Jazda rekreacyjna przy 1xXM-L2
Jazda rekreacyjna przy 1xXM-L2
Jako że to mój pierwszy post chciałbym wszystkich powitać .
Od dłuższego czasu zabieram się za budowę przedniej lampy do roweru.
Analizując lampki opisane na tym forum najbardziej pasowała by mi lampka świateł krótkich z projektu Kurasa Duet rowerowy czyli 5xXP-G + 1xXM-L (długie/krótkie)
Myślałem nad diodą XM-L2 U2 lub U3, soczewka, sterownik hi-med.-low, pakiet 6x18650 2200mah samsung , body aluminiowe zrobi mi znajomy.
I teraz szereg pytań:
1. Jaka soczewka najlepiej nadaje się do rekreacyjnej jazdy po leśnych drogach? Średnia prędkość jaka mi wychodzi na Endomondo to około 25 km/h. Zastanawiam się pomiędzy 30 a 45 stopni. I czy powinienem dodać do tego kolimator?
2. Napięcie wejściowe na większości driverów jest pomiędzy 2,9v a 8,4v. Zatem jak połączyć 6 ogniw aby lepiej współgrał z lampką. Lepsze będzie 2s3p czy 1s6p?
3. Co muszę dołożyć do pakietu oprócz układu pcm żeby móc ładować go taką ładowarką dla pakietu
1s6p lub 2s3p ?
4. Skąd zakupić potrzebne elementy aby skompletować wszystko w 1 przesyłce i nie czekać do świąt? Ogniwa samsunga już mam.
Od dłuższego czasu zabieram się za budowę przedniej lampy do roweru.
Analizując lampki opisane na tym forum najbardziej pasowała by mi lampka świateł krótkich z projektu Kurasa Duet rowerowy czyli 5xXP-G + 1xXM-L (długie/krótkie)
Myślałem nad diodą XM-L2 U2 lub U3, soczewka, sterownik hi-med.-low, pakiet 6x18650 2200mah samsung , body aluminiowe zrobi mi znajomy.
I teraz szereg pytań:
1. Jaka soczewka najlepiej nadaje się do rekreacyjnej jazdy po leśnych drogach? Średnia prędkość jaka mi wychodzi na Endomondo to około 25 km/h. Zastanawiam się pomiędzy 30 a 45 stopni. I czy powinienem dodać do tego kolimator?
2. Napięcie wejściowe na większości driverów jest pomiędzy 2,9v a 8,4v. Zatem jak połączyć 6 ogniw aby lepiej współgrał z lampką. Lepsze będzie 2s3p czy 1s6p?
3. Co muszę dołożyć do pakietu oprócz układu pcm żeby móc ładować go taką ładowarką dla pakietu
1s6p lub 2s3p ?
4. Skąd zakupić potrzebne elementy aby skompletować wszystko w 1 przesyłce i nie czekać do świąt? Ogniwa samsunga już mam.
Ostatnio zmieniony wtorek 25 sie 2015, 16:07 przez Seba89, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak budujesz lampke na 1 diodzie bardziej opłaca się kupić gotową latarke. Ewentualnie ją przerobić jak masz okazję zrobienia body to zastosuj tam kilka diod. Nie muszą być to topowe modele. Z czasem wymienisz na lepsze.
Na rower polecam kolimator 60 st
Możesz zrobić po prostu ogniwa w koszyku i wyjmować do ładowania.
Ogólnie muszą być bardzo podobnej pojemności.
Zakupy możesz zrobić na fasttech, cnqualityqoods.
Na rower polecam kolimator 60 st
Możesz zrobić po prostu ogniwa w koszyku i wyjmować do ładowania.
Ogólnie muszą być bardzo podobnej pojemności.
Zakupy możesz zrobić na fasttech, cnqualityqoods.
Ostatnio zmieniony wtorek 25 sie 2015, 19:03 przez michal1, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za odpowiedzi.
Znalazłem interesujące mnie podzespoły na allegro więc będzie szybciej.
Co sądzicie o takim driverze Driver 3A
Zakres napięcia jest 2,8-4,5V czyli ogniwa mógłbym połączyć równolegle na 3,7v.
W opisie aukcji jest napisane że sterownik wymaga chłodzenia.
Domyślam się że chłodzenia wymagają źródła prądowe i mikroprocesor. Czy wystarczy że przylutuje ten zewnętrzny pierścień do obudowy?
Kolejne pytanie z jakiego materiału najlepiej zrobić pigułę? Wybrać miedź, aluminium czy mosiądz?
Znalazłem interesujące mnie podzespoły na allegro więc będzie szybciej.
Co sądzicie o takim driverze Driver 3A
Zakres napięcia jest 2,8-4,5V czyli ogniwa mógłbym połączyć równolegle na 3,7v.
W opisie aukcji jest napisane że sterownik wymaga chłodzenia.
Domyślam się że chłodzenia wymagają źródła prądowe i mikroprocesor. Czy wystarczy że przylutuje ten zewnętrzny pierścień do obudowy?
Kolejne pytanie z jakiego materiału najlepiej zrobić pigułę? Wybrać miedź, aluminium czy mosiądz?
Zrób tak jak mówimy lampkę na kilku diodach. Ja zaproponuje np. 3x XM-L na krótkie i 2x XM-L na długie.
Jak chcesz przyoszczędzić to kup takie za 8zł, później wymienisz na lepsze zyskując 30% światła
Driver dobry, kolegi z forum, chociaż kupując za granicą znajdziesz tańszy, ale o gorszej funkcjonalności.
Tak wystarczy go przylutować do obudowy.
Pigułę najlepiej zrobić z miedzi, bo najlepiej przewodzi ciepło.
Jak chcesz przyoszczędzić to kup takie za 8zł, później wymienisz na lepsze zyskując 30% światła
Driver dobry, kolegi z forum, chociaż kupując za granicą znajdziesz tańszy, ale o gorszej funkcjonalności.
Tak wystarczy go przylutować do obudowy.
Pigułę najlepiej zrobić z miedzi, bo najlepiej przewodzi ciepło.
Czyli 3xXM-l na jednym sterowniku po 1A na diodę + 2xXM-L na drugim sterowniku po 1,5A na diodę?
Jeszcze jedno pytanko: mogę driver przylutować do piguły z drugiej strony niż dioda i samą pigułę przylepić do obudowy? Jak to wygląda z wzajemnym oddziaływaniem temperatur jeśli np. diodę XM-L2 U3 1C podłączyć do tego sterownika i przymocować je po dwóch stronach piguły to czy nie będzie jeden element nagrzewał drugiego?
Jeszcze jedno pytanko: mogę driver przylutować do piguły z drugiej strony niż dioda i samą pigułę przylepić do obudowy? Jak to wygląda z wzajemnym oddziaływaniem temperatur jeśli np. diodę XM-L2 U3 1C podłączyć do tego sterownika i przymocować je po dwóch stronach piguły to czy nie będzie jeden element nagrzewał drugiego?
Tak, możesz zwiększyć prąd w diody dolutowując układy AMC. Łączysz wtedy diody równolegle.
Jak chcesz pigułę przylepić do obudowy?
Tak działa 90% latarek, więc możesz. Nie powinno być problemu.Seba89 pisze:Jeszcze jedno pytanko: mogę driver przylutować do piguły z drugiej strony niż dioda i samą pigułę przylepić do obudowy?
Jak chcesz pigułę przylepić do obudowy?
Tak zróbSeba89 pisze:Myślałem o nagwintowaniu piguły oraz obudowy i skręceniu tego na kleju termoprzewodzącym.
Tak, chyba, że masz AMC 350mASeba89 pisze:Czyli każdy dolutowany układ AMC daje dodatkowe 380mA?
Myślę, że możesz opłacalnie ciągnąć 4,2A-4,5A.Seba89 pisze:Jaka jest bezpieczna granica mocy dla takiego sterownika?
Tak mi się wydaje, ale głowy sobie nie dam uciąćSeba89 pisze:I ostatnie pytanko zworkę wykonuje się łącząc jedną z 4 par styków obok sprężynki?