Jazda rekreacyjna przy 1xXM-L2

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Seba89

Jazda rekreacyjna przy 1xXM-L2

Post autor: Seba89 »

Jako że to mój pierwszy post chciałbym wszystkich powitać .
Od dłuższego czasu zabieram się za budowę przedniej lampy do roweru.
Analizując lampki opisane na tym forum najbardziej pasowała by mi lampka świateł krótkich z projektu Kurasa Duet rowerowy czyli 5xXP-G + 1xXM-L (długie/krótkie)
Myślałem nad diodą XM-L2 U2 lub U3, soczewka, sterownik hi-med.-low, pakiet 6x18650 2200mah samsung , body aluminiowe zrobi mi znajomy.
I teraz szereg pytań:
1. Jaka soczewka najlepiej nadaje się do rekreacyjnej jazdy po leśnych drogach? Średnia prędkość jaka mi wychodzi na Endomondo to około 25 km/h. Zastanawiam się pomiędzy 30 a 45 stopni. I czy powinienem dodać do tego kolimator?
2. Napięcie wejściowe na większości driverów jest pomiędzy 2,9v a 8,4v. Zatem jak połączyć 6 ogniw aby lepiej współgrał z lampką. Lepsze będzie 2s3p czy 1s6p?
3. Co muszę dołożyć do pakietu oprócz układu pcm żeby móc ładować go taką ładowarką dla pakietu
1s6p lub 2s3p ?
4. Skąd zakupić potrzebne elementy aby skompletować wszystko w 1 przesyłce i nie czekać do świąt? Ogniwa samsunga już mam.
Ostatnio zmieniony wtorek 25 sie 2015, 16:07 przez Seba89, łącznie zmieniany 1 raz.
michal1

Post autor: michal1 »

Jak budujesz lampke na 1 diodzie bardziej opłaca się kupić gotową latarke. Ewentualnie ją przerobić jak masz okazję zrobienia body to zastosuj tam kilka diod. Nie muszą być to topowe modele. Z czasem wymienisz na lepsze. ;)
Na rower polecam kolimator 60 st
Możesz zrobić po prostu ogniwa w koszyku i wyjmować do ładowania.
Ogólnie muszą być bardzo podobnej pojemności.
Zakupy możesz zrobić na fasttech, cnqualityqoods.
Ostatnio zmieniony wtorek 25 sie 2015, 19:03 przez michal1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Dokładnie, jak już bawisz się w samodzielne konstruowanie to lepiej dać więcej diod ale mniej wysilonych. Np 3 x XM-L2 (XP-L) po 1A w każdą. Do to wyższą sprawność, a i z czasem podniesienie mocy nie będzie problemem.
Seba89

Dzięki za odpowiedzi.
Znalazłem interesujące mnie podzespoły na allegro więc będzie szybciej.
Co sądzicie o takim driverze Driver 3A
Zakres napięcia jest 2,8-4,5V czyli ogniwa mógłbym połączyć równolegle na 3,7v.
W opisie aukcji jest napisane że sterownik wymaga chłodzenia.
Domyślam się że chłodzenia wymagają źródła prądowe i mikroprocesor. Czy wystarczy że przylutuje ten zewnętrzny pierścień do obudowy?
Kolejne pytanie z jakiego materiału najlepiej zrobić pigułę? Wybrać miedź, aluminium czy mosiądz?
michal1

Zrób tak jak mówimy lampkę na kilku diodach. Ja zaproponuje np. 3x XM-L na krótkie i 2x XM-L na długie.
Jak chcesz przyoszczędzić to kup takie za 8zł, później wymienisz na lepsze zyskując 30% światła
Driver dobry, kolegi z forum, chociaż kupując za granicą znajdziesz tańszy, ale o gorszej funkcjonalności.
Tak wystarczy go przylutować do obudowy.
Pigułę najlepiej zrobić z miedzi, bo najlepiej przewodzi ciepło.
Seba89

Czyli 3xXM-l na jednym sterowniku po 1A na diodę + 2xXM-L na drugim sterowniku po 1,5A na diodę?
Jeszcze jedno pytanko: mogę driver przylutować do piguły z drugiej strony niż dioda i samą pigułę przylepić do obudowy? Jak to wygląda z wzajemnym oddziaływaniem temperatur jeśli np. diodę XM-L2 U3 1C podłączyć do tego sterownika i przymocować je po dwóch stronach piguły to czy nie będzie jeden element nagrzewał drugiego?
michal1

Tak, możesz zwiększyć prąd w diody dolutowując układy AMC. Łączysz wtedy diody równolegle.
Seba89 pisze:Jeszcze jedno pytanko: mogę driver przylutować do piguły z drugiej strony niż dioda i samą pigułę przylepić do obudowy?
Tak działa 90% latarek, więc możesz. Nie powinno być problemu.
Jak chcesz pigułę przylepić do obudowy?
Seba89

Myślałem o nagwintowaniu piguły oraz obudowy i skręceniu tego na kleju termoprzewodzącym.
Czyli każdy dolutowany układ AMC daje dodatkowe 380mA?
Jaka jest bezpieczna granica mocy dla takiego sterownika?
I ostatnie pytanko zworkę wykonuje się łącząc jedną z 4 par styków obok sprężynki?
michal1

Seba89 pisze:Myślałem o nagwintowaniu piguły oraz obudowy i skręceniu tego na kleju termoprzewodzącym.
Tak zrób :)
Seba89 pisze:Czyli każdy dolutowany układ AMC daje dodatkowe 380mA?
Tak, chyba, że masz AMC 350mA
Seba89 pisze:Jaka jest bezpieczna granica mocy dla takiego sterownika?
Myślę, że możesz opłacalnie ciągnąć 4,2A-4,5A.
Seba89 pisze:I ostatnie pytanko zworkę wykonuje się łącząc jedną z 4 par styków obok sprężynki?
Tak mi się wydaje, ale głowy sobie nie dam uciąć
ODPOWIEDZ