Zebralight - za i przeciw

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Wow Midi !! Nie przestajesz mnie zadziwiac swoimi projektami..!! Jako ze jestem fanem zebry lampka wyszla swietnie :-) Teraz czekamy z niecierpliwoscia na zdjecia co potrafi ta lampeczka.
kwieto pisze:Bandit, jakiego trybu światła głównie używasz?
I gdzie jej używasz?
Czy kąt 80 st jest wystarczający do Twoich zastosowań?
"wymieniasz baterie rzadko", tzn. mniej więcej co ile czasu?

Najczesciej uzywam trybu midi ale do bezpiecznego poruszania sie by nie wpasc na przedmioty w ciemnym pomieszczeniu, pokoju czy klatce schodowej w zupelnosci wystarcza najnizszy tryb low. Trybu high najczesciej uzywam w garazu lub piwnicy a nawet bylem zmuszony isc pewnej nocy po imprezie przez kawalek lasu a mialem tylko zebre przy sobie i tez bardzo dobrze sie spisala, dotarlem caly i zdrowy ;p Wiadomo ze do lasu potrzebne byloby cos mocniejszego i o wiekszym zasiegu ale awaryjnie tez sie nada ;-) A jesli chodzi o jakies wypady pod namiot czy oswietlenie typu "swieczka" np pokoju jest boska :) Mozna sobie powiesic w namiocie i nawet w najslabszym trybie jest nad zwyczaj jasno. Do czytania idealnie nadaje sie tryb midi bo w najwyzszym trybie za bardzo odbija sie swiatlo od jasnych stron tekstu.
Kat 80 stopni jest dla mnie optymalny, oswietla wszystko to co powinno a idac w kilka nawet osob sciezka przez las czy ciemny odcinek drogi kazdy korzysta na tej szerokosci swiatla :) Oczywiscie nie jest to lampka dalekiego zasiegu i tu trzeba sobie to jasno powiedziec bo nie do tego zostala stworzona ale i tak jest wystarczjaca gdy sie ja wykorzystuje z jej przeznaczeniem :-)
Baterie naprawde wymienilem dopiero drugi raz przy czym 1 to byla zwykla crka energizer i tak naprawde jeszcze jest dobra ale zakupilem li-iony trustfire i takie teraz siedza i jeszcze ich nie ladowalem a mam juz ja od 3 miesiecy wiec naprawde to niezly wynik. Osobiscie myslalem ze czesto bede zmuszony ladowac baterie itd ale nic mylnego, jestem bardzo zadowolony z tego malenstwa. Wybor padl na h30 nie klamiac rowniez z racji na jej wyglad.. Nie dosc ze jest najmniejsza z zeberek to jeszcze wyglada najciekawiej ale to juz kwestia gustu :-)

bandit pisze:Podsumowujac nie ma co sie bac crek ani li-ionow :) Teraz nie zakupie juz nic zasilanego "zwyklymi" bateriami bo przekonalem sie jaki potencjal daja ogniwa li-ion

No właśnie tu ciekawostka: Czytałem opinie o H501 i ktoś się zwierzał, że testował na akumulatorach AA oraz 14500 i wyszło, że na Li-ionach świeci zauważalnie ciemniej
Zarazem wg deklaracji producenta H501 świeci jaśniej niż H30.
Widzialem kiedys fajny test obu zeberek tzn h50 i h30 i na crke wypadla bynajmniej dla mnie znacznie lepiej i zdecydowanie jasniej swiecila.
kwieto

Post autor: kwieto »

midi pisze:Długość 11cm, gruba na 24mm, z innym driverem mogłem zejść na 10cm, ten zastosowany ma sporą cewkę więc latarka zrobiła się troszkę dłuższa. Na siłę mógł bym jeszcze około 5mm ją skrócić, jednak nie ma chyba potrzeby.
Spora, trochę większa od H60 i sporo większa od H50/H501.
Ale wygląda ciekawie, zastosowałeś soczewkę chroniącą diodę, czy to co widać na zewnątrz to jest emiter LED?
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

kwieto czy sporo? weź pod uwagę ze to dedykowane zasianie 18650 i zwykły włącznik nie microswitch :D 7cm prawie ma akus ma długości wiec zostaje 4 na wyłącznik i głowice. :) To soczewka ochronna nie emiter wystaje oczywiście.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
kwieto

pawelsz pisze:Kwieto, wiesz w tym co mówisz jest trochę racji, ale co wolisz tryb high który będzie może trybem mid, czy jednak tryb high który nie zadziała, ale za to zadziała tryb mid w którym wiesz ile światła masz ?
To mocno zależy od tego jak świeci każdy z trybów.
Np. porównując Zebrę z takim Myo XP należałoby uznać że "low" dla Myo to mniej więcej to samo co "mid" dla Zebry.
W tym momencie wolę jednak ów "Hi świecący jak Mid" :"P

Ja sobie kombinuję tak (jak nie mam racji, to mnie poprawcie):
Większość latarek które używam i tak oferuje aż za dużo w stosunku do moich potrzeb. Wątpię np. żeby kiedykolwiek realnie przydał mi się zasięg rzędu stu kilkudziesięciu metrów, bardziej chodzi o to, że nawet przy stosunkowo wyczerpanych bateriach nadal pozostanie te 30-40m w trybie maksymalnym - i to właściwie wystarcza.
Tak naprawdę wiedza "ile mam światła" (w sensie jasności) jest mi niepotrzebna, bo nie o to chodzi, aby mieć X lumenów, lecz o to, by po zmianie trybu latarka zaczęła świecić Y razy jaśniej niż wcześniej - a ta relacja w lampce niestabilizowanej się spejalnie nie zmieni.
Innymi słowy - mniej jest ważne, że latarka w określonym trybie ma zasięg x metrów, niż to, że w trybie najwyższym świeci y razy dalej niż w najniższym.

Inaczej zaś w lampce ze stabilizacją, gdzie wraz ze wzrostem zużycia sukcesywnie są "odcinane" wyższe tryby świecenia.
No i przetwornica DC/DC ma jakieś straty po drodze w związku z czym czas pracy takiej latarki musi być siłą rzeczy krótszy...

pawelsz pisze:Ja wolę mieć przy sobie zapasowego akusa, albo i tez sterownik , który zadziała w trybie low baaardzo długi czas, co kto woli
To też zależy od potrzeb. Nie wyobrażam sobie np. wymiany sterownika na inny w deszczu i w momencie gdy jedyną ochroną jest kurtka z kapturem.
Tudzież przekładania takich elementów na biwaku, gdzie może to upaść np. w (wilgotną) trawę.
Co innego, gdyby miała to być latarka służąca "w obejściu", albo taka, którą przygotowuję przed wyjściem w teren (tyle że wtedy sprawdzi się głównie przy krótszych wypadach)

Dla mnie Zebra raczej nie jest latarką, która ma spełnić określone kryteria, a raczej "zabawką" mającą doświetlić np. stolik przy biwakowej grze w karty :"P
I tutaj przypuszczam, że stabilizowane światło sprawdzi się wyśmienicie.

pawelsz pisze:ja trybu high używam naprawdę rzadjok- przeważnie starcza mi low, czasem mid, w czołówkach petzla do łażenia też low starcza do poruszania się :)
Low w Petzlu jest dosyć wysoki, przynajmniej patrząc na domyślne ustawienia takiego RXP (25 lumenów) - czyli więcej niż to co np. Zebra ustawia jako Mid (między 15 a 20 lumenów)
pawelsz pisze:a zmiana zasilania nie kosztuje wiele- ot trzeba po prostu pamiętać, albo ... wpaść raz czy dwa na minę z ciemnością dookoła i człowiek szybko się uczy dbałości o zasilanie
To też zależy od warunków. Sama zmiana zasilania to nie problem, póki nie musisz tego robić np. w połowie wycofu skąpany w rzęsistym deszczu.
Problem ze stabilizowanym oświetleniem jest taki, że daje ono stałe światło przez jakiś czas po czym skokowo przechodzi do niższego poziomu. Światło pozbawione stabilizacji owszem, wcześniej zacznie ciemnieć, jednak po X czasu może się okazać iż stabilizowane przełączyło się już na Mid, podczas gdy niestabilizowane świeci nadal jaśniej niż mid - choć nie tak jasno jak na początku.

Trzeba by zrobić rzetelne testy, ja się nie opowiadam po żadnej ze stron, poza stwierdzeniem że "nie zawsze stabilizacja musi się sprawdzać" oraz "na chłopski rozum niestabilizowane światło powinno być użyteczne przez dłuższy czas niż stabilizowane".

A może ktoś takie porównania robił?

[ Dodano: Wto Kwi 14, 2009 11:27 am ]
lennin pisze:kwieto czy sporo?
Wiem, wiem... Nie twierdzę że latarka jest duża sama w sobie, weź jednak pod uwagę, że taka H50 jest prawie o połowę krótsza i dodatkowo cieńsza:"P
H60 również jest krótsza o te 2cm.

Tak się trochę zresztą "łamię" nad H60-ką, H30 odpada ze względu na zbyt krótki czas pracy.

Zakładając pracę w trybie Mid lub Low, dwie baterie powinny wystarczyć na dłuższy wyjazd. Gorzej z trybem "Hi" - no ale wtedy paluszków w H50/501 też trochę "pójdzie".

Z trzeciej strony, trybu "Hi" używałbym pewnie do oświetlenia większych pomieszczeń, czyli generalnie tam, gdzie nie ma problemu z doładowaniem baterii - np. z gniazdka samochodu.

Co radzicie?

BTW, ile kosztowałyby mnie minimalnie baterie 18650 (powiedzmy 2 sztuki) plus ładowarka do tego (taka, która zadziała też z gniazdka zapalniczki w samochodzie) ?
Awatar użytkownika
lennin

w 25$ spokojnie sie zmieścisz w tym ładowarka plus 2 (może 4) aku 18650 ;) Sporo? Chyba nie a komfort pracy (czas) inny niż przy AA.

Co do wielkości pamiętaj że midi to nie fabryka z obrabiarkami CNC tylko hand made głownie ;)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
kwieto

lennin pisze:w 25$ spokojnie sie zmieścisz w tym ładowarka plus 2 (może 4) aku 18650 ;) Sporo? Chyba nie a komfort pracy (czas) inny niż przy AA.
Biorąc pod uwagę, że porządna ładowarka AA kosztuje więcej, to raczej OK.
Da się to kupić w rozsądnej cenie gdzieś w Polsce?
Coby zdążyć pobawić się nową zabawką w trakcie długiego weekendu?
lennin pisze:Co do wielkości pamiętaj że midi to nie fabryka z obrabiarkami CNC tylko hand made głownie ;)
Zgadza się, tylko z drugiej strony, dla mnie Zebra jest fajna głównie przez to, że jest maleńka. Jak zaczniemy dodawać tu centymetr, tam centymetr, straci jakąś część swojej fajności.
Jak dla mnie już H60 jest "duża", choć z drugiej strony lepiej się ją trzyma w ręku niż H50 (częściowo być może przez węższe światło)
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

kwieto pisze:
lennin pisze:w 25$ spokojnie sie zmieścisz w tym ładowarka plus 2 (może 4) aku 18650 ;) Sporo? Chyba nie a komfort pracy (czas) inny niż przy AA.
IMVHO troche srednie to porownanie. Porzadna ladowarka li-ion kosztuje 200-500 i wiecej zlotych, a kolega przestawil najtansza mozliwa opcje chinskiej ladowarki. Obecnie zupelnie sensowna 4kanalowa godzinna ladowarke AA mozna kupic za 35zlotych, w Polsce, z podatkami, w detalu. Sztuka Eneloopa czy innego porzadnego akumulatorka AA to 6-9zlotych.

Nie umiejszajac oczywiscie zalet ogniw 18650, z ktorych na codzienn wiekszosc z nas korzysta.
kwieto

bandit pisze:Najczesciej uzywam trybu midi ale do bezpiecznego poruszania sie by nie wpasc na przedmioty w ciemnym pomieszczeniu, pokoju czy klatce schodowej w zupelnosci wystarcza najnizszy tryb low.
Tu mam podobne wrażenia, choć przypuszczam że na zewnątrz będzie to wymagało jednak nieco większej mochy.

bandit pisze:Wiadomo ze do lasu potrzebne byloby cos mocniejszego i o wiekszym zasiegu ale awaryjnie tez sie nada ;-)
W moim przypadku głównym zastosowaniem jest pole biwakowe plus ewentualnie wnętrza, zastosowania "terenowego" sensu stricte tak naprawdę nawet nie przewiduję :"P
bandit pisze:A jesli chodzi o jakies wypady pod namiot czy oswietlenie typu "swieczka" np pokoju jest boska :) Mozna sobie powiesic w namiocie i nawet w najslabszym trybie jest nad zwyczaj jasno. (...) Kat 80 stopni jest dla mnie optymalny, oswietla wszystko to co powinno
A w zastosowaniach typu "świeczka" nie miewasz czasem poczucia, że przydałoby się jednak "szerzej"? Jeśli tak, to w jakich sytuacjach?
bandit pisze: Baterie naprawde wymienilem dopiero drugi raz przy czym 1 to byla zwykla crka energizer i tak naprawde jeszcze jest dobra ale zakupilem li-iony trustfire i takie teraz siedza i jeszcze ich nie ladowalem a mam juz ja od 3 miesiecy
Jak często jej używałeś w tym czasie?

bandit pisze: Wybor padl na h30 nie klamiac rowniez z racji na jej wyglad.. Nie dosc ze jest najmniejsza z zeberek to jeszcze wyglada najciekawiej ale to juz kwestia gustu :-)
No jest zgrabna, jednak w stosunku do H50/501 niewiele daje użytkowo (podobne czasy świecenia, podobna jasność).
H60 daje istotnie dłuższe czasy pracy (2-2,5x w zależności od trybu) więc jeśli już, to będę się pchał w ten "segment".

bandit pisze: Widzialem kiedys fajny test obu zeberek tzn h50 i h30 i na crke wypadla bynajmniej dla mnie znacznie lepiej i zdecydowanie jasniej swiecila.
"Bynajmniej", czyli lepiej czy nie lepiej? :"P
H50 ma szerszy strumień światła, więc nic dziwnego, że wygląda na ciemniejszą. Wg producenta ma też gorszą jasność od H30...
Z kolei 501-ka powinna być jaśniejsza.
Awatar użytkownika
lennin

Osobiście używam taniej chińskiej ładowarki i ma sie dobrze od roku. Aku też wszelakie od wyciagnaych z baterii laptopowych po AW. Porównaj ile masz energii w zestawie 2szt 18650 za 8$-10$ i 4AA. Nie chce mi sie liczyć ale chyba wygra 18650? :roll: Do tego aspekt latarkowy to przetwornice etc których sprawność w trybie step-up nie oszukujmy sie nie jest juz tak słodko. Duzo by pisać tylko po co? Kruku jakie preferujesz zasilanie w latarkach? Odpowiedz znamy wiec nie demonizuj tego typu zasilania jako nie godnego uwagi. Mam ,używam nie widzę lepszej (tańszej, wydajniejszej) alternatywy.
Obrazek Obrazek
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

lennin pisze:Osobiście używam taniej chińskiej ładowarki i ma sie dobrze od roku. Aku też wszelakie od wyciagnaych z baterii laptopowych po AW. Porównaj ile masz energii w zestawie 2szt 18650 za 8$-10$ i 4AA. Nie chce mi sie liczyć ale chyba wygra 18650? :roll: Do tego aspekt latarkowy to przetwornice etc których sprawność w trybie step-up nie oszukujmy sie nie jest juz tak słodko. Duzo by pisać tylko po co? Kruku jakie preferujesz zasilanie w latarkach? Odpowiedz znamy wiec nie demonizuj tego typu zasilania jako nie godnego uwagi. Mam ,używam nie widzę lepszej (tańszej, wydajniejszej) alternatywy.
Lennin alez ja nic do Ciebie nie mam. Pilem tylko do tego dosc smiesznego porownania, ze za 25$ sie porzadnej ladowarki do AA nie kupi. Moim skromnym to sie jednak kupi lepsza niz do li-ion. Co nie oznacza, ze nie nie mozna czegos dzialajacego od chinczykow do li-ion zorganizowac.

Nie demonizuje 18650, bo to swietny rodzaj zasilania, ale jak kazdy ma tez swoje wady i wszystko zalezy od konkretnego zastowania. Zeberke mam akurat H60, wiec ta dyskusja troche niepotrzebna :wink:

A co do driverkow to akurat konstrukcje step-up sa bardziej wydajne od buck-boosta:)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Tia... chyba namówiliście mnie na H60 ;)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Oto fotki jak świeci :wink: .
Odległość od ściany 1m
Obrazek
Odległość od ściany 2m, troszkę przyciemniłem by lepiej widać było rozkład światła.
Obrazek
A tak w terenie, ustawienia manualne, takie jak zawsze podczas testowania moich latarek.
Obrazek
Obrazek
Nie dodałem że moja zebra lubi nurkować, pochwali się tym przy okazji, na marginesie powstaje już druga, troszkę mnie kusi by pokombinować z opcją zoom, jak tak sobie myślę jest to wykonalne :cool: .
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

midi pisze:Oto fotki jak świeci ....
Nie dodałem że moja zebra lubi nurkować, pochwali się tym przy okazji, na marginesie powstaje już druga, troszkę mnie kusi by pokombinować z opcją zoom, jak tak sobie myślę jest to wykonalne :cool: .
Oj, czuję, że to jest wyjątkowo kusząca lampka... Świeci wyjątkowo zacnie. Wiesz dobrze, że taki floodzik to luksus jakich mało :) A jeśli jeszcze byłaby opcja zoomowania (bardziej na rozproszenie od stanu obecnego niż na skupienie...), to pewnie nie opędziłbys sie od chętnych ;)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

czarny_kruk pisze:
kwieto pisze:
IMVHO troche srednie to porownanie. Porzadna ladowarka li-ion kosztuje 200-500 i wiecej zlotych, a kolega przestawil najtansza mozliwa opcje chinskiej ladowarki. Obecnie zupelnie sensowna 4kanalowa godzinna ladowarke AA mozna kupic za 35zlotych, w Polsce, z podatkami, w detalu. Sztuka Eneloopa czy innego porzadnego akumulatorka AA to 6-9zlotych.

Nie umiejszajac oczywiscie zalet ogniw 18650, z ktorych na codzienn wiekszosc z nas korzysta.
Porządna ładowarka do AA/AAA dla mnie to minimum bc700 za jakieś 100 zł :). Do li-ion mam moim zdaniem porządną wf-139 za 12 dolców czyli w czasie jak ją kupowałem jakieś 35 zł.

Czym się charakteryzuje porządna ładowarka ? Ne przeładowuje ogniw ma osobny kanał na każde ogniwo i działa.
Niestety z tanich ładowarek pod AA nie znalazłem żadnej która by spełniała te warunki. Używałem polecanej często minwy - modelu już nie pamiętam - taka dwukanałowa z opcją rozładowania pod AA/AAA z detekcją delta V. Zarżnęła mi sporo ogniw i w końcu sama padła. Postanowiłem nie inwestować więcej w tandetę i kupiłem bc-700.
Zaś wf-139, poza tym że najpierw dostałem podróbę ;) działa idealnie - czyli ładuje, ma cut-off na poziomie 4.20, działa i robi wszystko co od niej wymagam ;).

Co do ogniw li-ion z dx polecam niebieskie trustfire protected 2500 mAh - naprawdę mają większą pojemność od tych 2400 mAh. W moim przypadku jest to jakieś 15 minut więcej w trybie HI.
Awatar użytkownika
lennin

Oj zaraz będe miał rany na piętach od przebierana nogami :D
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ