy taka przetwornica przy PAM cokolwiek daje, bo podejrzewam że to gra nie warta świeczki.pier pisze:Ale Manekinen wyższe napięcie typu 12V z 1S to już całkiem będzie niska sprawność.
pier, jeśli chodzi o teorię to tu masz tabelę z wartościami dla różnych napięć: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... asheet.pdf
Bo alldatasheet to dziadoski serwis, korzystanie z niego to nieporozumienie. A nic nie ma bo nie pozwalają na hotlinkowanie, co jestem w stanie zrozumieć. Ale na przyszłość, ten jest o niebo lepszy http://search.datasheetcatalog.net/key/PAM8403pier pisze:Piciex w linku nic nie ma.