Właśnie widzę, że obudowa jest ta sama...mar3 pisze:Dawno dawno temu w czasach Luxeonów zmajstrowałem identyczną latarkę.
Calineczka, posłałem Ci priv.
[ Dodano: Pią Kwi 10, 2009 10:06 pm ]
No dobrze, to wychodzi na to, że skompletowałem komponenty.
Soczewka pasuje idealnie, właściwie można zrezygnować z szybki:
Po złożeniu zostaje około 1cm na przekładkę/radiator oraz zmieszczenie drivera - powinno się udać bez większych problemów:
Zostają dwa pytania.
Pierwsze to kwestia spasowania soczewki (dedykowanej diodom SSC) i diody (Luxeon).
Po złożeniu jednego z drugim widzę, że soczewka ma jakiś 1-1,5mm luzu do diody (jak widać na obrazku):
Pytanie - zostawić tak, czy przyszlifować nieco nóżki aby dioda wchodziła w soczewkę "na styk"?
Druga kwestia to umieszczenie drivera - w porównaniu ze średnicą głowicy jest maleńki i nie bardzo mam pomysł jak go unieruchomić:
Jakieś pomysły?
Przy okazji - driver może się stykać z "przekładką/radiatorem" od diody (wzorem Mar3 zapewne użyję monety), czy lepiej go czymś odizolować?
[ Dodano: Sob Kwi 11, 2009 12:44 pm ]
Aktualizacja w kwestii radiatora.
Tak jak pisałem, postanowiłem skorzystać z pomysłu Mar3 i zastosować monetę.
2PLN są trochę za małe, poszperałem jednak w bilonie pozostałym z zagranicznych wojaży i wyszperałem to:
Monety mają różne grubości i różne materiały, z której skorzystać?
500lei jest aluminiowe, 50lei i 50bani to jakiś stop mosiądzu czy czegoś takiego (coś jak nasze groszówki), 5 kopiejek to materiał podobny do tego jaki ma moneta 1 PLN.
Widok z boku, z grubościami:
Od lewej - 5 Kopiejek, 500 Lei, 50 Bani i 50 Lei.
Średnicą najbardziej pasuje moneta 50 Lei, wystarczy naciąć coś w rodzaju gwintu i powinna pozwolić się wkręcić a'la śruba.
Pozostałe wymagałyby klejenia lub docisku, z drugiej strony np. 500 lei jest dość grube i powinno ładnie odprowadzać ciepło?
Zdjęcia:
50 Lei
i 50 Bani dla porównania (reszta monet ma podobną średnicę do tej właśnie monety)