PORZĄDNA latarka rowerowa (przód + tył)

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Andy19

PORZĄDNA latarka rowerowa (przód + tył)

Post autor: Andy19 »

Na wstępie chciałbym się z wszystkimi przywitać bo to mój pierwszy post na tym forum. Forum swiatelka.pl polecił mi mój znajomy, który stwierdził, że porządne latarki znajdę tylko tutaj :D

Jeżeli chodzi o moje doświadczenie to od razu powiem, że wcześniej nie zagłębiałem się w tematy latarek i dlatego właśnie założyłem ten temat. Ostatnio przeczytałem trochę na forum więc coś tam wiem chociaż to ciągle za mało. :roll:

Czego szukam: Porządnej latarki głównie na przód, jeżeli możecie polecić jakąś tylną do 50zł to także chętnie wymienię.

Jaki jest cel: Do jazdy na rowerze po mieście oraz do użytku codziennego. Jeżeli chodzi o typ latarki to zastanawiam się właśnie czy kupić latarkę z większym zasięgiem czy z szerokim polem świecenia. Więc liczę tutaj na wasze rady

Budżet: nieograniczony, chociaż nie chce też przesadzać

Dodatkowo proszę o pomoc w wyborze jak najlepszych akumulatorów oraz ładowarki ponieważ kilka m-cy temu mój brat zakupił mi taki badziewny zestaw: http://allegro.pl/show_item.php?item=4908469516 i bardzo się zawiodłem.
- Latarka UltraFire zoom XM-L2 1200lm
- 2x akumulator UltraFire o pojemności niby "4000mAh" (dobry żart :mrgreen: )
- jakaś szrotowa jednokanałowa ładowarka, która popsuła akumulatory
- Tylna lampka 5 diod + dwa lasery

Jeżeli chodzi o powyższy zestaw to podoba mi się jak świeci ta latarka ale tylko przy pierwsze 20 minut, potem traci na mocy. Tylna lampka właśnie nie jest zła ale chciałbym mieć jakąś lepszą. Czytałem, że polecają taką http://allegro.pl/lampa-rowerowa-tylna- ... 76291.html. Akumulatory 18650 Ultrafire chyba się popsuły (po zaledwie 10-15h używania) bo gdy wkładam do ładowarki to nie ładują się a dioda ciągle jest czerwona. Dlatego chcę też nową porządną ładowarke i aku.

Na koniec dodam, że zastanawiałem się nad latarką typu Convoy jednak jest kilka rodzajów a nie wiem która będzie najlepsza (S2, S3, C8 itp) Chciałbym zakupić porządną modowaną latarkę z forumowego sklepiku. Wiem, że jest tutaj grupa osób które sprzedają takie. :)
Zastanawiałem się także nad taką ładowarką: ŁADOWARKA NITECORE D4 albo taka Będzie dobra czy macie coś lepszego? A takie akumulatory: Soshine H4 18650 RCR123 Akumulator Li-ion 18650 PANASONIC 3400mAh ?

Czekam na posty :razz:

EDIT:
Zdecydowałem, że na tył zakupię WALLe MACTRONIC BPM-2SL :)
Teraz pora na przód

EDIT2:
Ładowarka wybrana: NITECORE I2
Ogniwa wybrane: OGNIWO LG AKUMULATOR 18650 3200m
Ostatnio zmieniony piątek 07 sie 2015, 10:10 przez Andy19, łącznie zmieniany 4 razy.
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Latarkę główną + akumulatory + ładowarkę kupisz w forumowym sklepiku. Sprzedawca też doradzi najlepszą optykę. Będę niesprawiedliwy i polecę Dariusz70.
Na tył natomiast aż za mocna jest ta:
http://www.hurt.com.pl/tylna-diodowa-la ... p6761.html
Awatar użytkownika
zsolpyw

Post autor: zsolpyw »

Andy19, jak skompletujesz zestaw,pochwal sie. Fotki chetnie widziane.

Polecony Darek napewno cos porzadnego Ci zaoferuje :D

Najlepiej wez 2 swiatla, jedno krotkie maksymalenie szerokie i daleki power do przodu :D
Chiński super zoooom: MTE M2-5 2,45A xp-g2 3c
Czołówa: Petzl Tikka
Długopis: Olight O'pen

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=186875#186875
michal1

Post autor: michal1 »

Ja też na przód polecę convoya s2+ lub EDC X1 z odpowiednią optyką.
Ładowarka to PB z Banggood za 10zl albo jak chcesz lepiej to Nitecore I2. Ogniwa LG za 20zl na początek powinno wystarczyć najwyżej później dokupisz jeszcze jedną latarkę.
Pozdrawiam
Andy19

Obecnie zastanawiam się nad Convoy S2/S2+/S3/M1/M2/C8 oczywiście modowane z forum

A tu lista moich pytań:
1 Czym te latarki się właściwie różnią? Wiem niektóre zasięgiem ale jest ich bardzo dużo
2 Czy warto wybrać kolimator do np C8, która ma podobno największy zasięg ? Czy wtedy nie wyjdzie mi latarka ala S2 ?
3 Jeżeli chodzi o ładowarke to chciałbym jakąś dobrą typu NiteCore. Czym się różni NiteCore D2 od I2 ?
4 Które ogniwa są lepsze z zabezpieczeniem czy bez? Jaka jest różnica?
5 Chciałbym aby aku trzymały jak najdłużej a więc najlepsze będą 3400mAh ? Na jak długo wystarczą takie ogniwa? Chodzi mi o to kiedy nie będą już nadawały sie do użytku
6 Jakie ogniwa są najlepsze - najdłuższa żywotność itd?
7 Który pad termalny jest lepszy Noctigon czy SinkPAD?
8 W jaki sposób ładować ogniwa tzn czy kiedy aku wyczerpie się do 0% czy może ładować od nowa gdy będzie miał już ok. 20% ?
9 Czy jest jakaś możliwość abym w Convoyu sam ręcznie założył jakąś część na latarkę która spowoduje utratę zasięgu a zwiekszenie szerokości świecenia ? Coś jak taki teleskop w latarce Ultrafire zoom XM-L2
Czyli gdybym wybrał C8 od dużym zasięgu to mógłbym zwiększyć pole świecenia poprzez założenie jakiejś części na przód latarki
10 Czy taki akumulator http://allegro.pl/akumulator-li-ion-186 ... 07711.html będzie pasował do Convoyów czy muszę wybierać markowe bez zabezpiecznia ?

Wybaczcie, że aż tyle ale chcę trochę rozbudować mózg :mrgreen:
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

1) Najdalej świecą w kolejności C8, M2, M1, S2, S3/S2+ ale C8 wg mnie jest za duża na rower i jako jedyna na kierownicy się nie nadaje
2) Do C8 nie daje się kolimatora
3) I nie ma wyświetlacza, D poza wyświetlaczem ma jeszcze możliwość ustawienia prądu ładowania
4) Ogólnie bez, bo sterowniki mają odpowiednie zabezpieczenie i są dużo tańsze
5) Wysokoprądowe 2,9-3,2Ah wystarczą na 1-1,5h w trybie max (zależnie od sterownika)
6) Samsung, Panasonic, LG, Sanyo byle prąd rozładowania >5A (z zapasem)
7) Bez różnicy, bo wąskim gardłem jest spoiwo lutownicze
8) Najlepiej, jak ogniwo nie będzie rozładowane do "zera" ani nałdowane do pełna ;)
9) Są dyfuzory ale na rowerze kompletnie bezużyteczne
10) Po co tak drogie ;) Lepsze mimo mniejszej pojemności będą http://allegro.pl/ogniwo-lg-akumulator- ... 72067.html
michal1

1. Zasięgiem im większa tym większy zasięg
2. Do c8 nie założysz kolimatora
3. D2 ma wyświetlacz i kilka innych funkcji. I2 spokojnie wystarczy
4. Podane latarki mają zabezpieczenia więc w ogniwach już ich nie potrzebujesz
5. W zależności od sterownika
6. Na Twoim miejscu wybrałbym LG za 20zl
7. Są porównywalne
8. Można doladowuwać
9. Dyfuzor ale na rower się nie nadaje. Convoy s2 w zupełności wystarczy
10. IMO nie ma potrzeby przepłacać.
Pozdrawiam
Elsor szybszy :mur:
Awatar użytkownika
zsolpyw

Kolego, skoro nie masz wąskiego gardła finansowego to proponuję uzupełniający się zestaw świetlny:
1. Światła krótkie S2+ z 3 diodami, optyka Carclo 10511 (mam i dlatego polecam :D)
2. Światła długie - C8 zmodowana bardziej na szerokość wiązki niż zasięg. (lepiej widziec szerzej niż świecić na 300 metrów).
Ewentualnie jak coś mniejszego,to już koledzy lepiej doradzą.

Nie wiem czy jest jedna latarka, która da efekt jak wyżej :roll:

Andy19

Ładowarka wybrana: NITECORE I2

Ogniwa wybrane: OGNIWO LG AKUMULATOR 18650 3200m

Mam pytanie: Na jak długo one mi wystarczą? Po jakim czasie sie zużyją ? Za 2 lata będą jeszcze miały pojemność 3200mah?

Co do latarek to wezmę chyba S2/S2+ i dodatkową jakąś na reflektorze która będzie służyć jako długie (C8 ?) Najlepiej jakby ktoś zaproponował taki zestaw i podał ile to będzie kosztować

To tak wstępnie, jeżeli nie zdecyduje sie na zestaw to wezme S2/S2+ :)
Ostatnio zmieniony piątek 07 sie 2015, 15:46 przez Andy19, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
septius

Post autor: septius »

Poślij PW do wybranego sprzedawcy w sklepiku - dobierze, doradzi i wyceni.
Pozdrawiam
Jacek
Andy19

zsolpyw pisze:Kolego, skoro nie masz wąskiego gardła finansowego to proponuję uzupełniający się zestaw świetlny:
1. Światła krótkie S2+ z 3 diodami, optyka Carclo 10511 (mam i dlatego polecam :D)
2. Światła długie - C8 zmodowana bardziej na szerokość wiązki niż zasięg. (lepiej widziec szerzej niż świecić na 300 metrów).
Ewentualnie jak coś mniejszego,to już koledzy lepiej doradzą.

Nie wiem czy jest jedna latarka, która da efekt jak wyżej :roll:
Gdzie można nabyć S2 z 3 diodami? Rozumiem że będzie wtedy świeciła o wiele lepiej od zwykłej modowanej S2 ?
michal1

Ogniwa kilkaset cykli spokojnie zrobią, później kupisz nowe, nie jest to bardzo duży wydatek :)
Takie latarki sprzedaje Dariusz 70, świecą trochę mocniej (zobacz zdjęcia w sklepiku)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Andy19 pisze:Ogniwa wybrane: OGNIWO LG AKUMULATOR 18650 3200m

Mam pytanie: Na jak długo one mi wystarczą? Po jakim czasie sie zużyją ? Za 2 lata będą jeszcze miały pojemność 3200mah?
Z 3 lata minimum będzie pojemność >3Ah ale wszystko zależy od częstotliwości ładowania, od poziomu energii podczas dłuższego przechowywania oraz od tego, jak dokładnie ładowarka je naładuje.
Powtórzę jeszcze raz S2+ z kolimatorem owalnym + S2 z refem SMO na zasięg.
Cena za obie u mnie, ze sterownikiem programowalnym i 2ma uchwytami 250zł z wysyłką w cenie.
Awatar użytkownika
zsolpyw

Andy19, jak wyzej. 3 diody z odpowiednio szeroka optyka daja rownomierny jakby wachlarz swiatla. na swiatla krotlie idealnie.
Na dlugie sugerowalbym nie gladki,ale OP. Lepiej sie jedzie z rozproszonym swiatlem niz rowno odcietym. Nie ma sensu walczyc o zasieg.

ODPOWIEDZ