Cześć,
mam problem z latarką (Solarforce L2i, moduł D26 z emiterem XPG R5 i driver trzytrybowy -niski średni i wysoki - od Toniego z Torch.pl).
Zaczęła bardzo słabo świecić na wszystkich trybach. Mam 2 aku i na obu to samo, więc raczej nie wina źródła prądu.
Może podpowiecie co z tym fantem zrobić?
Ciężko powiedzieć. Nie tylko ja używam latarki. Włączyłem i już tak było.
Mogę zrobić fotki, jak tylko mi ktoś powie jak wyjąć, bez uszkodzeń, moduł i resztę z obudowy
Odkręcasz koronke od góry i wysuwasz do siebie cały moduł.
Najpierw zrób zdjęcia samej diody.
Przyczyną może być brak chłodzenia, Moduł D26 lata luźno w L2... trzeba na niego zamontować blaszki miedziane które skasują luzy.
Jeśli chłodzenie jest ok to ktoś mógł po prostu włączyć latarke i zostawić w trybie max.
L2.. ma dość małą obudowe, przy dobrych ogniwach w bezruchu dioda mogła się przegrzać.
W takim wypadku proponuje montaż drivera z zabezpieczeniem termicznym, przy okazji wymianę diody na coś nowszego.
Oczywiście masz rację. Jest to Ultrafire C8.
Przepraszam, kupowałem ją w 2011 roku i bazowałem na rozmowie z jednym moderem latarek. Widocznie coś namieszałem i kupiłem nie tę o której rozmawialiśmy.
Jeśli umiesz posługiwać się lutownicą to wylutuj diode i podepnij na krótko pod rozładowane ogniwo do około 3.5 V.
Jeśli zaświeci dość mocno to dioda jest dobra.
Rozumiem, że mam odlutować driver i do wystających przewodów podpiąć zasilanie ok 3,5 V? Mam w pracy laboratorium z zasilaczem laboratoryjnym i kilka lutownic. Ktoś mi pomoże w razie czego
Od diody odlutuj przewody i tam gdzie były przylutowane przyłóż napięcie.
Jak masz zasilacz labolatoryjny to możesz sobie ustawić 3V i jechać do góry tak żeby prąd nie przekroczył 3A.
Ale te przewody przy diodzie zalane są jakimś klejem, czy czymś. Nie chcę tego rozwalać. Czy mogę najpierw przyłożyć to napięcie do przewodów, a jak nie zaświeci to dopiero rozbierać dalej?
Ok. Dioda działa, bo podczas rozkręcania nagle zaświeciła pełną mocą, ale podczas ponownego skręcania gasła i zaczęła mrugać.
Ewidentnie gdzieś nie ma kontaktu. Posmarowałem gwinty pastą miedzianą, ale niewiele to dało. Podpowiecie gdzie szukać? Rozbierać cały driver?